Сьогодні долар продають за 24,2 грн, купують — за 23,2 грн. Офіційний курс Нацбанку - 22,9 грн. Це найбільший курс за останній місяць. Оскільки у більшості кас крупних крупних банків немає наявних $1 тис., активізувався "чорний ринок" з продажу валюти. Там долари продають по 25 грн, а купують — по 24,5 грн.

"Стрімке падіння гривні зараз відбувається через два основні фактори — політику Нацбанку й слабку економіки України", - говорить "Знай" Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків.

За його словами, керівництво Нацбанку вже не контролює ситуації на валютному ринку.

"Рік тому в НБУ відмовилися від політики фіксованого курсу. Натомість ніякої політики не запропонували. Навіть більше, зараз там хочуть вилучити із Конституції України норму про те, що Нацбанк відповідає за стабільність національної валюти", - говорить експерт.

Він вважає, що НБУ має лишатися відповідальним за курсоутворення та стабільність гривні.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

"Це має бути основне завдання. Бо раніше керівництво Нацбанку заявляло, що можна контролювати лише щось одне — або курс, або інфляцію. Зараз НБУ не контролює ні курсу, ні інфляції, тому падає гривня", - каже Олексій Кущ.

На його думку, і за теперішнього керівництва НБУ гривня могла б рости. Головною умовою для цього має бути ріст економіки.

"Сильна валюта — це відображення сильної економіки. А наша економіка зараз далеко не сильна. Щомісяця ми чуємо заяви уряду, що вона сягнула дна. Проходить місяць і з'являється нове дно. Прогноз погіршення стану економіки також постійно корегують у бік погіршення", - говорить фахівець.

Читайте також Курс валют в Україні дуже залежить від політичної ситуації - фінансист

Олексій Кущ прогнозує, що падіння гривні продовжуватиметься і надалі.

"Воно вже не буде таким значним, як минулого року та в лютому цьогоріч. Знецінення гривні відбуватиметься поступово і тут буде важко щось вдіяти. Адже наша валюта взаємодіє із іншими через посередництво долара. Якщо порівняти американську економіку і нашу, то економіка США росте у рік на 5 відсотків, а інфляція — 2 відсотки. Наша економіка не росте взагалі. Вона падає у рік на 15 відсотків, а інфляція становить — 45. Тому можемо сподіватися на ріст курсу гривні лише тоді, коли наша економіка зростатиме швидше американської. Насправді це реально. Швидше зростає Китайська та Індійська економіки, а також інших країн світу", - говорить Олексій Кущ.