В Кабміні працює робоча група, що напрацьовує механізм прив'язки вартості опалення до температури повітря надворі. Про це вчора розповів прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

За його словами, це заощадить кошти населенню та збільшить відповідальність теплокомуненерго.

- У цій ідеї є логіка, справді такий підхід позбавить Теплокомуненерго наживатися на населенні у час потепління на вулиці, - говорить "Знай" економіст Борис Кушнірук. Він розповідає, чи можливо зменшити тарифи на тепло та як модернізувати систему теплопостачання в Україні.

Чому теплокомуненерго перестане наживатися на населенні?

- Зараз там зацікавлені вмикати раніше тепло, щоб заробляти на цьому. Інколи буває, що надворі ще тепло, а в багато поверхівках вже топиться. Або бува, що тепліє на тиждень, а рівень тепла не зменшують. Люди відчиняють кватирки та вікна і виходить, що держава просто спалює газ, а населення за це ще й платить. Якщо ж вартість тепла відрізнятиметься залежно від температури повітря надворі, то люди менше сплачуватимуть і зацікавленість Теплокомуненерго топити у теплий період зникне. Однак це не єдиний і не найкращий спосіб виходу із ситуації, бо має багато недоліків.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Які є недоліки у цього підходу?

- Основний це те, що у нас багато будівель різного проекту, років забудови та матеріалу виготовлення. Для всіх них не можна застосовувати єдиний підхід зниження тепла. Наприклад, весною для цегляних будинків можна знизити подачу тепла на 70 відсотків, для монолітів — на 45, а для панельних, скажімо, - на 30. Звісно, що при загальному підходові ніхто цього не враховуватиме і одним людям може бути жарка, іншим — холодно. Найвигідніше буде жителям сучасних висоток, там хороша теплоізоляція.

Як вийти із цієї ситуації?

- Потрібно оснастити кожен будинок системою, що автоматично регулюватиме температуру залежно від температури повітря на вулиці. Деякі такі пристрої вже встановлюють у сучасних будинках.

Що ще може знизити вартість опалення житла?

- Газ дорожчатиме через те, що уряд відходитиме від практики компенсації ціни енергоносіїв для населення. Тому єдиним способом здешевлення теплопостачання може бути зменшене споживання газу, впровадження теплоізоляційних проектів і заходів для зниження втрат тепла.

Що призводить до великих втрат тепла?

- Безглузді радянські інженерні рішення. Інколи котельні, спальні райони і теплотраси розміщені таким чином, що велика частка тепла витрачається при його транспортуванні. Наприклад, протяжність міста Кривий Ріг 40 кілометрів. Вздовж всього міста тягнеться теплотраса. На ній втрати тепла становлять аж 55 відсотків. Такі випадки це справжнісінька проблема для нашої економіки, адже, по-перше, втрачається тепло. По-друге, за ці втрати ніхто не платить. В результаті підприємство Теплокомуненерго стає збитковим. Аби воно не перетворилося на банкрута, держава його починає дотувати.

Можливо, варто перейти на індивідуальне газове та електричне опалення?

- Ні, це у випадку із квартирами цей перехід буде дуже дорогим і окуповуватиметься близько десяти років. Та й, як показує практика, вищу ефективність мають промислові професійні пристрої підігріву води на котельнях.

Радикальна партія та БЮТ вже три місяці закликає уряд знизити вартість комунальних послуг. Можливо, заява прем'єра про перехід до нового формування тарифів і є результатом тиску цих політичних сил?

- У жодному разі ні. Ніхто з людей не любить платити більше, а ці партії лише намагаються на цьому відчуття населення набрати собі політичні бали до наступних виборів. Вони ж не пропонують жодної схеми, як можна знизити вартість. Лише критикують теперішню ціну на опалення.

Який бачите найкращий вихід із ситуації?

- Масове впровадження дешевих кредитів на матеріали утеплення та вітчизняну котельну техніку для населення. Це дуже стимулюватиме нашу економіку. Населення отримає умови заощаджувати, банки — заробляти на кредитах, вітчизняні підприємства будуть завантажені замовленнями. Як наслідок найматимуть нових працівників, платитимуть їм гроші. За кілька років держва суттєво зможе скоротити споживання газу. Можна буде оптимізувати систему котелень — розміщувати їх виключно в мікрорайонах міста.