Іспанські науковці з’ясували, який хліб є найкращим вибором для тих, хто прагне схуднути та покращити рівень холестерину. Про це повідомляє University of Eastern Finland.

Хліб: фото скрін Ютуб
Хліб: фото скрін Ютуб

За даними дослідження, проведеного за підтримки Міністерства сільського господарства Іспанії, середньостатистичний житель країни споживає понад 27 кілограмів хліба на рік. При цьому найкориснішим варіантом визнано саме житній хліб.

Експерти Іспанського фонду з питань харчування зазначають, що житній хліб має низку переваг:

  • містить лише 3,3 грама жиру на 100 грамів продукту, що робить його чудовим вибором для тих, хто стежить за своєю вагою;
  • багатий на клітковину, яка покращує роботу кишківника, надовго зберігає відчуття ситості та допомагає знижувати рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ);
  • сприяє очищенню судин і зменшує ризик серцево-судинних захворювань;
  • містить важливі мікроелементи - фосфор, залізо, кальцій, селен і натрій, що зміцнюють імунітет, кістки та зуби.

Окрім цього, житня закваска багата на корисні мікроорганізми, які допомагають стабілізувати рівень цукру в крові та підтримують здоровий баланс мікрофлори кишківника. Тому такий хліб особливо рекомендують людям із діабетом або тим, хто контролює рівень глюкози.

Популярні новини зараз
Зима без світла і тепла: 12 речей, які врятують вас під час відключень, список для українців 5 дат народження, яких бояться навіть психотерапевти: ці люди не прощають і не забувають Виплатять 500, 800 або 1300 грн: хто з пенсіонерів отримає додаткові гроші Доведеться ще померзнути: коли повноцінно стартує опалювальний сезон
Показати ще

Дослідження Університету Східної Фінляндії також показало, що молочнокислі бактерії, присутні у заквасці, не лише запускають процес ферментації тіста, а й покращують засвоєння поживних речовин, роблячи активні компоненти жита більш доступними для організму.

"Житній хліб сприяє кращому обміну речовин і надовго зберігає відчуття ситості порівняно зі звичайним пшеничним", - зазначає дієтолог Тім Спектор.

Закваска, кадр з відео-рецепту
Закваска, кадр з відео-рецепту

Водночас фахівці застерігають, що не вся продукція, що продається під виглядом "сірого" хліба, насправді є корисною. Багато виробників додають дріжджі, ароматизатори та емульгатори, щоб прискорити процес випікання й відтворити смак натуральної закваски.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.