На підготовку до другого етапу медичної реформи в лікарні мають ще півроку. У Разом з тим, вже наприкінці жовтня 2019 року українцям покажуть гарантований пакет медичних послуг, які держава платитиме за наше лікування.

Про це розповіла нова міністерка МОЗ Зоряна Скалецька в інтерв’ю "Українській правді.Життя".

Реформа вторинної і лікарняної медичної допомоги почнеться не 1 січня, як планувалося, а пізніше - орієнтовно з 1 квітня.

Зі змінами в уряді відбулися і кадрові зміни у Міністерстві охорони здоров’я, і новій команді потрібно більше часу, щоб вивчити ситуацію.

Разом з тим, Скалецька зазначила, що багато лікарень вторинного рівня ще не автономізувалися, тобто не здобули статусу некомерційних підприємств. А саме це є однією з основних умов, щоб одержувати кошти від Національної служби здоров’я України, яка оплачуватиме всі види медичних послуг, які входять у так званий "гарантований пакет".

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

На сьогодні вже сформовані 22 пакети медичних послуг. Проте додаток, який описує програму медичних гарантій, ще не затверджено.

Скалецька відповіла на запитання журналістів, коли буде затверджено гарантований пакет медичних послуг.

"Це питання розрахунків, які робить НСЗУ. Базуючись на розрахунках, можна говорити про гарантований пакет. Формули розрахунків мають бути затверджені нормативними актами. Наскільки мені відомо, це вже на фіналізованій стадії, вичитуємо, перепогоджуємо. Враховуючи бюрократичні процедури, до кінця листопада теоретично (буде затверджено - ред.)"

Що буде з послугами, які не увійдуть у гарантований пакет?

"Наскільки мені відомо, розширений перелік охоплює все. Там є планове та хірургічне втручання, пологи, паліативна допомога, екстрена", - відповіла Скалецька.

За словами міністерки МОЗ Зоряни Скалецької, гарантований пакет медичних послуг має пройти громадське обговорення, яке й відбудеться вже в кінці жовтня.

Нагадаємо про скандал в МОЗі: працівники міністерства хотіли дізнатися, яким міністерка бачить вирішення ситуації із примусовим звільненням деяких чиновниківта, однак Скалецька не звернула уваги на колег і втекла, не відповівши на запитання.

Як повідомляв портал Знай.ua, у МОЗ підготували чималу кількість реформ для курців і вейперів

Також Знай.ua писав, нова глава МОЗ Скалецька розповіла, чи буде наслідувати Супрун.