У суботу в Дніпропетровську затримали Геннадія Корбана, кандидата на посаду міського голови Києва. Його підозрюють в організації діяльності злочинного угруповання, яке незаконно використовувало кошти фонду допомоги бійцям АТО на Донбасі.

- Це затримання стало резонансним, адже Корбан - це не просто політик. Він спільник Ігоря Коломойського, власника одного із найбільших банків в Україні, - говорить "Знай" Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків. Він розповідає, як зміниться ситуація навколо "Приватбанку" через конфлікт влади й оточення президента.

- Чи утискатиме влада через важелі в НБУ цей банк?

- НБУ точно "Приватбанк" не зачіпатиме. Там розуміють, що це дуже небезпечно. Будь-які утиски цього банку можуть призвести до його падіння. І це спричинить фінансову катастрофу. Адже якщо банк не може віддати вклади клієнтам, їх має компенсувати Фонд гарантування вкладів. У нього таких грошей немає, у держбюджеті – теж.

Читайте також "Прив'язка тарифів до вуличної температури допоможе лише жителям сучасних висоток"

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

- Тобто, якщо "Приватбанк" матиме труднощі, то вкладникам ніхто коштів не компенсує?

- У такому разі, думаю, будуть народні виступи, адже кожен третій українець має рахунок у цій фінустанові. Якщо ж держава почне віддавати гроші, то гривня може ще більше девальвувати.

- НБУ не тиснутиме на "Приватбанк", але хто зацікавлений в ослабленні цієї фінустанови?

- Банк може постраждати з двох причин – масової паніки населення, що забиратиме вклади, або від дій конкурентів. Останні під цей привід витрачатимуть великі кошти на розхитування ситуації.

Читайте також Гривня й надалі поступово падатиме. Зупинити це буде складно - фінансист

- Хто конкуренти "Приватбанку"?

- За кількістю відділень, кількістю фінансових інструментів і величиною активів співмірними є "Ощадбанк" і "Укрексімбанк". Однак це державні банки, рівень обслуговування і цільова аудиторія цих установ зовсім не така, як у "Приваті". Тому ці установи не є конкурентними. Прямими конкурентами виступають російські банки – ВТБ і "Промінвестбанк". Думаю, вони зараз вдаватимуться до всього, аби тільки ослабити "Приват" - замовлятимуть негативну рекламу в соцмережах, робитимуть СМС-розсилки клієнтам українського банку, влаштовуватимуть провокації