З кожним роком зростають потоки трудових мігрантів з України в ЄС, водночас із ними збільшуються грошові перекази в Україну. Найбільш популярними серед українських заробітчан залишаються Польща, Чехія та Литва.

Завдяки безвізовому режиму з Євросоюзом українці отримали спрощену процедуру пошуку роботи за кордоном. Проте досвідчені трудові мігранти радять шукати фірми в Україні, які надають працевлаштування за кордоном. Найчастіше українці їдуть, або як туристи, розраховуючи знайти роботу на місці, або через фірми-посередники. Різниця між українськими та європейськими посередниками — у ціні вітчизняні часто виявляються дорожчими. Крім того, закордонні фірми додатково пропонують супровід по місцю, що є надійніше.

Українські заробітчани, фото: ua.112.ua
Українські заробітчани, фото: ua.112.ua

Варто зазначити, що в країнах ЄС дуже суворі правила щодо дотримання трудового законодавства, тому поїхати за безвізу, зняти хостел і шукати роботу вже за місцем є незаконним варіантом. У цьому випадку також виникає ризик натрапити на недобросовісного роботодавця. Особливо небезпечно їхати по безвізу та шукати роботу на місці жінкам, оскільки є ризик потрапити у сферу інтимних послуг замість роботи покоївки.

У більшості європейських країн існує законодавчий контроль за переміщенням трудовими мігрантами, тому у разі зміни роботодавця офіційно влаштованому робітнику треба повідомляти відповідні органи. Порушення карається адмінштрафом і депортацією без права в'їзду в ЄС на певний строк.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Заробітчани, ТСН
Заробітчани, ТСН

До основних ризиків фірми-посередника належать: відсутність обіцяного місця роботи, інший тип робіт, незадовільні трудові умови, нижчий рівень оплати праці, погані умови проживання. Досвідчені заробітчани радять дуже уважно поставитися до вибору компанії- посередника і не перераховувати на рахунок компанії кошти за обіцяні послуги до тих пір, поки не з'явиться впевненість в тому, що фірма, з якою доведеться співпрацювати, надасть необхідні гарантії. Надійна гарантія соціального захисту при працевлаштуванні в іншій країні є те, як довго компанія на ринку і які про неї відгуки. Для абсолютної впевненості можна як турист з'їздити на кілька днів в країну, де знаходиться центральний офіс компанії, користуючись безвізовим режимом.

Також варто уважно вивчити трудові умови, які працівник підписує до від'їзду на роботу в іншу країну та перевірити наявність офіційних печаток на документах для відкриття візи, переданих стороною що приймає.

Українські заробітчани-підприємці, фото: strana.ua
Українські заробітчани-підприємці, фото: strana.ua

Зазначається що головним мірилом соціального захисту трудових мігрантів за кордоном є наявність медичної страховки, посильної трудової норми, регламентованого робочого дня, матеріальних компенсацій і премій за понаднормові години роботи, забезпечення задовільних умов проживання для трудових мігрантів, права на заміну виду діяльності у зв'язку з погіршенням самопочуття і відсутність передбачуваного штрафу за розрив договору з-за проблем зі здоров'ям у співробітника, що виникли не з його вини.

Єдиною країною на сьогодні, яка на законодавчому рівні дозволяє українцям приїжджати за безвізу і вже на місці укладати трудові договори є Польща. Чехія, Литва, Німеччина вимагають оформлення трудових відносин до прибуття на їх територію. Українці, які в цих країнах намагаються влаштуватися після прибуття, будуть депортовані без права в'їзду в Євросоюз на певний строк зі штрафом.

Дорожче, але надійніше буде поїхати працювати у Чехію, Німеччину чи Литву. А найбільш лояльними до заробітчан трудові мігранти зі стажем називають Польщу, Словаччину, частково Угорщину і Чехію.

Українські заробітчани, фото: investory.news
Українські заробітчани, фото: investory.news

Нагадаємо, раніше українські заробітчани пояснили Зеленському, чому не хочуть повертатися додому

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський вигадав, як повернути додому українських заробітчан

Також "Знай.ua" писав, що їх обирають українські заробітчани: склали рейтинг країн, найпривабливіших для трудової міграції