16 грудня за народним та православним церковним календарями вшановують пам'ять преподобного Івана Мовчальника, єпископа Колонійского. Примітно, що прізвисько «Мовчальник» святий отримав за безмовність, яку зберігав понад 40 років.

Іван Мовчальник 16 грудня: головні заборони та повір'я свята

Вважалося, що в цей день треба якомога менше говорити і навіть писати. Слова без зайвої необхідності в цей день вживати категорично заборонялося. Люди вірили, що той, хто на Івана весь день промовчить, той весь рік буде обдарований неймовірним красномовством і ораторством.

В народі знали, що мовчання в цей день не тільки позбавить від негараздів, але і приверне до людини удачу. «Іван мовчить, добра чутка справу ростить», – говорили наші предки. Селяни також вірили, що нечисть у цей день може вкрасти голос, тому гуляти допізна заборонялося, замість цього прагнули лягати спати раніше.

З ранку віруючі тихо стояли перед іконою Івана Мовчальника, молилися і осмислювали свої вчинки. Прийнято вважати, що саме преподобний Іван Мовчальник зцілює душевнохворих, тому православні віруючі за них особливо часто молилися в цей день.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

преподобний Іоанн Мовчальник, єпископ Колонійский

Крім того, 16 грудня наші пращури передбачали погоду на 12 місяців наступного року. Адже, за астрономічним календарем, починається зимове Сонцестояння, яке триватиме до 28 числа цього місяця.

Ні в якому разі не влазьте в конфлікти з чоловіком або дружиною. Кажуть, якщо посваритися в цей день, то сварки будуть тривати протягом року.

Постарайтеся в цей день не співати і не кричати.

Не виходьте за межі будинку від півночі до третьої години ночі. В цей час вирує нечисть і це найбільш небезпечний період для людини.

Не розповідайте нікому про себе, щоб в майбутньому уникнути чуток.

Не давайте нікому в цей день обіцянок, адже, швидше за все, ви їх не зможете виконати.

Народні прикмети на 16 грудня

Приказки та прикмети на Івана Молчальника:

- Якщо земля ще не замерзла, а сніг почав падати, то наступний рік буде важким.

- Якщо випало мало снігу, то урожай не вдасться.

- Якщо в цю ніч місяць змінюється, то вдень буде тепло.

- Якщо на Івана Молчальника зірки «стрибати» почали, то незабаром закрутить завірюха і настане похолодання.

- Під вікнами зачирикал снігур – скоро настане відлига.

- Якщо дрова, кинуті в піч, тріскочуть голосно, то треба чекати морозів.

- Хто на Івана Молчальника помовчить, той красномовний буде весь рік.