Шкіра — найбільший орган, тому вимагає уважного догляду.

Навколо нього, як навколо будь-якого органу в нашому тілі, склалася незліченна кількість міфів, в яких спробували розібратися експерти The Conversation.

Ось деякі з найбільш поширених, а також деякі істини, на які можна покластися:

Будова шкіри

Шкіра постійно оновлюється — правда

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Шкіра забезпечує динамічний бар'єр між внутрішнім середовищем вашого організму і зовнішнім світом.

Клітини, звані кератиноцитами в епідермісі (зовнішньому шарі шкіри), постійно поділяються, утворюючи приплив клітин, які проходять через цей шар і зливаються з його поверхню.

Пийте два літри води в день заради здорової шкіри — міф

Кількість води, яку ви п'єте, безпосередньо не впливає на вашу шкіру.

Вода необхідна для підтримки рівня зволоження шкіри, а коли ви відчуваєте спрагу, ваша шкіра виглядає тьмяною і менш еластичною.

Немає фіксованої кількості води, яку вам потрібно випити. Все залежить від кількості втраченої вологи.

Шкіра і вода

Стрес шкодить здоров'ю шкіри — правда

Стан шкіри погіршується через гормони стресу, в тому числі кортизолу (стероїдний гормон, що виробляється в наднирниках).

Наприклад, алопеція — аутоімунний стан, при якому імунітет організму починає вражати волосяні фолікули, викликаючи випадання волосся; псоріаз — інше аутоімунне захворювання, що викликає потовщення, відкладення і запалення шкіри; екзема — свербляче запалення шкіри, часто супроводжується астмою, сінною лихоманкою і іншими алергіями.

На жаль, загострення цих захворювань шкіри — саме те, що вам не потрібно, коли ви відчуваєте стрес.

Шоколад провокує акне — міф

Акне виникає в результаті впливу гормонів на жирові залози в шкірі, плюс імунна реакція шкіри на блокування пір і мікроби, що живуть на шкірі.

Харчування з високим вмістом жиру шкідливо для здоров'я з багатьох причин, але не викликає акне. Насправді деякі таблетки, прописані для важких випадків акне, краще засвоюються з жирною їжею — і це може включати шоколад.

Що провокує акне

Миючі засоби викликають екзему — міф

Екзема виникає у результаті поєднання генетичних факторів і навколишнього середовища. Мило, миючі засоби і пральні порошки можуть дратувати шкіру і сушить її, оскільки видаляють жир з шкіри.

Біологічні пральні порошки містять ферменти - білки, що розщеплюють жири і інші білки для видалення плям, які можуть дратувати чутливу шкіру і погіршувати екзему.

Білі плями на нігтях викликані дефіцитом кальцію — міф

Якщо матриця нігтя травмована, забита або пошкоджена — з'являються білі відмітини. Кальцій важливий для здоров'я нігтів (а також кісток і зубів), але ці білі плями не є ознакою дефіциту.

Нагадаємо, все, що треба знати про колаген.

Як повідомляв портал "Знай.uа", бактерії, які живуть на нашій шкірі, стають все стійкіше до сучасних антибіотиків.

Також "Знай.uа" писав, як захистити шкіру від холодів.