Якщо ви є любителем скупки різного товару за кордоном зокрема в Польщі, то вам безсумнівно варто дізнатися докладніше про Такс фрі.

Крім того, що українці мають можливість придбати товари за вигідними цінами, так вони ще й можуть скористатися можливістю і заощадити, за допомогою повернення податку VAT (ПДВ по-нашому). Даний податок нараховується на кожен товар, який людина купує в торговій мережі, а це від 5% до 23% у разі придбання товарів в Польщі.

Tax Free Польща

За законодавством Європейського Союзу (ЄС), людина здійснив покупку товару на території будь-якої країни Європейського Союзу, а після його вивозить за його межі, може претендувати на повернення податку на додану вартість (VAT). Це класичне прохання, так як податок ПДВ (VAT) нараховується на території країни, а коли відбувається вивезення товару за межі країни (експорт), то застосовуються ціни нетто, якщо конкретніше ПДВ (без VAT).

Оформлення документів для Tax Free

Як ми вже знаємо, в разі вивезення придбаного товару за межі ЄС, існує можливість, яка дається покупцям для отримання назад деякого відсотка від загальної вартості товару у вигляді повернення VAT. Зараз дана процедура має назву - оформлення товару за процедурою Tax Free (без податків).

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Якщо людина будучи на території Польщі вирішує придбати собі різних речей на суму не менше 200 злотих, тоді їй варто оформити документи на Tax Free і заощадити на свою покупку. Пропонуємо ознайомитись з кількома правилами, які допоможуть розібратися з виникненням деяких труднощів по ходу:

  • Купувати товари рекомендується виключно в офіційних магазинах. Так як саме в них можна отримати документи на Tax Free, а саме підтвердження зробленої покупки (касовий чек, фактура VAT - виписується виключно для юридичних осіб).
  • Перед покупкою варто дізнатися у продавця, виписується чи в цьому магазині фактура Tax Free.
  • Після варто уточнити всі умови, при яких вам такий документ випишуть. У деяких супермаркетах є ряд обмежень і вимог, в разі порушення яких, документ Tax Free виписати не мають права.
  • Під час оплати за обраний товар, попросіть оформити Tax Free. Такс фрі являє собою документ, в який записується перелік усіх наявних товарів в чеку, на які буде зроблене повернення податку. Ще в цей документ обов'язково вносяться всі дані покупця: ім'я, прізвище, серія і номер паспорта, адреса проживання, і прикріплює касовий чек. Далі в спеціальних пунктах обслуговування клієнтів для підсумкового підпису на Tax Free, покупець повинен буде прибути зі своїм закордонним паспортом.
  • Уважно перевірте всі внесені про вас дані в документ, в разі допущених помилок ви не в праві отримати повернення коштів.
  • Обов'язково необхідно зробити електронну реєстрацію всіх своїх документів Tax Free. Цим питанням варто зайнятися перед тим як відправиться за кордон.

Оформлення документів для Tax Free

Які існують види Tax Free

На сьогоднішній день покупець може повернути собі податок на додану вартість (VAT або PTU в Польщі), її можна повернути всю або частково з урахуванням комісії. Якщо податок повертатиметься цілком, то для цього магазином буде виписаний свій документ Tax Free, а якщо повернення буде проводиться частково, то необхідно буде скористатися послугами глобальних операторів по поверненню коштів Tax Free. Кожен з вище названих варіантів має і переваги, і недоліки.

У разі першого варіанта, коли кошти повертаються у вигляді 100% податку VAT. То покупець, в наступний раз, коли приїде до Польщі, зможе отримати від магазину готівкою 100% податку VAT, саме так буде вказано в документі Tax Free і касовому чеку.

У другому варіанті - повернення Tax Free можливо виключно після звернення до глобального оператору. Такий варіант повернення актуальний для тих людей, у планах яких немає повернення в той магазин, де раніше ними була здійснена покупка. У такому випадку людина зможе здійснити повернення грошей в пунктах видачі грошей цього оператора.

Який відсоток Tax Free на товари в різних країнах?

У вартість кожного товару без винятку, який є в магазині, вже з самого початку включена вартість податку VAT (для нас це податок ПДВ). У Польщі ставки такого податку є різними для кожної групи товару. На сьогоднішній день на території Польщі діє така ставка - 23%, але часто зустрічаються товари, на які нараховано ставка у вигляді 8% і 5%.

У тому випадку, якщо товар був придбаний покупцем на території Німеччини, то людина зможе повернути собі податок VAT. Так як Німеччина з кожним роком збільшує зростання числа покупців, то велика кількість німецьких продавців прийняли рішення, трохи спростити цю процедуру яка відповідає за повернення податку. Попросту вони з 2018 року перестали додавати ПДВ до загальної вартості товару, таким чином покупець начебто отримує знижку. Дана схема з повернення VAT в Німеччині не відноситься до транспортних засобів, там працює зовсім інша система.

Так само Італія теж дає можливість своїм покупцям повернути ПДВ за товар придбаний на її територіях. Пряме повернення ПДВ в цій країні зручне, так як покупець може повернути собі всю суму яка становить 22%, таким чином можна економити п'яту частину від покупок в Італії. Але часто покупець стикається з тим, що більшість продавців не охоче брати на себе зайвий головний біль. Але якщо мова йде про покупку ексклюзивних і досить дорогих товарів, то в такому випадку сума повернення може досягати декількох тисяч євро з однієї тільки речі.

Відсоток Tax Free

У Чехії ПДВ дорівнює 21%, і жителі сусідніх країн мають право на повернення податку, після того як самі повернуться на свою територію з будь-якої країни, що входить до Європейського Союзу.

Багато країн з усього світу надає можливість по поверненню коштів за податок VAT, так і Чехія не є винятком.

Для того, щоб повернути свій податок за придбаний товар на території Чехії, покупцеві потрібно здійснити покупку на суму більше 2000 крон, після цього заповнити форму, яку вам надасть магазин під час розрахунку на касі, таким чином здійсниться реєстрація в Tax Free. Далі приїхати в аеропорт, тут є необхідні пункти повернення коштів, і здійснити дану процедуру.

Для того, щоб повернути кошти з покупок у Франції, покупцеві необхідно буде здійснити деяку процедуру. Франція зобов'язує покупця здійснити покупку на суму 175,01 доларів, в наявності у нього з собою повинні бути паспорт і його копія. Після чого звернутися до продавця магазину надавши свої документи і чек на придбаний товар, для того, щоб можна було прорахувати скільки відсотків ви отримаєте за товар. Тут вам видадуть папери для заповнення, в них обов'язково потрібно вказати всі свої особисті паспортні дані, країну і адресу за якою ви проживаєте, а після вибрати спосіб, яким бажаєте отримати відшкодування за ПДВ товару. До вибору будуть надані - отримання готівкових коштів в аеропорту; переклад на особистий банківський рахунок (для цього потрібні всі реквізити і номер банківської карти). Після цього в магазині покупець отримає конверт з 2 самокіпоровательнимі заповненими формулярами відшкодування ПДВ. Один зеленого, а другий рожевого кольору, в формулярі з відшкодування ПДВ необхідно вказати номер і термін дії банківської карти. Варто пам'ятати, що на карту типу «Maestro» і «Visa Electron» гроші не перераховуються.

Повернення ПДВ за шопінг в Європі

Україна йде в ногу з часом і намагається слідувати всім новим технологіям. Так при появі Tax Free, що дає можливість жителям нашої країни повертати гроші витрачені на ПДВ при здійсненні покупок за кордоном. Приват банк розробив різні безкоштовні додатки, одним з яких став TaxFree4U, для повернення деяких засобів витрачених на покупки за територією країни.

Таким чином завдяки додатку TaxFree4U у покупців є можливість повернути витрати на ПДВ з покупок практично в будь-якому магазині-платника ПДВ, це дозволить не витрачати свій особистий час, і отримати гроші на карту банку, вже будучи в Україні.

Так для повернення коштів за покупки працює система Premier Tax Free, вона є частиною Fintrax Group, і спеціалізується на мультивалютних платежах і відшкодуванні ПДВ для туристів. Місце розташування офісу Прем'єр Такс фрі в Ірландії, чимала кількість регіональних офісів в Парижі і Лондоні, на сьогоднішній день дана компанія працює в тридцяти одній країні.