7 січня мільйони християн східного обряду по всьому світу святкують Різдво Христове за юліанським календарем. Напередодні, 6 січня, віряни відзначили Святвечір, який завершив 40-денний піст.

Цього дня Різдво Христове зустрічають православні України, більшість українських євангельських християн, Єрусалимська, Російська, Сербська і Грузинська православні церкви, стародавні монастирі на Афоні, а також християни східного обряду - греко-католики, Вірменська апостольська церква, деякі групи протестантів і коптська церква.

Цього дня у всіх храмах відправляються святкові різдвяні літургії.

Невід’ємним атрибутом святкування Різдва є колядки. В них прославляється новонароджений Христос. Колядники йдуть від хати до хати, сповіщаючи благу вістку – народження Божого дитя.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

На Святвечір, вулицями Львова ходив традиційний вертеп. Дідух, Віфлеємська зірка і колядки - діти змалку привчаються берегти різдвяні традиції батьків

У Львові встановили Різдвяний дідух.

На святковому богослужінні в Скоп'є, столиці Північної Македонії: кожна зірочка - то дитина.

Чорногорія і Сербія також святкують Різдво разом з українцями. В Цетінє група сербів і чорногорців спалювали гілки старого дуба - це давня місцева традиція.

Назва обряду - бадняк, так само називається і сухе поліно або гілля дуба, яке спалюють у ніч перед Різдвом південні слов'яни.

Митрополит православної церкви Боснії і Герцеговини на богослужінні в Сараєво.

Різдвяна відправа в столиці Грузії.

До храму християн-коптів у Каїрі завітав президент Єгипту. Папа Александрійський і Патріарх престолу Святого Марка на Близькому Сході й в Африці Тавадрос ІІ (Федір 2) покладається на захист світської влади від дедалі частіших нападів на християн у регіоні.

Цього року вперше від часу аварії на ЧАЕС Різдво прийшло в місто Прип'ять - тут поставили ялинку на головній площі спорожнілого містечка радянських енергетиків.