Якщо в квартирі оселилися клопи, це може стати справжнім випробуванням для всіх членів родини, при цьому постраждати можуть і домашні тварини. Найчастіше комаха кусає людину уночі, після чого тіло покривається припухлостями. Через те, що такі укуси виглядають як алергія, їм не надають значення до тих пір, поки сліди не виявляться у всіх мешканців.

укуси клопів
укуси клопів. http://sesrus.ru/postelnye-klopy-ukusy-simptomy

Чому з'являються клопи, і чому вони вважаються проблемою

З розвитком цивілізації, здавалося б, така проблема, як домашні комахи, повинна була себе зжити. Однак санітарний стан більшості населених пунктів погіршується, що і провокує активне розмноження паразитів, у тому числі і клопів. Більше інформації про проблему доступно у відео.

На жаль, стандартні прибирання не допоможуть позбутися від паразитів, а проводити регулярні знезаражувальні роботи, мало кому сподобається.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Диванні або постільні клопи найчастіше з'являються з таких причин:

  1. Антисанітарія. Незважаючи на те, що таргани, мурашки, клопи і кліщі не відчувають особливого інтересу до розкиданих крихт або іншого сміття, з двох квартир вони все одно виберуть ту, де брудніше.

  2. Несприятливе сусідство. Навіть якщо у своїй квартирі ретельно та регулярно прибирати, появі клопів сприяють найближчі нечистоплотні сусіди. Також непрохані гості можуть перебігти з житла, де проводилася дезінфекція.

Крім цього причиною появи кліщів, клопів та інших кровососів може стати поїздка в інші країни або навіть ночівля в готелі. Дрібні паразити можуть сховатися у валізі або потрапити на речі, з якими вони потім і потрапляють у квартири.

Трапляються навіть ситуації, коли людина нічого не підозрюючи, приносить комах на своєму одязі. Для багатьох стане новиною, що клопи вміють високо і далеко стрибати. Після приходу додому, достатньо просто зручно вмоститися на ліжку, як кровосос сховається і почне активно розмножуватися.

Чому клопи не така вже й дрібна проблема

В першу чергу укусу постільного клопа слід боятися, бо комаха відноситься до розряду особливо небезпечних для людини. Незважаючи на невеликі розміри ці паразити, як комарі, кліщі та інші кровососи переносять велику кількість захворювань, у тому числі і смертельних.

Сумним залишається той факт, що знайти постільних клопів на ранній стадії дуже важко, бо не всі відразу звертають увагу на появу нових укусів. Але по суті укус і є основною ознакою виявлення проблеми.

Вивести паразитів важко з таких причин:

  1. Людина задумається про проблему, коли укусів стає багато. В цей час колонія клопів вже швидше за все велика і впоратися з нею складно.

  2. Не всі знають, як виглядає постільний клоп, тому його часто приймають за кліща, блоху або іншого не такого небезпечного шкідника.

  3. Спроби самостійно розібратися з навалою комах часто посилюють і розтягують ситуацію. Тут потрібно розуміти, що перемогти біду можна тільки хімічними засобами.

  4. Не завжди одна обробка приміщення дає результати, бо паразити люблять ховатися у важкодоступних місцях, куди не завжди добирається отрута. Тому після проведення дезінфекційних заходів, потрібно бути на чеку.

Трапляються і такі неприємні ситуації, коли через недостатню обробку клопи розвивають стійкість до інсектицидів. Особливо небезпечно, що проявляти таку особливість здатні яйця паразита, які дуже непросто виявити.

Яйця зовсім дрібні і виглядають як розкидані хлібні крихти, крім цього вони можуть приклеюватися до різних поверхонь, а зібрати їх звичайним пилососом неможливо. З цих причин, якщо в житловому будинку, хоча б в одній квартирі з'явилися клопи, бажано проводити обробку усіх прилеглих приміщень.

укуси клопів
укуси клопів. https://ses-inspection.com.ua/2019/08/05/fakty-o-postelnyh-klopah/

Як кусаються клопи: фото наочних прикладів

Укуси комарів відчути легко через характерну біль, а в ситуації з клопом ситуація зворотна, під час проколу шкіри людина абсолютно нічого не відчуває. Це відбувається тому, що клоп на відміну від комара вприскує під шкіру анальгетик, який блокує появу больового ефекту, хоча в середньому укус триває 3-10 хвилин.

Після того, як комаха вкусила, на цьому місці з'являється опухла, плоска пляма, іноді розміром в 5-копійчану монету. Шишки сверблять і приносять серйозний дискомфорт. Найбільш поширеними частинами на тілі, куди кусають клопи, вважаються:

  • лице;

  • шия;

  • кінцівки;

  • поперек.

Іноді сліди можна знайти на голові і в області ока, що особливо небезпечно, оскільки може призвести до порушень зору. Долоні і стопи уражаються рідко.

Як виглядає укус клопа на тілі дорослого (фотографії)

Часто шишки від клопів плутають з інфекційними захворюваннями, наприклад, навіть лікарям іноді складно відрізнити атаку клопів від вітрянки.

В цілому шишки дуже нагадують комарині укуси, тільки вони більш хворобливі і мають чітко виражені межі. Якщо у людини з'явилася червона пляма, яка швидко опухла і має виражену шишку, швидше за все, це робота клопа.

Сліди рідко зустрічаються поодинці, зазвичай їх багато і розташовані вони купчасто. Це пов'язано з тим, що кожна комаха в процесі живлення вчиняє не один, а 5-7 і більше проколів. Тому якщо червоні плями розташувалися в ряд, можна з точністю стверджувати, що це клопи.

Іншою характерною ознакою появи постільних клопів вважається декілька близько розташованих подібних доріжок, бо комахи часто харчуються колективно. Також незважаючи на те, що диванні та постільні клопи діляться на кілька різних видів, результати їх роботи завжди однакові, відмінності можна побачити тільки під мікроскопом.

укуси клопів
укуси клопів. http://stoptarakan.ru/

Як зрозуміти, що дитину покусали клопи

Особливо небезпечно знаходитися в приміщенні з клопами дітям, тим більше немовляті, якого укуси будуть турбувати набагато інтенсивніше дорослого. Малюки на відміну від дорослих мають більш тонку і ніжну шкіру, тому що кровоносні судини розташовані дуже близько до поверхні. Крім цього, у дітей ще недостатньо розвинені потові залози, здатні виділяти особливий аромат, перебивающий запах крові.

Якщо переглядати картинки, за зовнішнім виглядом горбки на тілі дитини виглядають також як і на тілі дорослого. Але якщо до ранку дорослий може практично забути про укус, то у малюка він може збільшуватися ще кілька днів. При цьому ореол навколо горбка весь час зростає і червоніє.

Іншою небезпекою вважається свербіж. Якщо у малюка прищ дуже свербить, він здатний роздерти місце укусу, а пошкоджена шкіра стане воротами для проникнення вторинних інфекцій. Щоб запобігти зараженню, до укусу потрібно прикладати антисептики.

укуси клопів
укуси клопів. https://muravied-spb.ru/2019/09/17/ukusy-klopov-u-rebenka/

Ефективні способи лікування

В більшості випадків, якщо пухлино сильно не розчісувати, лікування не знадобиться, і за кілька днів вона сама пройде. Причому укуси швидше заживають на тілі у чоловіків. Нижче представлена таблиця, в якій показані найбільш дієві аптечні засоби, якими рекомендують лікувати укуси:

Препарат

Діюча речовина

Як використовувати

Зірочка

Квіти гвоздики, листя евкаліпта, камфора, масло перцевої м'яти

Мазь наносять кілька разів на день до зникнення почервоніння

Бепантен гель і його аналоги «Пантенол», «Пантестин»

Декспантенол

Підходить і дорослим і дітям, має антисептичний ефект. Засіб наносять 3-4 рази на день

«Псило-бальзам»

Дифенгідрамін

Знімає набряк за добу, наноситься 3 рази на день

«Фенистил гель»

Диметинден

Можна мазати ранки від різних комах. Не можна наносити частіше 5 разів на день.

При виявленні комахи, боротьбу з ними потрібно починати відразу. Самі по собі укуси в більшості випадків не несуть небезпеки, але у великій кількості вони здатні викликати симптоми набряку Квінке, приступи астми й інші неприємності. Не слід вибирати засоби від клопів, читаючи відгуки, краще довірити роботу професійним дезінфекторам.