Тепер складно уявити життя без інтернету. Активні користувачі всесвітньої павутиною знають, що трафіку мобільного інтернету не вистачить, щоб у домашньому режимі користуватися ПК і мобільними пристроями. Провайдери інтернет-послуг надають доступ до провідного інтернету. Щоб користуватися бездротовим доступом, треба встановити і налаштувати wi-fi роутер в квартирі. Як самостійно налаштувати інтернет вдома і що таке маршрутизатор - розповімо у сьогоднішній статті.

Підключення до інтернету

Щоб стати користувачем домашнього інтернету, треба дізнатися, які компанії вже надають такі послуги у вашому будинку або на вашій вулиці. Київські оператори інтернет-зв'язку пропонують, як правило, інтернет і телебачення. Щоб замовити підключення до послуг, залишіть заявку на сайті провайдера.

Вайфай, https://www.goodfon.ru/wallpaper/hi-tech-technology-wi-fi.html
Вайфай, https://www.goodfon.ru/wallpaper/hi-tech-technology-wi-fi.html
Вайфай

Інженери, які приїдуть до вас, підключать інтернет з доступом через роз'єми RJ-45. Якщо у вас немає роутера, який буде поширювати інтернет по бездротовій мережі wi-fi, то вам варто поцікавитися у оператора зв'язку, скільки буде коштувати оренда обладнання. Або можна придбати сучасний роутер з конкретними параметрами, які вас цікавлять.

Серед найпростіших підключень до інтернету Укртелеком і домашній інтернет від одного з мобільних операторів. Вартість місячного використання інтернету залежить від оператора зв'язку. Підключення, як правило, безкоштовно.

Популярні новини зараз
Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Установка роутера TP-Link і IP-адреса

Якщо у вас вже є роутер на момент підключення до інтернету, то інженери, які підключають вас до мережі відразу налаштують маршрутизатор. Якщо ж ви після установки інтернету змінюєте роутер або придбали його пізніше, то вам доведеться витратити час на установку.

Ми розглянемо установку апарата від TP-LINK, як найпоширенішу серед українців. Різниця між роутерами полягає в їх “пробивної здатності”. Мова йде про те, що один апарат буде покривати радіус декількох метрів, а інший зможе забезпечити зв'язком кілька поверхів.

На апараті є кілька роз'ємів, один з них синього кольору - це роз'єм для WAN порт для інтернет-кабелю. Ще один круглий - для підключення апарата до електромережі. Решта - LAN порти будуть відрізнятися жовтим кольором, одним з них треба буде скористатися, щоб налаштувати підключення. Варто зауважити, що кольори можуть відрізнятися, але в будь-якому випадку вони будуть означати різні види підключення.

Вайфай, https://hype.ru/@na100gramm/kak-podklyuchit-router-k-routeru-cherez-kabel-qgg5amkw
Вайфай, https://hype.ru/@na100gramm/kak-podklyuchit-router-k-routeru-cherez-kabel-qgg5amkw
Вайфай

Для початку підключення, з'єднайте роутер з інтернет-кабелем, через WAN порт до клацання. Увімкніть роутер в мережу і натисніть кнопку включення, якщо вона є на пристрої.

Якщо ваш оператор зв'язку сам призначив IP адресу, то процедура підключення до інтернету відбудеться автоматично. Якщо ж провайдер не перейнявся цим питанням, треба ввести дані вручну. Зрозуміти це можна завдяки світлодіодним лампочкам на апараті. Справа повинна горіти зелена лампочка (або блимати), а зліва повинні загорітися дві лампочки, що сигналізують про підключення до електромережі і про роботу бездротового пристрою.

Щоб визначити ваш IP адреса, виконайте такі дії на вашому комп'ютері: Пуск => Панель управління => Центр управління мережами і загальним доступом => Зміна параметрів адаптера

Щоб напевно налаштувати правильне підключення, варто подзвонити вашому оператору зв'язку і попросити підключити адресу до їх мережі. Якщо ви не шукайте легких шляхів, то вам треба попросити, щоб оператор інтернет-зв'язку надіслав вам на мобільний телефон ваші дані для підключення. Підключіть до комп'ютера інтернет-кабель і дотримуйтесь інструкцій:

В папці “Зміна параметрів адаптера” знайдіть доступне мережеве підключення. Воно буде називатися “Підключення по локальній мережі”. Натисніть на нього правою клавішею миші та виберіть “Властивості”. У цьому меню вам треба натиснути на Протокол Інтернету версії 4 не знімаючи галочок і натиснути “Властивості”. У вікні, треба заповнити пропуски даними, які вам надасть оператор. Збережіть налаштування і можна продовжувати налаштовувати роутер.

Вайфай

Коли ваше дротове підключення готове, можна зайнятися роутером для налаштування бездротового зв'язку. Для цього вставте інтернет-кабель в WAN порт, включіть роутер в мережу і натисніть кнопку живлення, щоб почали світитися лампочки на апараті. Під'єднайте кабель LAN портом до роутера і другий кінець кабелю до комп'ютера.

Далі на комп'ютері увімкніть Internet Explorer та вкажіть адресу 192.168.1.1 . Обов'язково перевірте, щоб в настройках браузера був відключений proxy-сервер. Коли ви відкриєте браузер, з'явиться вікно з перевіркою безпеки, продублюйте в рядку ім'я і пароль admin. У наступному вікні у вас з'явиться меню налаштування роутера, натисніть на Quick Setup і кнопку Next. Далі вибирайте Dynamic IP та натисніть кнопку Next.

Для SSID вводимо назву точки доступу для підключення Wi-Fi (політ фантазії не обмежується)

Для Wireless Security напишіть тип шифрування WPA-PSK/WPA2-PSK

Для PSK Password придумайте і введіть пароль для доступу до Wi-Fi, не менше 8 символів.

Натисніть кнопку Next і Finish.

Безпека роутера

Щоб мінімізувати ймовірність злому вашого роутера, радимо зайти в налаштування безпеки System Tools і в меню вибрати Пароль.

Old User Name: старе ім'я користувача, вводимо admin

Old Password: старий пароль, вводимо admin

New User Name: вводимо нове ім'я користувача, можна залишити admin

New Password: вводимо новий пароль

Confirm New Password: підтверджуємо новий пароль

Збережіть налаштування і переходьте до наступного етапу - підключення ПК до бездротової мережі.

Підключення комп'ютера до wi-fi

Можете вимикати комп'ютер від роутера і знаходите в правому нижньому куті значок Мережевих підключень. У списку доступних підключень знаходите ім'я вашого роутера, натискаєте на нього і на Підключення. Введіть пароль і Ок.

Не забудьте натиснути на прапорець “Підключатися автоматично” і насолоджуйтеся інтернет-підключенням.

Особистий кабінет абонента

Щоб стежити за своїм підключенням до інтернет-провайдера, ви можете зайти в особистий кабінет. Для цього зайдіть на сайт оператора інтернет-послуг і знайдіть вхід в особистий кабінет. Користування цим сервісом дозволить контролювати платежі і управляти послугами. В особистому кабінеті можна дізнатися інформацію про ваш тариф і зробити запит на зміну тарифного плану.

Також через особистий кабінет користувача можна поповнити рахунок і зв'язатися з оператором.

Швидкість інтернету

Щоб перевірити сумлінну роботу вашого оператора, можна скористатися онлайн трекером. Один з найпопулярніших - Спидтест. Він показує не тільки швидкість інтернету, але і ваш IP адреса. Ви можете завантажити додаток до браузеру, щоб завжди бути в курсі коливань зв'язку.

У разі падіння швидкості, ви можете зв'язатися з оператором зв'язку і надати скріншоти показників, щоб оператор зміг усунути неполадки.

Якщо “пропав” інтернет

Якщо ваші мобільні пристрої і комп'ютер раптово втратили доступ до інтернету, може бути декілька причин неприємності:

  • пропало електрику - в цьому випадку вам нічого не залишається, крім як відновити подачу електрики на лічильнику електроенергії або чекати.

  • комп'ютер втратив налаштування - таке буває, варто перезавантажити комп'ютер і підключитися до бездротової мережі.

  • роутер скинув налаштування - треба знову ввести IP-адресу і відновити параметри за пунктами цієї статті.

  • кабель підключення до інтернету пошкоджений - треба викликати інженера від інтернет-провайдера для заміни кабелю.

  • пропало підключення до інтернету - якщо з вашим роутером все впорядке, варто зателефонувати оператору і з'ясувати причини втрати інтернет-зв'язку.