Аденома - це доброякісна пухлина, яка розвивається з епітелію різних залоз. Вона може з'явитися в грудній залозі, печінці, нирках і в інших органах. За своєю формою вона схожа на орган, поруч з яким виникає, є гормонально залежним пухлиною і іноді переростає в злоякісну. Аденома не виявляється в хворобливій формі. Тільки через час, коли її розміри заважають кровотоку або тиснуть на нерви і органи, з'являються перші симптоми. Аденома на слизових може проявитися у вигляді горбка, як поліп. При цьому, розмір пухлини може варіюватися від декількох міліметрів до десятків сантиметрів. Розмір аденоми не говорить про її злоякісне характер або про болючі відчуття. Залежно від місця її походження, будуть з'являтися симптоми і дискомфорт. Поява аденоми не пов'язане з конкретними чинниками, поки процес появи пухлини не вивчений до кінця. Але достовірно відомо, що аденома - це результат збоїв в гормональному фоні організму.

По структурі аденоми класифікують:

В залежності від кількості вузлів розрізняються:

  • одинична аденома (одиночний відокремлений вузол)

  • множинні аденоми (аденоматоз)

Діагностика

Побачити аденому можна на УЗД, а зробити конкретні висновки можна за результатами біопсії або після видалення пухлини з допомогою мікроскопічного дослідження тканини. Найчастіше, аденому виявляють випадково, при діагностиці інших органів за допомогою Узд і КТ. Якщо виникає підозра новоутворення, спеціаліст відправляє пацієнта на диференціальну діагностику, щоб виключити інші види пухлин.

Варто зауважити, що аденоми, як правило, виявляють із-за появи побічних симптомів: періодичне оніміння певних частин тіла, порушення графіка менструацій, виникнення сечокам'яної хвороби і тд.

Аденома простати

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози - це і є аденома простати. Передміхурова залоза - це чоловічий орган, розташований під сечовим міхуром, через який проходить сечівник. Залоза виробляє простатический сік, який входить до складу сперми. Аденома простати - це розростання тканини передміхурової залози. При цьому орган збільшується і тисне на сечовий канал. В результаті відбуваються труднощі з сечовипусканням.

Аденома, http://urofront.ru/adenoma-prostaty/
Аденома, http://urofront.ru/adenoma-prostaty/
Аденома

Поява аденоми простати - проблема чоловіків старшого віку. Патологія не зустрічається у чоловіків молодше 30 років, після 50 і 60 років це досить поширена проблема. Пов'язано це з процесом старіння і гормональними віковими змінами.

Симптоми аденоми можуть бути різними. Починаючи від проблем із сечовипусканням, закінчуючи онемениями ніг і болями. Пов'язано це з тим, що крім того, що збільшена заліза здавлює сечовипускальний канал, вона змінює форму сечового міхура. Від цього з'являється застій сечі, вона дратує слизову і чоловіки відчувають часте потреба в сечовипусканні. При цьому струмінь стає тонкою і слабкою, залишається відчуття неповного спорожнення сечового міхура.

Початок хвороби може проявлятися в незначних симптомах, як збільшення часу сечовипускання. З часом, якщо не лікувати аденому, сечовий міхур “втомлюється боротися” і починає виявляти патологічні зміни. Розвиваються камені і інфекції в сечовому міхурі, виникає небезпека ниркової недостатності. Захворювання починає прогресувати і заманює спочатку всю сечостатеву систему, а потім і весь організм.

Для діагностики аденоми простати пацієнтам пропонують заповнити опитувальник IPSS та щоденник сечовипускань. Перший палацовий огляд уролога проводитися через пряму кишку. Пацієнт повинен здати аналіз сечі і крові, що покаже стан нирок. Лікар призначає УЗД і аналіз крові на ПСА. Всі ці дослідження і тести показують розміри, напрямок росту і можуть вказати на небезпеку появи злоякісного характеру пухлини.

Лікування потрібно тільки тим пацієнтам, у яких виявляються незначні симптоми - їм радять змінити спосіб життя, харчування і знизити фізичні навантаження і тим, у кого симптоми викликають середні та значні больові відчуття - таким пацієнтам прописують медикаментозне лікування. Якщо тривале лікування не допомагає або пацієнт відмовляється від медикаментозного лікування, що проводиться операція. При якій видаляється частина передміхурової залози.

Аденома сальних залоз

Ще один популярний вид доброякісної аденоми - аденома сальних залоз. Вона розвивається із залозистого або протокового епітелію. Виглядає як невеликий вузлик на шкірі жовтого або рожевого кольору. Найчастіше, аденома сальних залоз видаляється хірургічним шляхом без наслідків. Рідше, вона може бути спадковим захворюванням з синдромом, синдромом Мюир-Торре, що може привертати до розвитку ракових клітин.

Аденома молочної залози

Аденома молочної залози - це доброякісна пухлина, яка виникає в результаті гормональних збоїв і формується з клітин залозистого епітелію. Причиною появи пухлини називають дефіцит прогестерону і надлишок естрогенів. Хвороба може розвиватися із-за підвищеного вмісту пролактину. Аденома може з'являтися на тлі лактації. Можуть проявлятися і інші гормональні проблеми, як цукровий діабет або дефіцит вироблення тиреоїдних гормонів. Спровокувати захворювання можуть шкідливі звички, як вживання алкоголю або куріння, використання контрацептивів, стрес і захворювання репродуктивної системи. Небезпека появи аденоми вище в молодому віці, після 40 років жінки все менше схильні до цього захворювання.

Помічають аденоми, найчастіше, чоловіки. Так як пухлина - це пружний грудочку, чоловіки часто помічають появу аденоми. Аденома збільшується в розмірах перед місячними, ніяк болісно не проявляє себе та може бути виявлена під час пальпаторного обстеження молочної залози гінекологом або мамологом. Після огляду та попереднього діагнозу, лікар направляє пацієнтку на УЗД молочних залоз та мамографію.При підозрі порушення ендокринної системи, пацієнтка повинна отримати консультацію ендокринолога, терапевта та гінеколога. Остаточний діагноз ставиться за результатами біопсії.

В залежності від розмірів пухлини, проводяться енуклеація або секторальна резекція.

Аденокарцинома

Аденокарцинома - це злоякісна пухлина, що складається з залозистих клітин ураженого органу. Це і є те захворювання, якого боятися, при появі аденом. Розвиток “хорошою” пухлини може призвести до її змін. Аденому не можна назвати корисною або “доброї”, адже, вона не виконує корисних функцій і може впливати на роботу організму. Але різниця між аденомою і аденокарциноми в тому, що друга вражає органи і стрімко вбиває свого володаря. Аденома здавлює і заважає органам, але росте повільно, віддаляється і не проростає клітинами в органи.

Аденокарцитома, https://bitly.su/NohZ
Аденокарцитома, https://bitly.su/NohZ
Аденома

Причини розвитку аденокарциноми достеменно невідомі. Якщо злоякісна пухлина в легенях або слинних залозах може з'являтися на тлі куріння, то інші види аденокарциноми можуть мати несхожі за характером причини.

Перші симптоми аденокарциноми можуть бути непомітні і незначні - швидка стомлюваність, сонливість, втрата маси тіла, зниження апетиту. Залежно від локаци пухлини, симптоми можуть розрізнятися. Так, пухлину в шлунку може супроводжуватися втратою апетиту, нудотою і зниженням ваги Аденокарцинома молочної залози буде проявлятися зовні - зміною форми і кольору грудей, появою ущільнень і онімінням соска.

Діагностувати аденокарциному треба виключно лабораторно, провівши тести і аналізи. Пацієнт, описуючи симптоми, не підозрює, як важливі деталі в анамнезі. А при цьому, комбінація декількох симптомів може наштовхнути лікаря на думку про необхідність проведення додаткових аналізів. Так, кашель, зміна голосу, біль у грудях та задишка, можуть стати симптомами не бронхіту, а аденокарциноми легень. Хворим призначають клінічне і біохімічне дослідження крові та сечі на онкомаркери.

При підтвердженні діагнозу, лікування підбирається індивідуально лікарем. Можуть бути радикальні чи консервативні методи, але вони завжди залежать від особливостей пухлини.