В Україні очікується перше серйозне похолодання. А це означає, що і грип також завітає на наші простори. Лише за останній тиждень жовтня, згідно з даними ВООЗ, на грип і ГРВІ по всій Європі занедужало понад 155 тис. чоловік.

Лікарі прогнозують українцям дві хвилі епідемії грипу – у грудні та наприкінці січня – початку лютого. За словами медиків, цьогоріч українців коситимуть віруси-мутанти, від якого в людей немає імунітету.

Українців вже налакали спалахом дифтерії. І це не міф і не просто пусті слова, адже важка хвороба атакувала вже деякі регіони.

В цьому році в Україну, на думку лікарів, можуть прийти штами А Brisbane (Н1N1) і Kansas (Н3N2). Причому небезпечні вони тим, що за останній час сильно мутували, тому у нас немає до них імунітету.

"На відміну від минулорічної епідемії, головувати тепер будуть відразу два штами захворювання – типу А Brisbane (Н1N1) і Kansas (Н3N2). Обидва вони відрізняються від попередників по антигенній і генетичною структурою. Тобто ні в кого з нас немає імунітету до цих вірусів", – каже завідувачка відділенням респіраторних вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського Алла Мироненко.

Новий штам вірусу грипу (фото: zik.ua)

Найстрашніше, що в минулому сезоні в Америці від грипу Н3N2 померло 80 тисяч осіб. США не подумали, що саме ці штами будуть переважати, і людей щепили від інших видів грипу.