В Україні нарешті почало дешевшати пальне. Експерти паливного ринку називають дві причини подешевшання: це тривалий стійке зміцнення гривні до долара і втручання Антимонопольного комітету (АМКУ). А ось ціни на газ для автомобілів в грудні буде лихоманити.

Заправка
Заправка

За даними Нацбанку, гривня постійно зміцнюється по відношенню до долара третій місяць: за цей час курс змінився з 25,4 грн / $ до 23,69 грн / $, або на 7%. Це створило потенціал для зниження цін на паливо приблизно на 5% (1,3-1,5 грн / л в залежності від виду та якості).

Також, за інформацією прес-служби АМКУ, 5 грудня комітет направив "обов'язкові до виконання рекомендації" щодо зниження роздрібних цін на високооктанові бензини і дизельне паливо до великих мереж АЗС, яких в Україні близько десяти, протягом 10 днів.

"Комітет провів аналіз ринків пального і за результатами їх функціонування в червні-листопаді встановив: середні ціни великого опту на бензин А-95 і дизельне паливо знизилися майже на 20%, курс долара до гривні знизився майже 12%, середні роздрібні ціни на бензин А -95 і дизельне паливо знизилися на 5-5,6%. Виходячи з цього, АМКУ вимагає встановити ціни на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

заправка
заправка

Поки що не всі АЗС відреагували, що дозволило цінами піти вниз. Багато хто обіцяє переглянути цінники до кінця тижня.

Заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев підтвердив, що прослідковується тенденція до подешевшання пального. За його словами, потенціал для зниження цін в роздрібі складає ще близько гривні на літрі.

"Тільки за рахунок зміцнення гривні бензин в крупному опті (ж / д цистерна і більше) подешевшав на 350-400 грн / т, дизпаливо - на 300 грн / т, що дало можливість трейдерам почати зниження цін в роздрібі", - заявив експерт.

Нагадаємо, Укрзалізниця закупить російське вугілля втридорога: розкрито схему підопічних Кравцова.

Як повідомляв Знай.uа у США створили "сонячну піч", здатну обвалити ціни на вугілля та газ: докладно про стартапі.