Майже 25 років в Україні живе німець Бьорн Штендель з Гамбурга. Спершу чоловік оселився у Києві, а згодом переїхав у Карпати, які так його полонили, що німець полюбив цю мальовничу частинку України всією душею.

Бьорн проживає у карпатському селі Люча, яку він перетворив на маленьку Баварію. У Гамбурзі, де Бьорн Штендель проживав раніше, чоловік працював у зернотрейдовій компанії. У 90-х роках німець навідався в Україну і тут закохався у свою майбутню дружину Олену.

Карпати, фото: Уніан
Карпати, фото: Уніан

Сім'я оселилася у новому будинку на околиці Києва, який зводили прикарпатські майстри з гуцульського села Люча. Саме вони познайомили німця із карпатськими краєвидами, показавши фото.

"Як гуцул сприймаю його як свого гуцула. Він вже наш німецький гуцул", – відгукується місцевий житель про Бьорна.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Бйорн зізнався, що Гуцульщина красою нагадує йому рідну Баварію. Різниця лише у якості доріг. Проте чоловік і цю проблему вирішив — підлатав у селі дорогу власним коштом. Вартував йому такий ремонт сорок тисяч доларів.

Карпати, фото: etnosvit.com
Карпати, фото: etnosvit.com

Німець активно об'єднує місцеву громаду, наприклад, у боротьбі з браконьєрами. Нещодавно він побудував вольєр на кілька десятків гектарів, куди люди приносили знайдених хворих і поранених диких звірів для реабілітації. Лісничий Березівського лісництва Юрій Фальбільчук розповів детальніше:

"Було до тридцяти оленів у вольєрі, і кабани були, і потому їх випускали в природу. Якраз ми відновили популяцію тут в нього і фазанарій був, ми відновили популяцію фазана”. Юрій Фальбільчук

Карпати, фото: 777tur.com
Карпати, фото: 777tur.com

Для приваблення туристів Бьорн Штендель допомагає лісничим прокладати туристичні стежки та встановлювати альтанки обабіч дороги. Крім того, навчає українців німецької охайності. Німець закупив сміттєві баки й оплачує машину, яка вивозить непотріб.

Бьорн переконаний, що залучити українців не смітити насправді не так важко, проте для цього знадобиться допомога держави. Німець щиро не розуміє, чому українці так не цінують красу, в якій живуть.

Карпати, скріншот: You Tube
Карпати, скріншот: You Tube

Нагадаємо, раніше у Карпатах засікли Брокенського привида

Як повідомляв портал "Знай.ua", ас Гітлера знайшов смерть у Карпатах, посеред гір виявили неймовірну знахідку

Також "Знай.ua" писав, що у Карпатах вже почалася справжня зима - фото захоплюють дух