І так в цій статті, ми поговоримо про те, що таке стипендія і які зміни її торкнулися, а які їй тільки належить пережити. У 2018 році мінфіном було заявлено про те, що стипендії будуть залишені лише у 25% студентів, для інформації - на сьогоднішній день їх отримує близько 40-45% студентів. Беручи до уваги таке серйозне скорочення стипендій, можна припустити, що вже в 2020 році, стипендію отримуватимуть 15% студентів. Згадаймо, ще зовсім недавно, буквально в 2016 році щомісячні виплати від держави отримували 60-75% студентів-бюджетників.

Далі в статті докладніше про стипендії 2018 і 2019 років, які зміни її торкнулися.

Стипендія в 2018 році в Україні

Спочатку в Міністерстві фінансів рішуче заявляли про свої плани, щодо скорочення стипендіатів, зменшуючи їх з кожним роком в рази.

Звичайно ж таку новину студенти сприйняли з грубістю, і рішуче бралися відстоювати свої права на отримання стипендії в період навчання. Але на жаль, не дивлячись на агресію на таке рішення з боку студентів, скорочення стипендій все-таки почалося.

Таким чином вже з 2017 року всі стипендії були поділені на: академічні та соціальні.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Академічну стипендію нараховували студентам за їх успіхи в навчанні, базуючись на загальних балах всіх студентів в списках.

Стипендія в 2018 році, nashreporter
Стипендія в 2018 році, nashreporter
Стипендія в 2018 році

Соціальна стипендія ж покладалася виключно незахищеним верствам населення та різним категоріям пільговиків. До того ж список категорій періодично переглядався, так як контингент отримувачів соціальної стипендії був не повний і знаходилися ті категорії людей, які мали право на неї претендувати. Таким чином на отримання соціальної стипендії згодом змогли претендувати: діти-сироти, люди з інвалідністю, діти воїнів АТО, вихідці з малозабезпечених сімей.

Щодо ж рішення Мінфіну щодо скорочення кількості стипендіатів з метою збільшення розміру виплат, то на цей рахунок нічого коментувати. Так як з лютого 2017 мінімальна академічна стипендія в Україні була 1100 гривень (до цього вона становила 830 гривень), як розуміємо загальне збільшення стипендії не так вже й помітно. Ось розмір підвищеної стипендії для круглих відмінників склав 1600 гривень, а ще рік тому був 930 гривень.

Таким чином, згідно з планами Мінфіну вже до 2020 року, держава буде відповідальна за допомогу 15% студентів, тоді і буде збільшена стипендія до рівня мінімальної заробітної плати.

Згідно з планами на 2018 рік було повідомлено, що після того, як кількість стипендіатів скоротиться до 25%, розмір їх виплат буде до 1700 гривень, а в 2020 році, кожен студент зможе отримуватиме 3 723 гривень. Іншими словами, скоротивши кількість студентів в три рази, так само в три рази буде збільшена виплата решти студентів.

Стипендія в 2019 році

Як відомо, обсяг грошових коштів, які виділяються для всіх категорії стипендій, встановлюється бюджетом України і приймається Верховною Радою. Таким чином на вересень 2019 року сума стипендій в Україні досягла таких цифр:

  • Соціальні виплати абітурієнтам ПТУ - склали 1000 гривень;
  • Мінімальна академічне винагороду для студентів ВНЗ з 3-4 рівнем акредитації, яке встановлюється після сесії, буде складати 1300 гривень. Щодо підвищеної стипендії, повідомляється, що вона буде досягати 1660 гривень;
  • Студенти, які навчаються в навчальних закладах 1 і 2 рівнів акредитації, матимуть право на отримання щомісячної винагороди в розмірі 980 гривень;
  • Студенти - очники ПТУ мають право на стипендію в розмірі 490 гривень;
  • Студентам, які навчаються складним наукам, і потребують високих знаннях в своїх спеціальностях, планується нараховувати щомісяця по 2036 гривень і 1536 гривень на місяць, сума залежить від ступеня акредитації навчальної організації;
  • Президентські стипендіальні виплати будуть в розмірі 2200 гривень.

Стипендія в 2019 році, nashreporter
Стипендія в 2019 році, nashreporter
Стипендія в 2019 році

Які існують види стипендій, і яка їхня система нарахування

Як уже згадували раніше, існує два види стипендій: академічна та соціальна. Нижче в статті розглянемо докладніше про кожну з них, хто і на яких правах, може на них претендувати.

І так, перший вид стипендіального винагороди, академічний, його мають право отримувати студенти, які змогли закінчити першу чверть із середнім балом, а саме з оцінкою чотири і більше. Таким чином всі студенти без винятку за першу чверть зможуть отримати мінімальну стипендію, вона становить близько 1000 гривень.

Так, на підвищену стипендію мають право претендувати ті студенти, які відчувають фінансові труднощі. Для цього їм звичайно ж потрібно буде підтвердити своє складне матеріальне становище, надавши ряд необхідних документів. Варто зауважити, що підвищення стипендії можливо для активних студентів, які займаються спортом і ведуть активну студентську діяльність.

Види стипендій, interfax
Види стипендій, interfax
Види стипендій

Другий вид стипендіального винагороди, соціальна, її отримують студенти в кінці кожного місяця, на неї мають право претендувати:

  • діти, чиї батьки загинули, а інших опікунів у них не існує;
  • студенти, які є малозабезпеченими (вони будуть вважатися такими, якщо підготують і подадуть пакет необхідних документів до початку другої чверті);
  • діти інваліди;
  • студенти, батьки яких загинули під час навчання в установі;
  • пропрацювали на шахтах мінімум три роки;
  • діти, чиї батьки є учасниками війни, ветеранами, воїнами АТО;
  • діти жертв аварії в Чорнобилі;
  • переселенці;
  • діти інвалідів І, ІІ груп.

Таким чином, кожен студент для того, щоб вчасно отримувати належну йому стипендію, повинен здати всі заліки без винятку, в разі якщо у нього буде незалік за яким - небудь предмету, то на наступний семестр на отримання стипендії він може не розраховувати.

Ще для того, щоб мати право на отримання соціальної стипендії, студенту потрібно вчасно подати всі необхідні документи. Може бути таке, що студенти будуть мати відразу дві стипендії - академічну і соціальну (сироти, інваліди).

Підвищення стипендії в 2019 році в Україні

Ще якийсь - то час назад розмір стипендії повністю залежав від середнього балу студента, отриманого за минулий семестр. Тільки першокурсникам стипендія призначається, ще до здачі першої сесії і виплачується строго по рейтингу студента. Кожен студент чекає, коли ж прийде його стипендіальна виплата, дуже рідко буває таке, що її затримують, дізнатися чому таке відбувається не вдалося, скоріш за все затримка з - за тривалості перерахування від держави на рахунок вузів для студентів. Різні спеціальності, які вибирають для себе студенти, так само мають різний рівень стипендіальної виплати, яка вона буде залежати тільки від вибору студентом для себе спеціальності. У всіх вузах виплата стипендії для однієї і тієї ж категорії людей однакова і може відрізнятися тільки, для аспіранта якщо він вирішив вчинити і відучитися на магістратурі.

На сьогоднішній же день для того, щоб отримати нарахування стипендії, береться до уваги рейтинг учня (академічний, загальний), даний рейтинг вимірюється в балах. З цього ясно, що студент, який має рейтинг вищий за середній, має повне право на отримання заслуженої нагороди. Так само варто згадати, що студентська академічна виплата, має в собі ще два види: підвищену і президентську стипендію.

Першою розглянемо підвищену стипендії - її нараховують студентам, які мають хороші оцінки, тим самим є успішними в навчанні, це ті студенти, яким вдалося закінчити перший семестр з найвищим балом.

Підвищення стипендії, podrobnosti
Підвищення стипендії, podrobnosti
Підвищення стипендії

Президентська стипендія в свою чергу нараховується виключно успішним студентам, які не мають в своїх залікових книжках жодної четвірки, на жаль такі виплати проводяться дуже рідко.

Розмір стипендій в 2019 році Україна

Яке - то час назад стала відома інформація, відносності розміру стипендій для студентів України в 2019 році, таким чином маємо такі дані:

  • Студенти профтехучилищ зможуть отримувати свою законну стипендію в розмірі 490 гривень щомісяця;
  • Студенти, учні в коледжі, технікумі та інших навчальних закладах І, ІІ рівня акредитації зможуть отримувати 980 гривень. Учням, яким покладено підвищена стипендія зможуть отримувати її в розмірі 1250 гривень;
  • Студенти, які навчаються за денною формою навчання, в університетах, інститутах, академіях, з метою отримання звання молодшого спеціаліста, бакалавра, магістра, або навіть закінчити аспірантуру, мають право на одержання допомоги в вигляді 1300 гривень, а підвищена стипендія становитиме 1600 гривень.

Варто повідомити, що так само підвищення торкнеться і тих виплат, які державою розподілені для студентів за особливі досягнення в навчанні. Оплата президентської стипендії становитиме 1420 гривень для учнів в училищах, і 1900 гривень - для учнів в технікумах, коледжах, ліцеях (учні на фахівця, бакалавра, магістра).

Так само важливо знати, що загальний розмір соціальної стипендії в 2019 році буде істотно залежати від рівня акредитації та статусу закладу. На отримання таких виплат будуть розраховувати ті студенти, які мають пільги. Учні з професійних училищ будуть нараховувати на отримання 450 гривень, сироти на - 1180 гривень. Ще для студентів із закладів першого і другого рівня акредитації буде підвищено грошову винагороду до 890 гривень, діти - сироти - 2360 гривень. Студентам вузів, які залишилися без батьків або опікуна виплати піднімуть до 2360 гривень. Як правила така стипендія завжди приходить вчасно.