пост

Осінь стрімко наближається до кінця. Слідом за золотим сезоном, великою кількістю овочів і фруктів, приходить зимова пора, а з нею і нові свята - День Святого Миколая, Різдво за католицьким і православним календарем і і Новий рік.

Для віруючих православних листопад місяць приносить необхідність слідувати одному з найважливіших і довгих постів в календарі - Різдвяному.

У цій статті ми розповімо про те, що таке різдвяний піст, для чого він створений, на які дати він припадає в 2019 році, що на нього можна їсти, а що - заборонено.

Різдвяний піст в 2019 році: коли починається і коли закінчується

пост

Популярні новини зараз
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Показати ще

У зимовий сезон 2019 - 2020 років різдвяний піст припадає в період з 28 листопада по 6 січня 2020 року. Більш того, віруючі християни можуть відзначати в своєму православному календарі і дати наступного різдвяного посту 2020 - 2021 років, який призначили на аналогічний період з 28 листопада по 6 січня.

Різдвяний піст у католиків і православних: історія

пост

Вперше дата різдвяного посту була встановлена ​​ще за часів античності. Перші християни почали слідувати обмеженням в їжі ще за часів Візантійської і Римської імперії. Пізніше християнські теологи визначили точні дати поста, його зміст і значення, а також точний список продуктів, дозволених і заборонених до вживання.

Згідно з даними джерел, в четвертому столітті такі святі, як Філастрій, блаженний Августин і Амвросій Медіоланський згадують про різдвяний піст, його правилах і значеннях. Перша важлива праця християнських теологів була випущена Львом Великим ще в п'ятому столітті нашої ери.

Так Лев Великий писав про необхідність введення Різдвяного посту наступне: «Само зберігання утримання відображене чотирма часами, щоб протягом року ми пізнали, що невпинно потребуємо очищення і що при розсіянні життя завжди треба намагатися нам постом і милостинею винищувати гріх, який примножується тлінністю плоті і нечистоти побажань ».

У ранні періоди різдвяний піст тривав у християн лише протягом семи днів. Тривалим пост став лише в дванадцятому столітті, коли візантійський імператор Мануїл і константинопольський патріарх Лука прийняли рішення встановити обов'язковий різдвяний піст терміном на сорок днів.

Відзначимо, що в сучасному православному календарі різдвяний піст є останнім тривалим періодом обмеження в харчуванні. У християнській традиції прийнято також називати його Чотиридесятницею.

Чому християни дотримуються різдвяного посту?

пост

Необхідність додержання різдвяного посту пояснюють важливістю освячення останнього місяця року за допомогою таємничого оновлення духовного єднання з Господом, а також важливістю до відзначення його Дня Народження.

Теологи пояснюють важливість додержання різдвяного посту важливістю очищення душ християн покаянням, молитвою і постом, а також буде допомагати їм зустрічати Різдво з чистим серцем і безгрішною душею.

У православних книгах про цей період писали так: «пост Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який постив сорок днів і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях накреслення словес Божих. А ми, постимось сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і долучаємося до Його Божественної плоті».

Як їсти в Різдвяний пост: відповіді від православних

пост

Традиційно в період постів православним слід утримуватися від таких продуктів:

  • м'ясо;
  • сир;
  • коров'яче масло;
  • молоко;
  • яйця;
  • риба (іноді).

У православних працях також відзначено, що під час Різдвяного посту по понеділках, середах і п'ятницях не можна вживати рибу, пити вино або ялин. Крім того, заохочується сухоїдення - прийняття їжі без масла. В інші дні тижня церква рекомендує віруючим вживати їжу з олією.

З давніх часів було прийнято їсти в Різдвяний пост рибу у вихідні дні - в суботу або неділю. Також дозволялося балувати себе рибою під час свят, таких як Введення у храм Пресвятої Богородиці, дні святих і інші.

Найбільш суворий піст належить віруючим православним в період з 20 по 25 грудня. Протягом п'яти днів до настання Різдва Христового заборонено їсти рибу (навіть у вихідні дні).

Найголовніше, під час Різдвяного посту, як і протягом будь-якого іншого, - це духовна смиренність. Всі православні повинні пам'ятати, що цей час не тільки для очищення організму, але і душі. В ході посту не слід злитися, сваритися, заздрити, зловживати дозволеним алкоголем або їжею і т.д. Період сприятливий для духовного зростання і розвитку в собі смирення - однієї з головних православних цінностей.

На період посту годиться постійно молиться, відвідувати храм, регулярно сповідатися і причащатися, прощати ворогів і кривдників, думати про минуле, не піддаватися пристрастям, обмежити статеве життя, рідше дивитися ТБ і сидіти в Інтернеті.

Священики звертають увагу, що без молитви і покаяння піст є всього лише дієтою, яка також може бути шкідливою для здоров'я прихожан.

Заборони на час Різдвяного посту

пост

Крім обмежень в харчуванні на період різдвяного посту також не можна робити певні обряди, які прийнято дотримуватися в період, вільних від важливих православних свят.

Час посту призначене для очищення і поліпшення, а не для розваг. Жертвуючи мирськими радощами, православні показують свою любов до Господа і доводять готовність пожертвувати заради Всевишнього повсякденними задоволеннями.

На період різдвяного посту церквою заборонено робити наступне:

  • вінчатися;
  • свариться;
  • впадати в зневіру;
  • ходити в ЗАГС;
  • розлучається;
  • відвідувати ресторани, клуби, виставки, концерти, кінотеатри;
  • співати, танцювати, грати на сцені;

Рекомендації для православних:

  • причащання;
  • сповідь;
  • молитва;
  • цнотливість;
  • смиренність.

Календар харчування для православних

пост

Відзначимо, що довгий різдвяний піст ділиться на три етапи:

  • з 28 листопада по 19 грудня;
  • з 20 грудня по 1 січня;
  • с 2 січня по 6 січня;

З 28 листопада по 2 січня

Пост без м'яса, яєць і молочних продуктів.

Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер.

Вино в помірній кількості допустимо в суботні та недільні дні, а також в дні здійснення пам'яті найбільш шанованих святих.

Хворим, дітям і вагітним жінкам допускається послаблення фізичного посту.

З 2-5 січня

Пост без риби, м'яса, яєць і молочних продуктів

6 січня

Святвечір - день суворого посту.

Важливо знати:

Режим свого поста нжно погоджувати з духівником і лікарем, так як перепіст так само погано, як і недопіст.