Трансплантація стовбурових клітин допоможе у лікуванні розсіяного склерозу.

Команда вчених Медичної школи Північно-Західного університету імені Файнберга успішно випробувала нову методику на 110 пацієнтів, які страждають від важкої форми склерозу, повідомляє Medical Xpress.

У рамках експерименту дослідники випадковим чином призначили пацієнтам дві форми лікування: звичайні препарати або стовбурові клітини, отримані з тканин самих пацієнтів.

Трирічні спостереження зафіксували три випадки погіршення захворювання у 55 пацієнтів, яким проводили ін'єкції стовбурових клетов. Для порівняння: з 55 добровольців, які приймали звичайні ліки, симптоми розсіяного склерозу погіршилися у 34 осіб.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Тим не менш, лікарі попереджають, що цю операцію з пересадки стовбурових клітин можна проводити обмеженій кількості пацієнтів.

Розсіяний склероз — це неврологічний розлад, що виникає в результаті атаки імунної системи організму на власний мієлін, яка захищає нерви хребта та мозку. В залежності від місця ушкодження, симптоми включають проблеми із зором, слабкість м'язів, оніміння і труднощі з рівновагою та координацією.

Близько 85 % людей з РС спочатку діагностуються з "рецидивуючої" формою хвороби. Це означає, що симптоми спалахують на деякий час, а потім зникають. Проте у більшості людей склероз рано чи пізно переходить до прогресуючій формі захворювання, погіршуючи стан пацієнтів.

У новому дослідження взяли участь пацієнти з рецидивуючим РС.

В ході наукової роботи у пацієнтів взяли стовбурові клітини з кісткового мозку, а потім кілька днів проводили хіміотерапію, щоб зруйнувати їх існуючу імунну систему.

Потім стовбурові клітини вводилися назад в організм, де з часом імунна система відновлювалася.

Половина пацієнтів, які брали участь у дослідженні, проходили цю процедуру. Друга половина продовжила лікування наталізумабом, інтерфероном і глатирамером ацетатом — ліки, які сповільнюють прогресування хвороби, але не зупиняють її.

Слід зазначити, що пересадка стовбурових клітин може становити небезпеку, так як пригнічує імунну систему, а отже відкриває доступ в організм безлічі потенційних инфекий.

Нагадаємо, дослідження на мишах показали, що навіть невелика доза аспірину зменшує симптоми розсіяну склерозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" аналіз даних сотень тисяч американських жінок показав, що регулярне вживання низьких доз аспірину (100 мг) зменшує ризик розвитку раку яєчників на 23 %.

Також "Знай.uа" писав, що надмірне споживання солі провокує запалення у людей, які страждають від розсіяного склерозу.