Православною церквою в цей день шанується пам'ять мучеників Платона Анкірського і Романа Кесарійського.

Платон жив і виховувався в християнській родині. З молодих років він був доброчесним і розумним чоловіком, часто проповідував свою віру язичникам. Тому Агрипин, правитель, відправив його на суд і просив відректися від Бога.Платон відмовився і його піддали тортурам, в тому числі катував і сам правитель. В результаті Платон помер мученицькою смертю.

А Роман теж жив за часів імператора, який проводив гоніння християн, імператора Максиміліана. Тоді він був дияконом в Кесарії. В один день йому вдалося зустріти єпарха Аскліпіда, який йшов на язичницьке свято. Роман просив його відректися від ідолів, але єпарх відмовився і наказав відправити диякона на тортури. Тут він отримував страждання за віру з честю і засудили його теж до смертної кари.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Народні прикмети на 1 грудня

Чого не можна робити 1 грудня

На Русі Роману і Платону молилися про поліпшення добробуту. Також святих просили допомогти пережити зиму, а наступної осені подарувати хороший урожай. Не забудьте про молитву!

Попри те, що сільськогосподарські роботи були вже завершені, у селян турбот вистачало. Не байдикуйте сьогодні!

Щоб вберегтися від нечистої сили та лихого ока, зробіть з дерева оберіг, який захищатиме вас.

Цього дня категорично забороняється сваритися, адже сварки можуть затягнутися на весь рік.

Постарайтеся ні на кого не злитися, стримуйте свої емоції та будьте доброзичливішими.

Приказки і прикмети

  • Тепла погода на вулиці — зима теж буде теплою та м’якою, і навпаки.
  • Якщо дме сильний вітер, то взимку буде багато хуртовин та завірюх.
  • Якщо на Романа і Платона погода швидко змінюється, то зима взагалі буде мінливою.
  • Потрібно спостерігати за погодою 1 грудня вранці, вдень і ввечері – це дозволить дізнатися, якою буде погода в грудні, січні та лютому. Іржа на клямці — чекай негоди.
  • Кола навколо місяця — скоро буде мороз.