Дослідники з Наукового центру здоров'я Техаського університету в Х'юстоні розробили модифіковану лінію стовбурових клітин.

Медики запропонували використовувати їх в якості ефективної стратегії вирощування м'язів зі стовбурових клітин людини, повідомляє Science Daily.

Отримані клітини дозволять розібратися в природі м'язових захворювань, корекції генів і потенційної клітинної терапії.

"Для того, щоб поліпшити формування м'язів зі стовбурових клітин, ми провели скринінг декількох біоактивних сполук. Нам також вдалося детально вивчити активність стовбурових клітин м'язів за допомогою кольорових позначок", — заявив автор дослідження Радбуд Дарабі (Radbod Darabi).

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Команда використовувала метод редагування генів під назвою CRISPR/Cas9 для додавання флуоресцентних міток.

Стовбурові клітини були отримані з клітин шкіри пацієнта і використані для генерації м'язів.

Модифіковані клітини показали багатообіцяючі результати в культурі людської тканини, а також в мишачої моделі м'язової дистрофії Дюшенна.

За словами доктора Дарабі, стовбурові клітини будуть спочатку використовуватися дослідниками для вивчення патофізіології м'язової дистрофії, створення моделей захворювань. Вчені зможуть використовувати їх для тестування перспективних методів лікування або оцінки ефективності генної корекції.

Слід зазначити, що наш організм постійно заміщує клітини скелетних м'язів, проте деякі розлади ускладнюють заповнення м'язової маси через збої і виснаження стовбурових клітин.

Медики сподіваються, що розроблені ними клітини будуть використані в якості однієї з форм терапії.

Нагадаємо, команда дослідників з Університету штату Делавер запропонувала нову методику в лікуванні захворювань крові.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, високі дози віагри можуть призвести до порушення колірного зору.