Промова 16-річної шведської екоактивістки Ґрети Тунберґ в ООН 23 вересня 2019 року привернула увагу й української громадськості. У соціальних мережах українці активно дискутувати як про екологію, так і про саму активістку.

Екологія вважається нехарактерною для нашого інформаційного простору темою, українці не відносять її до найактуальніших проблем. Тому виступ Ґрети дав унікальний шанс встановити відмінності у ставленні різних категорій до екологічної проблематики.

Ґрета Тунберґ

Чоловіки та жінки дуже схоже реагували на електоральні теми, але в реакціях на заяви Ґрети Тунберґ було виявлено яскраву гендерну різницю. Жінки загалом були в більшості налаштовані позитивно як до особистості Ґрети Тунберґ, так і до екологічних проблем в цілому. Чоловіки ж набагато частіше за жінок вдавалися до наукових або псевдонаукових міркувань про екологію. А жінки частіше наголошували на емоціях як у критиці Ґрети та екоактивістів, так і в підтримці їхніх меседжів.

В результаті на прикладі з Ґретою вдалося побачити, які "чоловічі" та "жіночі" поведінкові моделі ще зберігаються у нашій системі.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Ставлення до Ґрети Тунберґ та проблем екології

Ще одною несподіванкою стали реакції на Ґрету людей з різним економічним світоглядом. В Україні, на відміну від традицій світової політики, де екологічні теми сприймаються як частина "лівого" дискурсу, саме "ліберали", що пишуть у своєму Facebook про ринкові реформи, ринок землі, діджиталізацію державних послуг тощо, частіше підтримують боротьбу зі змінами клімату, ніж "соціалісти", які переймаються цінами, тарифами тощо.

Різниця у ставленні лібералів та соціалістів

Крім того, було проаналізовано ставлення до Ґрети та проблем екології залежно від геополітичної орієнтації та релігійного світогляду.

Західна Україна, яка вважається найбільш "націоналістичною", дала найбільші частки позитиву за обома темами серед усіх регіонів України. Люди ж з проросійським світоглядом помітно частіше поширюють негативні меседжі про Ґрету, використовуючи маніпулятивні закиди.

Різниця у ставленні патріотів та людей з проросійськими поглядами

Люди із яскраво вираженим релігійним світоглядом менше вірять в антропогенний чинник змін клімату, але в цілому підтримують потребу захисту довкілля.

Різниця у ставлення релігійних та секулярних людей

Нагадаємо, раніше вінницькі школярі відкрили станцію сортування сміття

Як повідомляв портал "Знай.ua", Шварценеггер підтримав юну екоактивістку Грету Тунберг

Також "Знай.ua" писав, що українцям показали прикарпатські глибинки, гора сміття замість Карпат