У будь-який сезон в природі активно діють різні комахи, без яких ланцюжок тваринного світу був би не повноцінний. Кожна комаха виконує свою функцію і впливає на навколишнє середовище. Але іноді ці комахи впливають не тільки на природу, а й на людину. Зокрема, це відбувається, коли на природі або ж перебуваючи вдома людина отримує укус від тієї чи іншої комахи. У матеріалі ми детально розповімо, про найпоширеніші комахи, про їх укуси, як допомогти потерпілому.

Від комарів допомагають спреї, 24tv.ua
Від комарів допомагають спреї, 24tv.ua

Укуси комарів

Незважаючи на те, що комарі і їх укуси вважаються нешкідливими з усіх кусючих комах, менше дратувати від цього вони не стали! Вибираючись на природу або ж просто прогулюючись по місту в теплу пору постійними супутниками, будуть саме комарі. Як правило на укуси комарів організм людини реагує припухлістю шкіри в місці укусу, а також кілька денним свербіжеем. Але буває і такий імунітет у людини, при якому на укус комара він реагує досить сильною алергічною реакцією, яка виражається набряками в місці укусу комарів. Якщо ж набряки будуть досить сильними, то це може привести до того, що порушиться функціональна діяльність органу, на якому був укус.

Втім, навіть якщо у дорослого або у дитини немає ніякої алергічної реакції на укус, то на місці укусу його тіло реагує появою пухирця, а місця укусу сверблять. При можливості відразу після укусу рекомендується прикласти, щось холодне. Але це швидше реально зробити, перебуваючи на природі. Якщо ж вас вкусить комар в будинку поки ви спите, а ви виявите це тільки вранці, то вже не буде сенсу в прохолодному компресі.

Щоб водянисті пухирі покинули ваше тіло, потрібно змастити це місце будь-якою проти алергенною маззю.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Якщо ж алергічна реакція все-таки виникла і виглядає у формі великих і яскравих припухлостей, то слід звернутися до лікаря алерголога, щоб він оглянув місце укусу і призначив індивідуальний препарат. Для дітей це можуть бути сиропи, таблетки або навіть ін'єкції. Для дорослих частіше виписують таблетки. Щоб захиститися від комарів існують безліч спреїв і мазей, які наносяться на оголені ділянки шкіри і дійсно на якийсь період часу вони допомагають захиститися від нападу цих підступних комах. Але є і очевидний мінус таких спреїв, велика частина з них досить липкі і до прийняття душу залишають не надто приємне відчуття на тілі. При використанні спреїв і емульсій слід звернути увагу на той момент, з якого віку їх можна застосовувати, адже далеко не всі спреї можна наносити на дитячу шкіру. У дитячій кімнаті для відлякування комарів краще застосовувати різні фумігатори, вплив яких теж ефективний, а вплив на шкіру і організм значно безпечніше.

Дітям слід показати картинки - як виглядають укуси комарів та інших комах, щоб в разі виявлення у себе на тілі вони зверталися до своїх батьків.

Постільні клопи - боляче кусають, domovod.guru
Постільні клопи - боляче кусають, domovod.guru

Укуси клопів: як виглядають і як допомогти

Наступний шкідник який заважає спати, а іноді і нормально жити - це клоп. Ці комахи не тільки шкодять меблі, але ще і поселяються в наших з вами ліжках з яких виповзають, щоб вкусити за соковиті місця. На перший погляд укуси клопів схожі на комарині укуси. Але укус клопа може залишити після себе не тільки алергічну реакцію на тілі, а ще й привести до серйозних проблем по здоров'ю. Але це може статися в тому випадку, якщо укусів на тілі буде багато.

В першу чергу клопи зазіхають на ніжну і тонку жіночу і дитячу шкіру. Клопи, як і більшість людей не хочуть морочитися, тому вибирають для себе, те що легше, а легше їм відповідно прокусити ніжну шкіру.

Після укусу клопа на шкірі людини за лічені хвилини може з'явиться ціла доріжка з червоних точок, які протягом дня можуть збільшитися, а також стати більш насиченого кольору. На укус організм може відреагувати появою висипання, яке зовні нагадує алергічну реакцію. Те місце, де був укус починає свербіти та пекти, можуть утворитися пухирі, які можуть збільшуватися в розмірі. Засіб від висипу потрібно підбирати тільки з фахівцем.

Якщо алергічна реакція людини буде зростати, то місця укусів можуть боліти, а слизові оболонки самого потерпілого можуть набрякати. Якщо ж алергічна реакція зовсім глобальна, то у людини може з'явиться задишка і навіть спазми в бронхах.

Існують безліч страхітливих фото на яких демонструють як виглядають укуси, тому якщо ж людина на своєму тілі виявила укуси клопа, то йому слід боротися не тільки з наслідками укусу, а ще й з самими подразниками - необхідно ретельно переглянути ліжко і килими, особливу увагу слід зробити на пір'яних подушках, знайти, де ховаються клопи і ліквідувати їх.

Щоб прибрати наслідки укусу в першу чергу необхідно не нашкодити, тобто не розчісувати укуси, адже таким чином можна занести інфекцію в рану.

Щоб допомогти потерпілому, місця укусу необхідно обробити за допомогою мильного, содового або спиртового розчину. Щоб мінімізувати свербіж і зняти припухлість, потрібно прикласти холодний компрес. Допомогти в цьому питанні може навіть холодний рушник. Якщо місце укусу свербить, то цілком ймовірно, що там залишилась отрута комахи.

Якщо людина схильна до алергії, то йому варто прийняти антигістамінні препарати, але попередньо слід проконсультуватися з лікарем.

В будь-якій аптеці можна знайти ряд гелів і мазей, які здатні зняти свербіж і печіння на місці укусу.

Навіть людина може бути перенощиком бліх, rozetka.com
Навіть людина може бути перенощиком бліх, rozetka.com

Укуси бліх

Якщо ж вас вкусила блоха, то не варто все нарікати на своїх домашніх улюбленців. Так, і собаки і коти є переносниками цих кусючих тварюк, але є і окремий вид «людська блоха», яка кусає і людей, і тварин. Втім, виявити таку блоху легше, ніж звичайну, адже ця значно більше за розміром. Це пов'язано з тим, що людська блоха, коли знаходить ласу ділянку тіла, то намагається висмоктати якомога більше крові, яка по факту навіть не встигає перетравлюватися. Червоні плями і сильний свербіж - ось що залишають після себе блохи. Більшість бліх, коли кусають свою жертву тут же перестрибують на нове місце, тому зловити конкретно ту блоху, яка вас вкусила практично неможливо.

Як ми вже сказали - переносниками бліх можуть бути тварини, але і сама людина на своєму взутті разом з вуличним брудом може принести додому цю непрохану живність.

Укус блохи і сам прокол шкіри досить болючий, тому його можна виявити по гарячому. Місце укусу буде свербіти, але не значний період часу, а ось червоні плями з центральним отвором можуть по кілька днів триматися на тілі. Коли блоха прокушує шкіру, то разом з цим вона заганяє свою слину в ранку, в цій слині є токсини і складно передбачити як на ці токсини відреагує організм тієї чи іншої людини. У дітей частіше ніж у дорослих розвивається алергія на укуси бліх, це пояснюється тим, що дитячий організм ще повноцінно не зміцнів і не виробив свій імунітет.

Після укусів бліх можуть виникати не тільки почервоніння, також може підвищуватися загальна збудливість і занепокоєння. Неприємне відчуття неспокою може супроводжуватися головним болем, температурою і ускладненим диханням.

Найчастіше укуси бліх можна виявити на животі, також від них страждають ноги і пахви. Не рідко місце укусу опухає і чим більше воно напухло, значить тим більше отрути просочилося в організм.

Кліщів багато на природі, novostipmr.com
Кліщів багато на природі, novostipmr.com

Як виглядають укуси кліщів

Небезпека кліщів і їх укусів в тому, що вони є переносниками декількох вірусних і бактеріальних джерел. «Підчепити» кліща можна, на пікніку на природі або ж поблизу води і насаджень біля неї.

Якщо ж вас укусив підшкірний кліщ який є переносником якоїсь інфекції, то це може вплинути на стан нервової системи.

Після перебування на природі обов'язково слід оглянути як дорослого, так і дитину. Кліщі віддають перевагу ніжним ділянкам шкіри. Їм «до смаку» обличчя, шия, пахвові западини і місця за вухами. Якщо ви знайшли кліща, краще, щоб його дістали в лікарні, але щоб не втрачати час можна дістати його самостійно за допомогою пінцета або ж за допомогою нитки зробивши при цьому петлю в яку і повинен потрапити кліщ. Якщо ви використовуєте пінцет, то не виривайте кліща, а викручуйте його інакше є ймовірність того, що головка кліща залишиться, а разом з нею і отрута.

Кліщі чутливі до соняшниковій олії, тому рекомендується на пошкоджену поверхню покласти кільце і залити його соняшниковою олією. Від цього кліщ просто буде задихатися і сам вилізе зі шкіри.

Якщо ви дістали кліща, а через кілька днів в організмі піднялася температура, то необхідно оглянути місце укусу. Якщо там виникло червоне кільце, то слід звернутися до лікаря інакше кільце може поширюватися на великий діаметр і продовжить заражати здорову шкіру людини. Якщо ж при укусі кліща постраждала рука, то опухлий палець після вилучення кліща теж варто опустити в соняшникову олію, щоб прибрати можливе зараження.

Як позбавитись від мошок, crimea.kp
Як позбавитись від мошок, crimea.kp

Укус мошок

Ці крилаті своїм укусом заносять під шкіру людини інфекцію. Через токсичну слину мошкари виникає припухлість. У випадку з комаром він просто проколює шкіру, а мошкара аж вгризається в неї.

Особливо неприємно, коли мошкара кусає за обличчя, так як там набряки сходять досить довго. Якщо точка укусу біля ока, то опухає щока і віко, які частково або повністю закривають очі людині.

У людей, які схильні до алергії після укусу мошки і інших комах може виникати задишка і запаморочення, якщо алергічна реакція буде занадто сильна, то у людини можливий анафілактичних шок.

Щоб знезаразити місце укусу потрібно протерти його будь-яким спиртовим розчином або ж обробити зеленкою.

Щоб полегшити пухлину можна зробити розчин соди і води. Розчин перемішати і намочити їм хустку або шматочок ганчірочки і прикласти як компрес.

Щоб мінімізувати свербіж потрібно використовувати будь-яку мазь з ментолом або ж обробити місце укусу оцтовим розчином.

Види лишаїв, kleo
Види лишаїв, kleo

Види лишаїв

Не зайвим буде розповісти і про лишаї, адже вони, як і комахи вражають шкірні покриви. Заразитися лишаєм дуже просто. Досить скористатися одним рушником із зараженою людиною або ж доторкнутися до його іграшок або до письмового приладдя. Заразитися можна і в автобусі, торкаючись до поручнів, адже ми напевно не знаємо хто їх торкався до нас.

На місці лишаю чітко обмежені ділянки шкірних покривів освітлюються що робить їх більш помітними на загальному тлі. Може з'являтися лущення і почервоніння в місцях вогнищ. Якщо ж лишай виник на місці волосяного покриву, то цілком ймовірно, що в цих місцях може випасти волосся.

Є кілька видів лишаю. Найпоширенішим з них вважається стригучий лишай. Основним переносником його виступають бездомні тварини, до яких торкаються або діти, або дорослі. Щоб позбутися від такої неприємної знахідки необхідно застосовувати протигрибкові мазі, а також змащувати місця ураження йодом.

Наступний рожевий лишай, він має хронічний характер і періодично може загострюватися в будь-якому віці. Що б від нього позбавитися потрібно підключати антигістамінні препарати і комплекс таблеток. Одиничними препаратами неможливо буде прибрати проблему, для повноцінного лікування необхідний тільки комплексний підхід. Якщо виключити зі свого раціону солодощі, жирні страви і спеції, то процес лікування буде просуватися швидше.

Пласким лишаєм частіше хворіють жінки передпенсійного і пенсійного віку. Лишай може утворюватися на шкірних покривах тіла, а також на слизовій ротовій порожнині. В такому випадку вкрай не рекомендується займатися самолікуванням. Якщо ж невірно підібрати лікування, то на місці лишаїв можливе формування шрамів і рубців. Для лікування необхідно застосовувати антигістамінний і вітамінно-мінеральний комплекс.

Завершує список найпоширеніших лишаїв різнокольоровий, висівковий лишай. На шкірі він проявляється у вигляді білястої-рожевого плями, яке не має чітких обрисів. Щоб позбутися від такого лишая досить застосовувати антимикотичні засоби і буквально за тиждень вдасться позбутися від цього неприємного недугу.

Це далеко не всі види лишаїв, тільки найпоширеніші. Але всі вони схожі в тому, що вимагають комплексного лікування під наглядом фахівців. Точне визначення і опис конкретного захворювання в домашніх умовах практично неможливий.

Прищі можуть бути не тільки в підлітковому віці, ivona.bigmir.net
Прищі можуть бути не тільки в підлітковому віці, ivona.bigmir.net

Види прищів

До однієї з шкірних проблем можна віднести виникнення прищів. Це раніше вважалося, що такою проблемою як наявність прищиків страждають тільки підлітки в період гормонального дозрівання. Але насправді з такою незручністю може зіткнутися і доросла людина в силу свого стану здоров'я і зовнішніх чинників.

Навіть маленький прищик може зіпсувати настрій, тому слід дізнатися від чого вони виникають і як з ними справлятися. Коли в організмі людини закупорюються сальні протоки, то на цьому місці утворюються комедони, які з легкістю можуть перетворитися в вугри та прищі. Дрібні вугрі, являють собою чорні крапки, які найчастіше «селяться» на обличчі на «Т» зоні. Коли ж пори закупорюються, то є шанс потрапляння інфекції і запалення. Щоб на початкових рівнях привести свою шкіру в належний стан, то необхідно «бити клич» вже з того моменту, коли стали помітними будь-які зміни в стані шкіри. Спершу варто змінити свій звичний косметичний догляд, цілком ймовірно, що один з компонентів, або навіть всі не справляються з своїми поставленими завданнями. Підібрати правильний комплексний догляд вам допоможе фахівець дерматолог або ж косметолог.

Косметолог підбере правильний догляд і розповість, чи то варто використовувати точковий догляд від прищів або ж комплексне лікування для всього обличчя. Але варто розуміти, що процес лікування не буде швидким. Якщо для відновлення використовувати спиртові настойки, то варто бути готовим до того, що вони підсушують шкіру, в результаті чого місця прищиків можуть свербіти.

Такі типи шкіри як жирна і комбінована вимагають постійного догляду і ніякої самодіяльності, необхідна консультація фахівців і комплексний догляд.