В Україну повернулася картина відомого українського художника Михайла Паніна "Таємний від'їзд Івана Грозного перед опричниной". Це відбулося завдяки сприянню Міністерства культури, молоді і спорту.

"Повернення картини в Україну — це результат багаторічної спільної роботи і красномовний жест не тільки стратегічного партнерства між Україною та США, але й міжнародне визнання втрат України під час Другої Світової Війни, адже з поверненням культурних цінностей власнику Україні повертається національна пам'ять про здобутки українського народу", — наголошується в повідомленні прес-служби МКМР.

"Таємний від'їзд Івана Грозного перед опричниной", Автор: Михайло Панін
"Таємний від'їзд Івана Грозного перед опричниной", Автор: Михайло Панін

Американські подружжя Трейсі передали картину Паніна в дар Україні в результаті кропіткої дворічної роботи. Її незаконно вивезли з країни нацисти під час окупації у 1941-1943 роках. Відомо, що її заявили до продажу на аукціоні "Potomack Company" в 2017 році.

"Факти повернення, як вважалося, десятиліттями втрачених культурних цінностей України підтверджують парадигму, що повернення культурних цінностей — це державна справа", — підкреслили в міністерстві.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Картина є величезним полотном заввишки майже півтора людського зросту і ще більшою шириною була викрадена під час Другої світової у художньому музеї Дніпропетровська і вивезена з України.

Нагадаємо, різдвяне чудо з'явилося реставраторам на 400-річної картині.

Як повідомляв Знай. ua, режисер "Ліквідації" переніс Одесу в аннексированный Крим разом зі скандальними Машковим.

Також Знай. ua писав, що дослідники відкрили 400-літній різдвяне диво.