Введение в храм пресвятой богородицы: источник: правмир

У грудні мільйони українців готуються відзначати Католицьке Різдво та активно ведуть різдвяний піст, який повинен підготувати їх тіла і душі до прийдешнього Дня Народження сина божого.

4 грудня за старовинною традицією відзначається день Введення в храм Пресвятої Богородиці. Це свято не є таким важливим, відомим і популярним, як інші червоні дні християнського календаря: однак знання його історії і традиції є обов'язковим для кожного, хто важає себе християнином і хоче жити відповідно до традицій.

У цій статті ми розповімо про те, що таке введення в храм Пресвятої Богородиці, про історію свята та його традиції.

Введення в храм пресвятої богородиці: історія свята

введение богородицы: источник: православие.ру

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Дата свята позначена 4 грудня і визнається великим християнським святом. Введення у храм Пресвятої Богородиці присвячено тому дню, коли Діву Марію ввели в Єрусалимський храм. Тоді в присутності батьків Мати Божа і присягнулася віддати своє дитя Богові.

Не всі православні знають, що батьків Богородиці звали Иоаким і Ганна. Батьки Марії довгі роки провели в щирих молитвах Богу і просили його про те, щоб він подарував їм дитя. В один з ввечері вони поклялися, що якщо їх бажання здійсниться, вони віддадуть панове на служіння Господу.

Молитви Іоакима і Анни були почуті і вони стали щасливими батьками дочки. Коли Марії виповнилося три роки, вони переодягли її в гарний одяг, зібрали всіх родичів і в компанії з ними, співаючи пісні і читаючи молитви, влаштували ходу в Єрусалим. Ходіння тривало три дні і закінчилося біля воріт Єрусалимського храму, де їх зустрів первосвященик Захарія та інші священики.

Святі отці виспівували псалми, поки мала Марія перетинала п'ятнадцять ступенів до храму, які дівчинка перейшла на диво швидко і легко. Захарія переконався, що дівчинка незвичайна прийняв її і запросив у святяліще храму, надавши дитині небувалу честь. У святая святих було заборонено входити простим людям, а самі священики могли перетинати поріг святилища лише раз на рік. Парафіяни були вражені свавіллям Захарії і звинуватили його в богохульстві, не знаючи, що в день до візиту Марії, його з'явився ангел, який поділився тим, яка доля чекає маленьку дівчинку.

У період з 3 до 14 років юна Богородиця мешкала при храмі і вчилася мистецтву молитви, вчилася по святих книг і іншим мистецтвам і відмовилася залишати храм і виходити заміж з віком, заявивши, що вона обіцяна Богу. Священики посварилися, визначаючи долю Марії, адже вона не могла постійно проживати при храмі і віддати її заміж насильно було заборонено.

Однак, до одного зі священиків з'явився ангел, який сказав, що потрібно зібрати всіх неодружених чоловіків «коліна Іудиного із дому Давидового», щоб із них Господь вказав, ким бути хранителем Діви Марії.

Для визначення звуженого Богородиці зібрали чоловіків з палицями, в одного з яких після прибуття в храм посох розцвів, а також прилетіла голубка. Дивним чоловіком виявився вдівець Йосип, який і відвіз Марію в Назарет і став її чоловіком і майбутнім опікуном Ісуса Христа.

Яке духовне значення має свято: простий розбір

введение богородицы: источник: азбука веры

Празник Введення в храм пресвятої Богородиці має особливе значення для богопосвячених осіб або тих людей, які живуть за заповітами. 4 грудня є святом для всіх ченців і черниць і є одним з тих, що припадають на Різдвяний піст. День присвячений повногму служінню Богу і спрямований на прославляння Діви Марії.

Введення в храм Богородиці: тропар

введение в храм: источник: ютуб

День благовоління Божого предображеніе / і чоловіків порятунку проповедание, / в храмі Божі ясно Діва є / і Христа всім сповіщає. / Той і ми велемовно заволати: / радуйся, / перегляду Зіждітелева виконання.

Відзначаємо свято: Кондак Введення в храм Богородиці

Введение богородицы: источник: википедия

Пречистий Храм Спасів, / дорогоцінний чертог і Діва, / священний скарб слави Божого / днесь уводиться в дім Господній, / благодать совводящі, яже в Дусі Божественному, / Юже оспівують ангели Божі: / Це є селище небесне.

Православні традиції свята

введение в храм: источник: rok-baden-baden.de

Введення в храм пресвятої Богородиці щільно пов'язують з підготовкою до Різдва і з самим Різдвом. На свято прийнято влаштовувати катання на санях, якщо є сніг і віддаватися красі зимової погоди. Саме в цей день після богослужінь стартують перші пісні ярмарки, на яких продаються товари, підготовлені ще з літа і осені. За старих часів саме на початку грудня було прийнято купувати сани і кінні упряжки.

День Введення Пресвятої Богородиці в храм, за традицією, вважається жіночим святом, і як правило, більше шанується саме жінками. Саме в переддень свята у снах можуть прийти віщі сни, в яких є звужені. Також є повір'я, що 4 грудня на землю спускаються праведники, які можуть гуляти серед живих і відвідувати родичів і коханих.

Введення в храм Пресвятої Богородиці: прикмети на 4 грудня

введение в храм: источник: hamburg-hram.de

Як і інше православне свято, Введення в храм Богородиці, пов'язане з численними повір'ями і прикметами, серед яких основними можна назвати наступні:

  • заборонено копати землю, так як вона відпочиває. Якщо ж взялися за лопату - врожаю не буде;
  • введення - це ворота зими. Якщо будуть морози - всі свята будуть холодні, а якщо тепло, то і всі свята буде м'яка погода;
  • в ніч перед введенням в будь-яку погоду на кілька хвилин розпускається верба;
  • на свято потрібно ходити в гості. Найважливіше те, хто першим увійде в будинок: якщо чоловік - рік буде вдалим, якщо жінка - буде біда.

Привітання з Днем Введення Богородиці в храм: картинки до свята

введение в храм: источник: hamburg-hram.de

У День введення в храм
світлої Богородиці
Від душі бажаю Вам -
Життя добром нехай повниться,

Нехай щасливим буде будинок,
Добрим і привітним,
І любов живе нехай в ньому -
Ясна, прикметна!

***

Нехай Богородиця Свята
Тобі добро лише принесе,
І щастя без кінця і краю,
І радості на рік вперед!

Нехай береже Вона від бід,
Пошле тобі благословення,
І дарує тільки яскраве світло,
Затишок, здоров'я і везіння!

***

Вітаю зі святом Введення в храм Пресвятої Богородиці та бажаю душевного тепла, радости серця свого, світлої надії, щирої любові, міцної віри, щасливої ​​зірки, яка завжди буде тебе вести до благодаті.

***

Люд сьогодні православний
Зазначає день великий.
У храм з Введенням вітаю
Богородиці Пресвятої.

Побажаю віри міцної,
Сили духу не втрачати
І молитвою чесною, вірною
Душу тільки очищати.

***

Маленька дівчинка, в Божий храм увійшла,
Віру там святу, для себе знайшла,
Стала Богородицею нашою Пресвятою,
Виповнилося пророцтво її життя земного!

З Днем Введення в храм, вас люди вітаю,
Жити в здоров'я і любові, від душі бажаю,
І нехай вас Богородиця від горя захищає,
Нехай віра в Бога вас зберігає, і з кожним днем ​​міцнішає!

***

Богородиця Пресвята
У цей день введена була в храм!
Від душі я сьогодні хочу,
У світле свято, щастя всім вам!

Нехай провідні у цьому храмі ступені
Вас до достатку з добром приведуть!
Нехай Марія подарує смиренність,
Благодать і душевний затишок!

***

Богородиця Свята,
Миру дала Христа,
У цей день благословенний
Введена в храм була.

У цей день всім християнам
Побажати добра хочу,
Пресвятій Діві Марії
Я свою запалю свічку.

З тихою звернуся молитвою,
Попрошу добра, смирення,
Захисти і збережи,
Дай своє благословення.

***

У свято це православне,
У День введення в храм
Богородиці прекрасної,
Побажаю щастя Вам!

Нехай подарує Вам Марія
Доброту, смирення, світло,
Будьте ж чесні, терплячі,
Щоб прожити Вам багато років!

***

Нехай Богородиця Свята
Тебе від бід завжди зберігає!
Тобі всіх благ земних бажаю,
Нехай в душі лише світ панує!

Бажаю щомиті
Цінувати всім серцем і душею,
А також щастя відчуття,
Здоров'я і любові великий!