Демодекоз - це захворювання, що пошкоджує ділянки голови. Хвороба проявляється на повіках очей, віях, щоках, лобі, крилах носа та зовнішніх вушних раковинах. У такому випадку ми маємо справу із демодексом, який дуже швидко поширюються. Читайте про симптоми захворювання, як позбутися від кліщів та вилікуватися.

Що таке демодекоз і демодекс, як виглядає та які є види?

Демодекс (Demodex) - це крихітні шкіряні кліщі, які живуть на волосяному фолікулі. Вони є у кожної людини. У тому числі на шкірі дитини після 5 років. До цього віку ці паразити вкрай рідко живуть на шкірі дітей.

Виглядає паразитичний кліщ демодекс як невелике мікроскопічне тіло. Його максимальна довжина - всього лише 0,3-0,4 мм. Є два види кліщів демодекса: brevis і folliculorum. Перший вид дорослих особин (brevis) за розмірами трохи коротший другого виду (folliculorum).

Їх напівпрозоре тільце витягнутої форми вкрите своєрідними лусочками. Воно складається із 2-х злитих відділів. У передній частині мікроскопічного кліща знаходяться 8 лапок. Вони дуже коротенькі. Саме лусочки, які присутні на тільцях демодексів, допомагають їм закріплюватися на волосяному фолікулі шкіри дорослої людини та дитини.

Кліщам демодекс характерно поїдання клітин шкіри людей у волосяних сумках голови, гормонів та жирів, тобто секретів сальних залоз. Вони харчуються ними за допомогою свого ротового апарату спицевидної форми.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Цікаво, що в денний час доби кліщі не пересувається, оскільки намагаються уникати світла. А ось вночі демодекси стають рухливими. Швидкість руху кліщів волосяними фолікулами обличчя становить від 8-ми до 16 сантиметрів на годину.

У переважній більшості картинка вимальовується одна й та ж: кліщі поселяються на шкірі голови людини. Вони люблять вії, повіки очей, щоки, лоб, крила носа та зовнішні вушні раковини. Однак, коли щільність демодексів стає дуже високою, доводиться мати справу із захворюванням демодекозом.

Які симптоми демодекса, діагностика?

Демодекоз - це захворювання, якому властива не наявність самих демодексів на шкірі, а їхня підвищена щільність на шкірі людини. Так, 1 демодекс на 1 кв. см - це не хвороба. І лікування не вимагає.

Захворювання має місце, якщо на цій площі понад 5 дорослих кліщів, демодекс-личинок або їхніх яєць. Тільки тоді, коли збільшується ураженість шкіри цими паразитними кліщами, ми можемо говорити про наявність захворювання.

Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, мiss
Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, мiss

Діагностувати демодекоз можна за допомогою мікроскопа. Цей метод на сьогоднішній день найбільш ефективний. І дозволяє точно визначити захворювання. Досвідчений лікар може діагностувати його, враховуючи й зовнішні ознаки. Однак діагноз обов'язково необхідно підтвердити лабораторним шляхом.

Демодекс присутній по нормі у тих людей, чий шлунково-кишковий тракт та імунна система працюють добре. Раціон харчування у такому випадку повноцінний і правильний. Ми будемо говорити про відхилення від норми, коли демодекс швидко розмножується. І викликає на шкірі обличчя запалення.

Ознаки демодекозу наступні: у хворого сверблять ніс, повіки, на шкірі обличчя помітні почервоніння. Серед симптомів захворювання - почервоніння, набряклість вік, прогресуючі ячмені. Очі при цьому можуть свербіти, боліти, поколювати й навіть пекти.

Якщо ураження біля вушної раковини й на лобі або щоках, шкіра тут блищатиме. Вона стає більш жирною. На шкірі добре стають помітними пори. Крім цього, з'являються всілякі роздратування й висипання.

Захворювання демодекозом носить вікової характер. Страждають ним приблизно 1\3 молодих людей, 2/3 похилого віку та половина дорослого населення. Найменше хвороба вражає дітей.

Швидше за все, найменша ураженість дітей пов'язана із тим, що кількість виробленого підшкірного сала у них найменша. Щоб визначити, чи маємо ми справу із захворюванням демодекоз, необхідно провести лабораторне обстеження на наявність кліща понад норми. Для цього достатньо висмикнути вію або волосок із брови. Мікроскопічне дослідження дасть найточніший результат.

Які причини того, що підшкірний кліщ поширюється?

Демодекси, які є збудниками даного захворювання, починають рясно поширюватися та паразитувати ті області, де є рясне підшкірне саловиділення. З'являються прищі та почервоніння.

Медики відзначають, що демодекозом страждають переважно представниці прекрасної статі. Для чоловіків це захворювання не так характерно і зустрічається вкрай рідко.

Причинами того, що збудники можуть почати швидко поширюватися шкірою обличчя, примножуватися у зоні повік, біля слухового проходу, над бровами, біля носа, на лобі та підборідді, слугує неправильний раціон, зниження імунітету, стреси, втома.

І навіть деякі косметичні засоби, які містять гормони, можуть викликати демодекоз. Згубний вплив на шкіру обличчя має надмірне вживання алкогольних напоїв. Демодекси можуть поширюватися на зазначеній галузі у тих людей, хто зловживає спиртним, а також занадто пряною та гострою їжею.

Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, рillsreal
Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, рillsreal

Як демодекоз лікувати та позбутися від нього назавжди?

Найкраще лікувати це паразитарне захворювання на ранній стадії його виникнення. Дуже важливо, щоб хворий вчасно звернувся до лікаря-дерматолога, який призначить відповідне лікування.

Іноді трапляється, що лікувати демодекоз доводиться також і у людей, які контактували із хворою людиною. Доктор призначає ліки та креми для шкіри обличчя, які лікують захворювання й позбавляють від кліщів-паразитів.

Коли ми маємо справу із демодексами, необхідно відвідати також гастроентеролога, оскільки у хворої людини, швидше за все, є порушення у жовчному, шлунково-кишковому тракті, печінці або кишківнику.

Іноді у людини може спостерігатися свербіж шкіри у області обличчя та почервоніння очей через тривалу роботу за комп'ютером. Не варто плутати ці симптоми із демодекозними. Для тих, хто сумнівається, краще все ж таки звернутися до фахівця.

У разі демодекозу знадобиться комплексна медикаментозна терапія. Крім того, що лікуючий лікар припише хворому ліки: гель, таблетки, мазь, важливо також дотримуватися правил особистої гігієни.

Не можна користуватися чужим банним приладдям та косметичними засобами. Не варто використовувати чужі речі. Адже деякі з них одягаються через голову й також можуть спровокувати захворювання від людини, хворого на демодекоз.

Хворий повинен правильно доглядати за шкірою обличчя. Не можна вживати солодку, солону, гостру, жирну й пряну їжу, пиво, горілку, вино та інші алкогольні напої. Режим харчування при цьому повинен бути правильним і збалансованим.

Людям із демодекозом рекомендують вживати каші, нежирне варене або тушковане м'ясо, овочі. Забудьте про шашлики, смажену картоплю, борщ та сало! А також інші продукти харчування, які сприяють зростанню кліщів унаслідок виділення підвищеної кількості підшкірного сала.

Кількість води, яку хворий випиває на день, має бути не меншою, ніж 1,5 літра. Дозволяється неміцний зелений чай у невеликій кількості. Для шлунково-кишкового тракту корисна гідрокарбонатна вода «Боржомі», хлоридно-натрієва «Миргородська», гідрокарбонатна із природною вуглекислотою та бором «Поляна Квасова». Для загального оздоровлення відмінно підійде «Моршинська».

Для профілактики цього паразитичного захворювання і запобігання появи прищів варто очищати обличчя двічі на день за допомогою косметичних засобів із м'яким рН. Краще уникати «жирного» макіяжу або кремів на жирній олієвій основі.

Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, aquarel.dp.ua
Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, aquarel.dp.ua

Варто використовувати для обличчя зволожуючі креми на основі води. Корисні для шкіри обличчя також легкі масажі й м'які пілінги. У якості лікування лікар може приписати вітаміни та антигістамінні препарати. Із фізіопроцедур - призначити електрофорез.

До числа недорогих лікарських препаратів від демодекозу входять:

  • Бензилбензоат (20%, емульсія, 50 мл) - препарат від ектопаразитів, включаючи коростяних кліщів. Надає акарицидну дію. Однак на яйця не діє, а тільки на дорослих особин та личинок. Середня вартість емульсії у аптеках України - 10 грн.
  • Метронідазол (таблетки, 250 г) лікує анаеробні бактерії. Препарат бореться із серйозними інфекціями, викликаними паразитичними мікроорганізмами. Середня вартість у аптеках України - 35 грн.

Дорожчі та ефективніші лікарські препарати від демодекозу:

  • Перметріновая мазь (4%, 40 г). Акарицид, інсектицид, який діє на багато видів кліща. Знищує як дорослих особин, так і їхніх личинок. Середня вартість мазі в аптеках України - 100 грн.
  • Блефарогель (гель, 15 г) доглядає за повіками людини. Зволожує, знімає запалення, нормалізує функцію шкіри. Гель використовують для профілактики ячменів, боротьби із демодексами. Даним препаратом можна користуватися щодня для зняття втоми із очей при довгій роботі за комп'ютером. Середня вартість гелю у аптеках України - 230 грн.
  • Демонт (гель, 100 мл) - косметичний засіб, який доглядає за шкірою обличчя. Його використовують для лікування та профілактики демодекозу, вугрів, акне й інших запальних процесів на шкірі. Середня вартість гелю в аптеках України - 270 грн.

У разі підозри на демодекоз звертайтеся вчасно до лікаря. Чим раніше визначити надмірну наявність паразитів, тим швидше та ефективніше вдасться їх подолати. Слідкуйте за чистотою своєї шкіри й будьте здорові!

Фотографії

Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, 24tv.ua
Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, 24tv.ua

Демодекоз: демодекс, кліщ, правильне харчування, goodfon
Демодекоз: демодекс, кліщ, правильне харчування, goodfon

Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, market.sakh.com
Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, market.sakh.com

Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, demodex
Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, demodex

Демодекоз: дотримуємося питного режиму,minsknews.by
Демодекоз: дотримуємося питного режиму,minsknews.by

Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, beauty HUB
Демодекоз: демодекс, кліщ, види, симптоми, причини, лікування, beauty HUB

Відео