Вченим вперше вдалося виростити прекрасний зразок кровоносних судин людини у вигляді органоїдів.

Згідно статті, опублікованій в журналі Nature, проривна інженерна технологія значно просуне дослідження судинних захворювань.

Органоїд — це тривимірна структура, вирощена зі стовбурових клітин, що імітують природні органи.

Так звані "судинні органоїди" можна культивувати за допомогою стовбурових клітин у чашці Петрі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Коли дослідники пересадили органоїди кровоносних судин мишам, то виявили, що вони розвинулися в прекрасно функціонують кровоносні судини людини, включаючи артерії і капіляри.

Медики сподіваються, що головним чином їх робота допоможе в лікуванні діабету, так як при цьому захворюванні кровоносні судини мають аномальне потовщення мембрани. В результаті чого порушується доставка кисню і поживних речовин в клітини і тканини, приводячи до безлічі проблем зі здоров'ям: ниркової недостатності, інфарктів, інсультів, сліпоти та захворюванням периферичних артерій.

Порівняння клітин судин, що зустрічаються в організмі і вирощених в лабораторії

У рамках дослідження команда вчених піддали органоїди кровоносних судин впливу "діабетичної" середовища в чашці Петрі.

"Дивно, але ми могли спостерігати велике розширення мембрани в судинних органоїдах. Це типове ущільнення разюче схоже на пошкодження судин у хворих на діабет", — розповідає автор дослідження Рейнер Віммер (Reiner Wimmer).

Потім дослідники вирішили знайти хімічні сполуки, які могли б перешкоджати ущільнення стінок кровоносних судин.

Вони виявили, що жоден з існуючих протидіабетичних препаратів не впливали на дефекти кровоносних судин. Однак, як виявилося, інгібітор секретази запобігає потовщенню стінок кровоносних судин. Це допоможе при лікуванні діабету.

"Кожен орган у нашому організмі пов'язаний з кровоносною системою. Наше відкриття дозволить дослідникам розкрити причини та способи лікування різних судинних захворювань: хвороби Альцгеймера, проблем із загоєнням ран, інсульту, раку і, звичайно ж, діабету", — пояснив один з дослідників Джозеф Пеннингер (Josef Penninger).

Нагадаємо, американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського очі.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав все, що потрібно знати про "поганий" холестерин.