Команда дослідників з Університету штату Делавер запропонувала нову методику в лікуванні захворювань крови.

Вчені створили мікрочастинки, які доставляють генно-регулюючий матеріал в гемопоетичні стовбурові клітини і клітини-попередники, які живуть глибоко в нашому кістковому мозку і регулюють утворення клітин крові, повідомляє Medical Xpress.

За словами дослідників, вони використовували мегакаріоцітарні мікрочастинки, які циркулюють природним шляхом в потоці крові, доставляючи плазмідні ДНК і невеликі РНК в гемопоетичні стовбурові клітини.

Подальший розвиток цієї технології може стане в нагоді для лікування спадкових захворювань крові. До них відносяться серпоподібноклітинна анемія, захворювання, що викликає еритроцити з ненормальною формою, і таласемію, яка порушує вироблення білка гемоглобіну крові.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Методи, розроблені професорами Чен-Юань Као (Chen-Yuan Kao) і Ельфтеріосом Папаутакісом (Eleftherios T. Papoutsakis), також можуть бути використані в рамках персоналізованої медицини, оскільки ці мікрочастинки можуть бути індивідуально згенеровані і зберігається замороженими для кожного пацієнта.

"Багато дослідників намагаються доставити до ДНК, нуклеїнові кислоти або націлити ліки на гемопоетичні стовбурові клітини", — заявляє професор Папаутакис.

Редагування цих клітин допомагає запобігти генетичні дефекти у більшості населення.

Для цього команда Університету штату Делавер розробила метод, в якому використовуються крихітні частинки, які вже плавають у потоці крові.

Дослідники виявили, що вони можуть завантажувати ці мікрочастинки генно-регулюючим матеріалом і що вони будуть проникати тільки в потрібні стовбурові клітини завдяки спеціальним властивостям на їх поверхні.

Нагадаємо, генна терапія допоможе в лікуванні рідкісного захворювання, що приводить до сліпоти у чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, високі дози віагри можуть призвести до порушення колірного зору.