У неділю, 20 жовтня, відзначається важливе церковне і народне свято день Сергія Зимового. У народі вважається, що саме з цього моменту починається зима.

Православні селяни у цей день відвідували службу, присвячену пам'яті преподобного Сергія Печерського. Він жив в XIII столітті, і отримав прізвисько "Покірний", тому що повністю підкорявся волі ностоятеля і відрікся від мирського. Також моляться святому Сергію Муромскому або Вологодському, який заснував Нуромску обитель біля річки Нурми.

20 жовтня селяни зранку першим ділом відправлялися годувати худобу і вже після цього сідали снідати. За традицією, піч розтоплював наймолодший члень сім'ї - у народі вірили, що це зробить зиму теплою.

Крім того, в день Сергія Зимового існувала традиція для жінок - вони надягали на голову хустку і вірили, що так зможуть захистити себе від головного болю на рік вперед. Щоб зберегти молодість і красу, вмивалися кислим молоком.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Нагадаємо, оригінальний рецепт для Хелловіна, з яким впорається будь-хто.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям обіцяють найкращий опалювальний сезон, допоможе Польща.

Також портал Знай.ua писав, чим дивуватимуть у Києві на зимові свята, - яскрава афіша.