Українська зима багата на православні свята. Перша важлива дата випадає на 4 грудня - Введення в храм Пресвятої Богородиці. З цим днем пов'язано багато православних і народних традицій. Сьогодні поговоримо про історію свята, традиціях і народних прикметах, пов'язаних з ранніми роками життя Марії.

Введення Богородиці у Храм

Історії свята

Більшість православних свят присвячені важливим подіям, які стали вирішальними в історії християнства. Не винятком є День введення Пресвятої Богородиці у храм. Історія свята починається ще до народження Ісуса, коли батьки Марії, Іоаким і Анна мріяли про появу у сім'ї дитини. Пара була бездітна і єдина надія була покладена на Бога.

Вони молилися і завдяки стійкою вірою в диво, Ганна народила Марію. Деякі писання розповідають про те, що Ганні уві сні прийшов ангел, якому вона пообіцяла віддати свою дитину, чи то дочка або син, на служіння Богові.

П закінченню строку, Ганна благополучно народила і щоб віддячити Богові за доньку, Анна і Іоаким, коли Марії було три роки, віддали її на служіння у храм. Святе Письмо розповідає про цю подію так:

Популярні новини зараз
Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

“І ось Дитині виповнилося три роки, і сказав Іоаким: Покличте непорочних дочок юдейських, і нехай вони візьмуть світильники і будуть стояти з запаленими [світильниками], щоб Дитя не воротилось тому і щоб полюбила Вона в своєму серці храм Господній”

Біля східців Єрусалимського храму, батьки Марії допомогли їй зійти на першу сходинку. Наверну дівчинку зустрічав Первосвященик Захарій. У Писанні сказано, що Марія подолала п'ятнадцять ступенів ні разу не глянувши на батьків. Далі первосвященик завів Діву Марію в Святая Святих. Ця подія вже було незвичайним, що викликало здивування та інтерес у всіх, хто був свідком дійства.

Наступні дванадцять років Марія провела в Храмі. Її сім'єю стали благочестиві діви, які теж жили при Єрусалимському храмі. Дівчатка навчалися любові до Бога, займалися рукоділлям і молилися.

Введення Богородиці у Храм

Тлумачення Писання і значення свята

Значення свята Введення Пресвятої Марії в Храм полягає в любові до Бога і його небайдужість до людей. Сам факт того, що бездітна пара змогла народити довгоочікуваного дитини - диво. Православні бачать у Марії світлий ознака любові божої до роду людського і те, що Марія в ніжному віці змогла потрапити у Святі Святих - це знак великої поваги до творіння людського.

Вся символіка свята показує зв'язок людського і божественного через провідник - Храм Божий.

Саме введення - це вже символ об'єднання душі Марії з Богом. Завдяки своїй клятві і її виконанням, батьки Марії змогли зберегти в ній чистоту душі і стійку віру в Божественне.

4 грудня святкується День, коли Марія стала частиною Храму Божого і саме з цього моменту можна починати рахувати дні і роки до першої зустрічі Марії та її чоловіка, до народження Ісуса і до щасливих і сумних подій її життя.

Введення Богородиці у Храм

Ікони із зображенням свята

Завдяки яскравому опису подій, іконописці можуть відтворювати картину того, що відбувається. На іконах, присвячених Введення Марії в Храм, центром композиції є тендітна постать Марії, яка піднімається по сходах Єрусалимського Храму. Біля підніжжя сходів стоять батьки Марії, що представляють людське, земне.

Марія, як правило, на іконах випромінює світло - це знак її чистоти і сили, яка допомагає їй підніматися вгору. У верхній частині ікон зображують первосвященика, який чекає Марію біля відкритих дверей Храму. Він символізує провідника до світу Ангелів. Первосвященик, зазвичай, тягне руку до Марії, закликаючи її піднятися і взяти його за руку, щоб він міг показати її новий будинок.

Марія на іконах повинна тримати свічку в одній руці і тягнути іншу руку до Захарію. Незважаючи на трирічний вік, на іконах Марія зображується, як розважлива і цілеспрямована.

Введення Богородиці у Храм

Прикмети на 4 грудня

Введення Богородиці у Храм - це один з нестерпних свят. Вшановують Марію кожен рік в один і той же день. У багатьох народів з'явилися свої прикмети, пов'язані з 4 грудня:

Заморозки у цей день передбачають холодну зиму. Тепла сонячна погода передує такий же теплої зими.

Якщо сніг випав до свята, то швидко зійде і зима буде безсніжною, а якщо після, то буде лежати довго.

Після 4 грудня, якщо був мороз, то можна вже стає на лід на озерах. Якщо до цього дня морозів не було, то зимова риболовля скасовується - міцного льоду не буде.

Якщо у цей день першим в гості зайде чоловік, то рік буде вдалим, а якщо жінка, то можна чекати біду.

Похмура, мокра погода віщує поганий урожай. Якщо ж на вулиці сніг і мороз, то буде хороший урожай.

Якщо синоптики прогнозують сильний мороз на Введення, то варто очікувати сухого жаркого літа.

Введення Богородиці у Храм

Традицією свята

На Введення Богородиці у Храм, зазвичай, дітей приводили на першу службу. Знайомство з Храмом Божим. Це досить символічно і здійснити перше причастя в цей день - хороша прикладу.

В церквах з цього дня починається офіційна підготовка до Нового року і Різдва. В цей день починаються Різдвяні пісні в церквах. Добре згадати про покійних на введення Богородиці, щоб почати зимові свята без сумних думок.

Бажано 4 грудня запросити додому гостей і самим ходити по гостях. На Введення Богородиці наші предки гостювали у родичів, запрошували близьких друзів і намагалися зустрітися зі старими.

Жіноча молитва в День введення особливо сильна. Вважається, що материнська молитва має велике значення в цей день. Важливо не забути про родичів по материнській лінії і поспілкуватися з ними, отримати заряд енергії від спілкування з жіночою частиною сім'ї.

На Введення заборонено давати гроші в борг. Пояснюється це тим, що в цей день беруть незаслужено гроші, можуть не віддати і знецінять вашу допомогу.

На Введення жінки печуть пиріжки і роздають їх сусідам і гостям. В Україні хороші господині робили кілька видів пиріжків і носили їх у церкву.

Вважалося, що 4 грудня нечисть стає сильнішою, може нашкодити домашнім тваринам. У селах у цей день натирали тварин спеціальними сумішами для захисту від холоду, малювали при вході в хліви хрести і утеплювали сараї.

Введення Богородиці у Храм

Ворожіння на Введення

Незважаючи на те, що більшість православних священиків дотримуються думки про те, що ворожіння - це не богоугодна справа, багато закривають очі на застереження.

На Введення, як і на День Андрія ворожать незаміжні дівчата або ті, хто має одну з проблем, яку можна вирішити за допомогою обрядів або дізнатися долю завдяки ворожінню. Обряди чинять ті, кому не дав Бог дітей, хто не може жодним чином зв'язати себе узами шлюбу, які страждають важкими захворюваннями, які живуть в невдачах і бідах.

Для зміни долі в кращу сторону варто знайти молитви, які допомагають у цьому. Для обрядів треба мати церковну свічку і зображення однієї з ікон Введення Богородиці у Храм.

На Введення дівчата можуть випробувати хороший спосіб звернути на себе увагу вподобаного хлопця: треба освятити воду і дати трохи цієї води випити молодій людині.