Українська гривня за 2019-й рік продемонструвала рекордні темпи зміцнення та посіла перше місце у світі за цим показником, повідомляє “Укрінформ”.

Якщо першого січня курс гривні становив 27.6 гривень за долар, то станом на перше грудня її курс підвищився до позначки 23.3 гривні за долар. Таке зміцнення гривні для експертів стало парадоксом, адже відбулось воно не завдяки економічному зростанню.

Фахівці пояснюють це тим, що чимало іноземних покупців скупили українські облігації внутрішньої позики на суму понад 4 мільярди доларів. Через це ревальвація гривні склала 19%, що є рекордом серед валют, які показали найбільше зміцнення по відношенню до долара.

курс гривні
курс гривні

З одного боку, через це зміцнення гривні скоротились надходження від митниці, погіршилась ефективність роботи вітчизняних експортерів а також виникли проблеми з виконанням дохідної частини бюджету, дефіцит якого сягнув майже 50 мільярдів доларів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

А з іншого боку — Україна змогла погасити близько 5 мільярдів доларів виплат по зовнішніх боргах, а Національний банк поповнив свої валютні резерви понаднормово і зараз вони становлять вже майже 22 мільярди доларів.

Нагадуємо, що в Україні перерахують пенсії непрацюючим пенсіонерам старше 65 років.

Як повідомляв Знай. ua, для українських пенсіонерів відкриють "особистий кабінет" й перерахують виплати.

Також Знай. ua писав, що українцям перерахують комуналку.