Компонент, що входить до складу галюциногенного напою аяуаска, може послужити основою нового методу лікування цукрового діабету.

Стенфорскі хіміки об'єднали гармін (діюча речовина галюциногену) з іншою молекулою і виявили збільшення вироблення бета-клітин, які розщеплюють глюкозу в крові, повідомляє Scientific American.

Діабет другого типу розвивається, коли бета-клітини зношуються і більше не можуть виробляти інсулін.

За словами вчених, гармін вступає в контакт з ферментом, званим DYRK1A, який зустрічається в багатьох тканинах і відповідає за формування центральної нервової системи у період ембріонального розвитку.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Інша молекула — інгібітор групи білків трансформівного фактора росту (TGFβSF). Як і у випадку з DYRK1A, ці білки задіяні в великій кількості процесів в організмі, включаючи клітинну проліферацію.

Автор дослідження Ендрю Стюарт (Andrew Stewart) і його колеги виявили, що поєднання психоактивного гарміну з синтетичним інгібітором іншої молекули збільшує швидкість росту бета-клітин в середньому до 5-8% і сягає 18% при використанні деяких медикаментів.

Медики сподіваються, що цей компонент при належній обробці послужить основою для лікування діабету першого і другого типу.

Слід зазначити, що в якості джерела гарміну дослідники вибрали ліану Баістеріопсіс каапі, яку місцеві народності називають "ліаною мертвих". Відвар з цієї рослини шамани Південної Америки використовують у церемоніальних і терапевтичних цілях.

Психоактивна речовина, що отримується в результаті відвару, викликає потужні галюционогенні ефекти і передбачуване почуття освіти у споживача.

Також алкалоїди групи гармали, які містяться в "ліані мертвих", можуть використовуватися в основі противоглистовых препаратів.

Нагадаємо, раніше Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США затвердив псилоцибін в якості експериментального засоби лікування резистентної депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", микродозинг псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.

Також "Знай.uа" писав, що вживання марихуани, а також продуктів на її основі, змінює сприйняття болю.