У суботу, 9 листопада, на польському кордоні за запитом Росії затримали ветерана АТО та відомого активіста Ігоря Мазура. РФ подала на нього в розшук по лінії Інтерполу, стверджуючи, що він воював у Чечні. Зараз його передали на поруки генерального консула України в Любліні.

Затримання Мазура прокоментував міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. За його даними, в Росії ветерана АТО звинувачують в участі у першій чеченській війні 1994-2000 років і причетності до загибелі кількох російських військовослужбовців. Цікаво, що затриманий не заперечував свою причетність до військових дій на території РФ.

Ігор Мазур, provce.ck.ua
Ігор Мазур, provce.ck.ua

"РФ звинувачує нашого громадянина в тому, що нібито він у 1994-2000 роках брав участь у складі збройного формування у бойових сутичках з федеральними силами на території Чечні. В результаті загинули й були тяжко травмовані кілька російських військовослужбовців. У зв'язку з наведеним фактом МВС України негайно привернуло увагу Генерального секретаріату Інтерполу про чергову спробу Російської Федерації неправомірно використовувати канали та інструменти Інтерполу для політично мотивованих переслідувань громадян України", - зазначив глава МВС Аваков.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень
Показати ще

Суд, який мав вирішити питання взяття Мазура під варту і його можливу екстрадицію до Росії, мав відбутися у польському місті Холм у понеділок, 11 листопада. Однак нещодавно стало відомо, що розгляд запобіжного заходу Мазуру перенесено з Пагорба в Люблін. Перенесення пояснюється тим, що справа резонансна і розглядати її повинен воєводський, а не районний суд.

В судовому засіданні візьме участь генконсул України в Любліні. До рішення щодо екстрадиції Мазур житиме в консульстві у Польщі.

Ігор Мазур
Ігор Мазур

Зазначимо, що Мазур відправився на Донбас у 2014 році. До 2015 він служив у складі ЗСУ, був командиром роти. Після демобілізації у 2016 році Мазур з позивним "Тополя" став заступник голови "УНА-УНСО" і заступником головного командира УНСО. Зараз Мазур - один із співзасновників "Руху опору капітуляції". І одночасно - помічник нардепа від "Голосу" Соломії Бобровської. Він часто критикував розведення сил на Донбасі.

Ігор Мазур: Штайнмаєр - це Шредер. Шредер - це Путін

Ігор Мазур: Штайнмаєр - це Шредер. Шредер - це Путін Штайнмаєр був і в Придністровському конфлікті, й в Осетії... Це політик з команди Шредера. А Шредер - це Путін. І Штайнмаєр діє не лише в інтересах Росії, а й проти інтересів ФРН. #Ні_капутіляції

Geplaatst door Рух Опору Капітуляції op Vrijdag 25 oktober 2019

Нагадаємо, під час розведення військ у Петровському окупати запустили в небо ракету: що знову накоїв Путін, відео.

Як повідомляв Знай.uа, розведення сил на Донбасі: у штабі ООС назвали точну дату операції у Петровському.

Також Знай.uа писав, на польському кордоні схопили українського активіста та ветерана АТО: Росія "посприяла".