У цій статті мова піде про систему bitkoin. Дізнайтеся: що це таке? Як та коли з'явилися біткоїни? Хто їх створив і як працює майнінгова система? Тут ви познайомитеся із основними словами, які потрібно знати й розуміти: майнінг або майнер, блокчейн, ферма беткоїн.

Сатосі Накамото: хто таємничий засновник біткоїнів?

Засновником унікального bitcoin (біткоїн або біткойн, скорочено - ВТС або btc, у просторіччі - бітка) вважається Satoshi Nakamoto (Сатосі Накамото). Саме він з'явився у якості творця інноваційної криптовалюти.

Загадковий Сатосі Накамото підписав наукову роботу щодо теорії цифрової валюти. Чому він такий загадковий, ми вам зараз розкажемо.

Досі особистість Сатосі Накамото нікому так і невідома. Як і незрозуміло те, псевдонім це чи ні. Припускають, що це все ж таки псевдонім, який було обрано групою осіб. Як би там не було, але сьогодні ім'я загадкового творця вже стало своєрідною легендою.

Не будемо розповідати вам про припущення, які протягом кількох років витали у ЗМІ, адже інформація, що стосується таємничого Сатосі Накамото так і не підтвердилася.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Достовірно відомо, що 10 років тому загадковий засновник раптом кудись зникає. А кандидати, які претендували на особистість японця (про те, що він родом із Японії, Сатосі Накамото говорив у профілі в P2P Foundation), так і не надали переконливі докази того, що хтось із них може ним бути.

Про свій вихід із системи таємничий творець заявив у 2011 році. Він сказав, що у нього є важливіші справи. Його стаття щодо біткоїнів була опублікована в 2008 році. А через рік з'явилося перше програмне забезпечення. Його негайно запустили у мережу.

Згодом з'ясовується, що нова криптовалюта - оригінальна система. Після виходу Сатосі Накамото контролювати домен Bitcoin.оrg стали його колеги. Саме їм творець передав управління ресурсом. Однак тільки доменом - не плутайте із самою системою.

Домен Bitcoin.оrg
Домен Bitcoin.оrg

Найголовніша особливість системи - відсутність головного адміністратора й повна децентралізація. У числі провідних розробників значиться Гевін Андресен. Але ніхто не може управляти системою - ні окрема людина, ні держава.

Здавалося б, біткоїни не залежать ні від кого. Однак впровадження законів у Китаї суттєво вплинуло на криптовалюту та її курс. Про це ми розкажемо трохи пізніше. А поки спробуємо пояснити, що представляють собою біткоїни.

Біткоїни: як використовувати, чи можна обміняти, яка комісія?

У біткоїнів немає єдиного центру управління. Ця система віртуальна. У новій криптовалюті немає практично ніяких керівників. Якщо говорити простими словами, - це така специфічна гра на гроші, яка ґрунтується на добрій вірі людей у неї.

Для біткоїнів характерна співвідносність із криптовалютою, віртуальною валютою, цифровою валютою, електронною готівкою. Якщо ви задасте у гуглі запит «біткоїни» або «біткойн», то у картинках побачите гарну золоту монетку із вигравіруваним латинської літери «B» на ній.

Однак потримати у руках цю блискучу монетку ніхто не зможе. Адже вона - віртуальна. Виготовити за спецзамовленням ви її, звичайно ж, зможете. Закон не забороняє цього робити. Тільки скористатися нею таким чином все одно не вийде.

А тепер поговоримо про можливості біткоїнів та як їх використовувати. Маючи біткоїни, ви можете купувати товари або послуги у тих, хто згоден приймати віртуальну криптовалюту.

Обміняти на звичайну валюту біткоїни можна. Зацікавлена сторона може зробити це за допомогою онлайн-сервісу обміну ціфровалют, у процесі використання інших платіжних систем або за допомогою обмінних пунктів криптовалюти.

При проведенні операцій із обміну біткоїнів, відправник криптовалюти призначає комісію добровільно. Найчастіше програма-клієнт сама рекомендує суму комісії. Її розмір впливатиме на пріоритет при операції онлайн-транзакції. Процес без комісії можливий. Тільки він не рекомендується, тому що тоді час обробки досить збільшиться.

Монети біткоїни: чому дорівнює 1 btc, який курс переводу?

1 btc на сьогоднішній день - вражаюча сума. Коли ця криптовалюта тільки з'явилася, то курс був невеликий. За 1 btc давали менше похідної грошової одиниці - цент. Поступово вартість біткоїну росла.

Монети біткоїну, курс переводу
Монети біткоїну, курс переводу

На момент виходу статті 1 btc дорівнював 214 тис. 388 грн. Якщо вам потрібно знати поточний курс біткоїнів, зайдіть на біржу Форекс. Тут представлено графік та значення bitcoin. Розповідається про інвестиційні можливості та ризики системи.

Немає сенсу надавати вам сьогоднішні дані, оскільки курс біткоїнів досить часто варіюється. Ми не станемо ризикувати й робити прогнози, оскільки курс електронної валюти стрибає, як скажений пес.

У разі необхідності ви завжди зможете зайти на перекладач криптовалюти онлайн. І оцінити ситуацію. Графік у інтернеті дозволить оцінити поточні та минулі значення електронної валюти, яка залежить від природного попиту й пропозиції.

Курс bitcoin підвищується, тому що більша кількість людей вірять віртуальним грошам і вкладаються у систему. Вона дуже складна й заплутана. Ніхто із учасників нікого не знає й нікому не вірить.

Що таке майнінг та як здійснюється видобуток біткоїнів?

Стосовно bitcoin цілком прийнятно вживати слово «добувати». «Здобич» - те ж саме, що й «майнінг». У англійській - це видобуток корисних копалин. Нова структура забезпечує функціонування кріптовалютної платформи.

Як добувати біткоїни, Сoindesk.com
Як добувати біткоїни, Сoindesk.com

Виявляється, електронну валюту дійсно можна добути, як золото. На перший погляд здається не зовсім зрозуміло. Адже, як добувати золото, всім зрозуміло. А ось із віртуальною валютою не дуже... Спробуємо у всьому розібратися й пояснити.

Видобуток криптовалюти вважається досить конкурентним видом діяльності. Щоб добути біткоїни, знадобиться спецобладнання - комп'ютер-майнер. Але не поспішайте його купувати. Заробити біткойни не так увже й просто. І спочатку потрібно все прорахувати. Та й вкласти для початку, як мінімум 2 тис. доларів.

Потім необхідно завести гаманець для біткоїнів. Вибрати пул для майнінгу. Пул - це група bitcoin-miners, що об'єднали свої електронно-обчислювальні ресурси для видобутку більшої кількості криптовалюти.

Далі потрібно встановити програми. Список програмного забезпечення для майнінг біткоїнів представлено ось на цьому ресурсі. Тут є короткий опис кращих програм для видобутку електронної валюти. Після установки програми можна приступати до видобутку біткоїнів.

Хто такий майнер і що таке ферми беткоїна?

Якщо із майнінгом ми вже розібралися, то пора перейти до інших нових незрозумілих позначень. Майнерами прийнято називати добувачів біткоїнів, тобто людей, які займаються переведенням біткоїнів.

Ферми - це пристрої, призначені для майнінг bitcoin. Простіше кажучи, ферма - це комп'ютер із жорстким диском, декількома відеокартами, потужним блоком живлення, материнською платою, оперативною пам'яттю, тільки без корпусу.

Буває, що в одному приміщенні встановлено відразу кілька ферм. Устаткування потребує безперебійної електрики та стабільної роботи інтернету. Здавалося б, купив ферму або ферми, запустив у роботу, й гроші капають на ваш гаманець.

Однак не все так просто. Раніше, як тільки беткоїни з'явилися, їх добував звичайний комп'ютер. Тепер усе набагато складніше. І потужне спецобладнання працює практично на межі.

Що таке blockchain і як це працює?

Blockchain (блокчейн) являє собою ланцюжок блоків. У них зберігається все про транзакції, тобто про те, які віртуальні переведення було проведено усередині мережі. Переведені біткоїни записуються у блокчейни кожні 10 хвилин. Щоб захиститися від DOS атак, їх розміри повинні бути не більшими 1 Мб.

Ферма біткоїн, Сrycrypto.info
Ферма біткоїн, Сrycrypto.info

Тут видно, як проходить видобуток біткоїнів, скільки їх і якими майнерами їх було видобуто. Наприклад: майнер - Unknown, розмір здобутих біткоїнів - 1 113 019 bytes, дається посилання на хеш із латинськими буквами та цифрами, а також час, коли переведення відбулося.

Тут варто зазначити, що 2 роки тому, влітку 2017 р., від bitcoin відокремилася певна частина криптовалюти, якщо можна так сказати. Справа в тому, що деякі майнери впевнені: блок біткїнів повинен бути більшим 1 Мб. У результаті з'явилася електронна валюта bitcoin cash (біткоїни кеш) із розміром блоку 8 Мб.

У разі необхідності розмір біткоїнів кеш можна збільшувати. На момент публікації статті 1 біткойн кеш дорівнював 6 тис. 966 грн. Можливо, хтось читає й думає: навіщо взагалі купувати ці біткоїни або кеш біткоїни?

Виявляється, багато хто зацікавився системою із огляду на анонімність. У 2017 році у мережі інтернет раз у раз з'являлася інформація про те, що біткоїнам скоро настане кінець. Пік досяг 5 тис. доларів за 1 монету.

Але ось у Китаї вводяться адмінзаборони, із огляду на які курс цих електронних грошей різко обвалюється. І незалежна валюта стала раптом залежною від земного керівництва країни. Щоб глибше зрозуміти, що являє собою унікальна система, перегляньте відео. Адже з першого разу вникнути у все це досить складно.

Фото

Ферма для майнінга, Youtube.com
Ферма для майнінга, Youtube.com

Майнінг-ферма, ланцюжок блокчейн, Вitcoinwiki.org
Майнінг-ферма, ланцюжок блокчейн, Вitcoinwiki.org

Біткоїни: видобуток криптовалюти, Happycoin.club
Біткоїни: видобуток криптовалюти, Happycoin.club

Відео