На початку лютого гривня продовжує впевнено підвищуватися. Так, на 13 лютого Нацбанк встановив співвідношення долара до гривні на рівні 27,01 грн. Таким чином, за день гривня подорожчала на 5 копійок, за тиждень зміцнилася на 21 копійку, а якщо говорити про початку 2019 року, то з січня курс долара знизився на 1 гривню 16 копійок. Правда, фінансисти відзначають, що темпи зростання вартості української національної валюти почали сповільнюватися.

"За тиждень, з 5 лютого, долар подешевшав у всіх сегментах валютного ринку на 0,3−1,3 відсотка", - розповів старший аналітик "Альпарі" Вадим Иосуб.

Фінансисти констатують, що перший тиждень роботи нових правил регулювання валютного ринку пройшла успішно: міжбанк і готівковий сегмент звикають до нових правил і ніякого ажіотажу немає. Наприклад, онлайн-продаж валюти за лічені дні стала звичайним явищем і не викликала спекуляцій.

"На зміцнення гривні позитивно вплинули набрали чинності нові законодавчі норми щодо валютної лібералізації, вважає директор казначейства "Банку Кредит Дніпро" Олег Курінний", - на міжбанку це призвело до переважання пропозиції валюти над попитом і, як наслідок, падіння її курсу.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

До того ж фінансисти кажуть, що темпи зміцнення гривні знизилися, а у вівторок, 12 лютого, на міжбанку долар почав дорожчати.

"У вівторок, 12 лютого, на торгах курс валюти США піднявся на 9 копійок і закріпився в рамках 27,08−27,14 грн", - повідомив начальник управління дилінгових операцій "Райффайзен банку Аваль" Юрій Гріненко.

Це ОЗНАЧАЄ, що на міжбанку скорочується валютний надлишок. З ранку домінували продажу долара, і Нацбанк викуповував ЗА ціною в 26,98 грн. Регулятор сукупно придбав близько 10 млн доларів. Однак після того, як Нацбанк поповнив свої золотовалютні резерви і пішов з торгів, виявилося, що валютний надлишок був зовсім невеликим, і до вечора долар виріс в ціні.

Готівковий ринок чуттєво відреагував на зміна на міжбанку і у другій половині дня 12 лютого цінники в обмінних пунктах показали невелике зростання долара: середній курсової діапазон при продажу валюти США зафіксувався в діапазоні 27,09−27,14 грн.

Щодо євро, то після стрибка на минулого тижня зараз європейська валюта дешевшає. Так, 7−8 лютого курс євро підвищився на 12 копійок, а з понеділка, 11 лютого, знову подешевшав на 20 копійок. 13 лютого Нацбанк встановив курс європейської валюти на рівні 30,51 грн.

Відтак за день євро згідно з офіційним курсом втратив 1 гривню 9 копійок. Правда, в обмінних пунктах це не так помітно. Там євровалюта знизилася всього на 7—14 копійок: купівля 30,70−30,75 грн, продаж 30,90—31,10 грн.

Нагадаємо, "Нове життя" для гривні: експерти спрогнозували курс валют до весни, долар лихоманить.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у січні 2019 року українці продали готівкової валюти на 175,5 мільйонів доларів більше, ніж купили.

Також Знай.ua писав про те, що у січні 2019 року інфляція в Україні становила 1% порівняно з 0,8% у грудні попереднього року.