З 1 січня 2020 року кримінальному переслідуванню підлягає "керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом медичних препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції". Пияцтво за кермом є однією з найпоширеніших причин ДТП в Україні.

Штраф у розмірі 1−2 тисячі неоподатковуваних мінімумів, що становить 17−34 тисячі гривень, та позбавлення прав до трьох років грозить за пияцтво за кермом, передачу керування особі, яка перебуває в стані сп'яніння, а також відмова від проходження огляду на сп'яніння. Так само каратимуться вживання алкоголю або наркотиків після ДТП або зупинки транспортного засобу поліцією до проведення огляду.

Штраф для водіїв, фото: Autonews
Штраф для водіїв, фото: Autonews

За повторне порушення світить штраф до трьох тисяч неоподатковуваних податком мінімумів, що становить 51 тисячу гривень та позбавлення прав на 2−3 роки. Така відповідальність передбачена статтею 286−1 Кримінального кодексу України. Для власників нерозмитнених євроблях, третя відстрочка для яких закінчується 31 грудня 2019 року, штрафи знову відклали. Проте, в МВС запевняють, що з 1 січня набуває чинності закон, який передбачає штрафи до 170 тисяч гривень з конфіскацією автомобілів, але його наразі застосовувати не будуть.

Також в Україні пропонується скасувати акциз на транспортні засоби з 1 січня 2021 року. Крім того, з 1 січня в Україну повертається техогляд. Наразі лише для двоколісних мотоциклів, мотоциклів з коляскою, трайків і важких квадроциклів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Техогляд автомобілів, фото: auto.24tv.ua
Техогляд автомобілів, фото: auto.24tv.ua

В МВС заявили, що готуються законопроекти про посилення відповідальності за ряд порушень ПДР. За перевищення швидкості на 50 і більше кілометрів в годину пропонується збільшити штраф з нинішніх 510 гривень до 3400. Таке ж покарання з позбавленням прав на пів року планують ввести за залишення місця ДТП. А за керування автомобілем без прав пропонується штрафувати не на 510 грн, як зараз, а на 10 200.

Нагадаємо, Шулявський міст може впасти? Кияни вказали Кличку на фатальну помилку

Як повідомляв портал "Знай.ua", це врятує ваше життя: як діяти пішоходу, аби не потрапити під колеса на дорозі

Також "Знай.ua" писав, відмовили гальма - без паніки: що потрібно робити в одній з найнебезпечніших ситуацій