У цей день відзначається народний свято Авдєєв день (за старим стилем – 19 листопада). При цьому в цей день православна церква вшановує пам'ять святого Овдія, одного з 12-ти малих пророків. У народі вірили, що Овдій є небесним покровителем домашнього господарства та сімейного благополуччя. За це святого і прозвали Охоронцем.

В цей день на Київській Русі проводився дуже дивний і в той же час простий обряд «замикання» житла від нечистої сили. Для цього потрібно було пройти по всьому будинку, постукуючи по косяків дверей і рам вікон обухом сокири. Якщо сокири під рукою не було, можна було використовувати серп або будь-який інший гострий залізний предмет.

Варто відзначити цікавий факт, що сокиру, косу, серп і ніж вважалися хорошими оберегами від підступів злих духів. Багато людей вірили, що таким чином можна захистити не тільки будинок, але і всіх, що живуть у ньому, а вся нечисть, що ховалася в оселі від морозів повинна була піти геть.

Народні прикмети на 2 грудня

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Якщо у вас застуда, зробіть напій з трав і меду, який допоможе позбутися багатьох захворювань.

Викиньте посуд з тріщинами, щоб не накликати біду і фінансові утруднення.

Народні прикмети на 2 грудня:

  • Сніжний день з великим поривом вітром - чекайте тривалої зими і холодної весни.
  • Ясне небо - чекай морозів, а тьмяне - буде відлига в найближчі дні.
  • Вітер різко змінився - найближчим часом зіпсується погода.
  • Запам'ятайте сон, який приснився. Якщо воспроизведете його деталі, дізнаєтеся передбачення на майбутнє.