Обсяг відшкодування податку на додану вартість минулого місяця скоротився на 8,9%. Якщо у вересні сума відшкодування становила 7,613 млрд. грн, то у жовтні – 6,935 млрд. грн. Про це повідомляють у Державній казначейській службі.

"Обсяг відшкодування знизився, бо у держбюджеті бракує коштів на це. Час йде до зими, особливо відчувається нестача коштів у бюджеті. На відшкодування ПДВ виділяють кошти за залишковим принципом",- говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також Російські банки намагатимуться знищити "Приватбанк" - фінансист

За його словами, систему нарахування ПДВ потрібно повністю змінити.

"Основною зміною має бути зменшення податку на додану вартість з 20 до 13 відсотків. З одного боку, це викличе страшенне недофінансування бюджету у перші півроку, бо у нас ПДВ-залежний бюджет, але з іншого – отримаємо доволі показові економічні зміни. По-перше, вдасться позбутися корупційних відкатів. Зараз ПДВ 20 відсотків, тому деякі чиновники за відкат у 10-12 відсотків організовують фіктивний експорт. Держава експортеру відшкодує 20 відсотків податку. Після зменшення ПДВ це буде невигідно. Та й знецінення гривні можна буде частково зупинити. Бо зараз у ціні кожного товару 20 відсотків – ПДВ. Якщо податок на додану вартість буде 13 відсотків, то й товари трохи подешевшають", - каже експерт.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

На його думку, це стимулюватиме попит на речі та продукти.

"Зазвичай, коли збільшується споживання, то росте і виробництво".

Нагадаємо, у квітні Мінфін розглядав проект зниження податку на додану вартість до 18%.