Незабаром Нацбанк випустить оновлені банкноти гривні із надійним від підробок захистом.

Так, в обіг буде запроваджено оновлені банкноти номіналом 50 та 200 гривень. Оновлений дизайн буде аналогічним до купюр нового покоління – номіналами 20, 100, 500 та 1000 гривень. Мають такі ж розміри та схожу кольорову гаму.

Чим відрізняється дизайн нових банкнот 50 і 200 гривень

Оновлені банкноти, фото з сайту НБУ

Оновлені банкноти мають посилений захист. Так, покращено рельєфність елементів друку, зокрема елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, розташування і шрифт серійного номера, який раніше був чорного кольору. Тепер він вертикальний і вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Оновлені банкноти, фото з сайту НБУ

На оновленій банкноті номіналом 200 гривень використано два інноваційні захисні елементи. Оптично-змінний елемент SPARK, який виконаний у вигляді стилізованого зображення водяної лілії та поступово змінює колір під час зміни кута нахилу банкноти.

Оновлені банкноти, фото з сайту НБУ

Банкноти номіналами 5 та 10 гривень замінять на монети. Це дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень.

Оновлені банкноти, фото з сайту НБУ

Зміна банкнот і монет на практиці

НБУ передбачив для громадян максимально зручний перехід від звичного банкнотно-монетного ряду до нового.

Громадянам не потрібно обмінювати банкноти номіналами 5, 10, 50 та 200 гривень попереднього зразка на оновлені банкноти та обігові монети. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів.

Нагадаємо, сотні мітингувальників увірвалися в будівлю НБУ, вимагаючи відставки Смолія та Рожкової: відео.

Як повідомляв портал Знай.uа, поліція жорстко розігнала мітингувальників під НБУ.

Також портал Знай.uа писав, навіщо НБУ і Рожкова вигадали "легенду" з приватизації держбанків.