І відразу гарна новина - лютий цього року на один день довше, адже 2020 рік - високосний. Чому новина хороша? А просто 29-е лютого випадає на суботу, а отже, в місяці з'явився додатковий вихідний. Всього на нас чекає 20 робочих і 9 вихідних днів.

Професійні свята лютого

Офіційні свята обійшли лютий стороною: найближча дата, що відзначається на державному рівні - міжнародний жіночий день. До речі, 8-е березня цього року припадає на неділю, що традиційно означає перенесення вихідного на понеділок, 9-е.

Незважаючи на те, що лютий складається в основному з трудових буднів, приводів для відпочинку і веселощів в ньому теж достатньо. Наприклад, представники деяких професій відзначають свої професійні свята:

• 6-е лютого - міжнародний день бармена;

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

• 9-е лютого - міжнародний день стоматолога;

• 12-е лютого - міжнародний день шлюбних агентств;

• 21-е лютого - всесвітній день екскурсовода;

• 14-е лютого - день комп'ютерника.

Втім, 14-го лютого з нетерпінням чекають не тільки сисадміни з програмістами, адже любові покірні не тільки всі віки, а й всі професії.

День Святого Валентина

День святого Валентина
День святого Валентина. prolviv.com

День закоханих в цьому році обіцяє бути особливо вдалим, адже випадає на п'ятницю, а значить - можна безтурботно провести вечір зі своєю половинкою. Свято не втрачає своєї популярності, тому варіанти цікавого дозвілля можна знайти на будь-який смак.

Афіші більшості театрів пропонують в цей вечір насолодитися історіями кохання - і перевіреної часом класикою, і сміливими експериментами. На різних сценах України ви можете знайти «Ромео і Джульєтту», «За двома зайцями», знаменитий «Notre Dame de Paris» і багато іншого.

На багатьох майданчиках пройдуть святкові концерти. Наприклад, в Києві відбудеться концерт #ПРОЛЮБОВ, на якому глядачів порадують ліричними композиціями Друга Ріка, Скрябін і LETAY.

Найбільш романтично налаштовані пари можуть скористатися цікавою пропозицією київського планетарію і провести незабутнє побачення між зірок.

Іменинники лютого

Крім Валентина, якого шанує 14-го лютого католицька церква, в календарі можуть знайти своїх святих тезок і власники інших імен.

  • Чоловічі імена: Олександр, Олексій, Андрій, Денис, Дмитро, Євген, Максим.
  • Жіночі імена: Анна, Валентина, Катерина, Інна, Христина, Ксенія, Марина.

Це далеко не повний список іменин, ми привели лише найпопулярніші з імен.

З іменинами пов'язують не тільки божественні сили, що допомагають простим смертним, але і безліч народних прикмет. Більшість прикмет лютого так чи інакше пов'язані з погодою: чи буде весна в цьому році ранньою, літо теплим, а осінь врожайною - саме ці питання найбільше хвилювали наших предків.

Так, на Максима (3-є лютого) місяць, що визирнув з-за хмари обіцяє хороший врожай, ясне ж небо - до порожнього комори. Ясний день на Ксенію (6-е) обіцяє таку ж прекрасну весну. На Олексія (25-е число) тумани або завірюха пророкують дощове літо.

Заговоривши про погоду, складно не згадати ще одне кумедне свято - 2-е лютого, день бабака. Не те щоб українців в цьому році сильно хвилював прихід весни: тут і зима ще до пуття не починалася, але харківський Тимко і львівська Маруся вже чекають свого зоряного часу. Тим більше, що прогнозувати вони вміють не лише погоду, але і, наприклад, курс долара.

День бабака
День бабака. kanalukraina.tv

Церковні свята

Церковний календар в лютому багатий на події. Одне з найважливіших свят, яке відзначають православні християни - Стрітення Господнє. Ця дата відзначається 15-го лютого - на сороковий день після народження Ісуса Христа.

На Стрітення в храмах відбуваються урочисті богослужіння. Освячена цього дня вода цінується так само, як і водохресна, а свічки, кажуть, мають особливу силу і здатні допомогти при важких хворобах і життєвих негараздах.

Православний календар на лютий 2020
Православний календар на лютий 2020. rbc.ua

Лютий - час підготовки до великого посту. Вона триває чотири тижні (або седмиці): тиждень про митаря і фарисея, тиждень про блудного сина, М'ясопусний тиждень (23-е лютого - останній день, коли віруючим дозволено їсти м'ясо), і, звичайно ж, улюблений всіма Сиропусний тиждень або Масляна.

У 2020-му році Масляна проходить з 24-го лютого по 1-е березня. По всій країні пройдуть численні ярмарки, фестивалі і костюмовані вистави. Жителі Києва можуть відвідати святкові заходи на ВДНГ або вибратися на свято в Пирогово.

Масляна
Веселе свято Масляна. 1news.zp.ua

Відвідувачів ярмарків чекають традиційні забави - перетягування каната, бої мішками, народні танці, ритуальне спалення опудала зими. А ось катання на санях, якщо вірити прогнозам синоптиків, поки залишається під великим сумнівом. Проте насолодитися традиційною кухнею вам точно нічого не завадить - адже яка Масляна без млинців?

Млинці
Млинці на Масляну. etnosvit.com

Не секрет, що більшість християнських релігійних традицій - не що інше, як давні слов'янські обряди. Наші далекі пращури в ці дні проводжали зиму і зустрічали весну. Звідси і млинці, що символізують сонце, і спалювання опудала, крім якого, в вогонь можна символічно відправити негативні думки і колишні неприємності.

Кожен день Сиропусного тижня має свою назву, значення і традиції. Оскільки це останній тиждень перед великим постом, провести його слід насичено - адже наступні такі веселощі будуть тільки на Великдень.

  • Понеділок - зустріч. День заслуженого відпочинку для заміжніх жінок, який можна присвятити зустрічі з подругами. Всю домашню роботу ж належить виконувати чоловікам.
  • Вівторок - загравання. З цим днем ​​пов'язана традиція катання на санях зі снігових гірок. Вважається, хто проїде далі всіх - тому судилося в цьому році розбагатіти.
  • Середа - ласунка. Саме в цей день кожна поважаюча себе теща повинна нагодувати зятя млинцями або варениками.
  • Четвер - розгуляй. Відмінний день, щоб влаштувати сімейне змагання з поїдання млинців. Або просто зібратися всією родиною за великим святковим столом.
  • П'ятниця - тещині вечірки. Тепер уже зять повинен почастувати млинцями тещу. За ще однією традицією тещу потрібно прокатати на санях. Що більш рівну дорогу зять при цьому обере - тим більше він її любить і поважає. Злим і сварливим тещами дістаються дороги з ямами і вибоїнами (яких поки що в надлишку в будь-якому місті).
  • Субота - посиденьки зовиці. У цей день гостями стають свекри, а на стіл подаються все ті ж млинці, але на цей раз спечені господинею.
  • Неділя - Велике Прощена неділя. У цей день просять пробачення за минулі образи у сім'ї та друзів. А ще, зрозуміло, смачно їдять, спілкуються і веселяться.

А що ж ще?

Для тих, кому тісно в рамках традиційних і популярних свят, календар пропонує і інші, не менш цікаві варіанти.

• 1-е лютого - міжнародний день десертів, а 5-е - день Нутелли. Лютий - відмінний місяць для ласунів;

• 11-е - міжнародний день жінок і дівчат в науці;

• 13-е - всесвітній день радіо;

• 17-е - день спонтанного прояву доброти;

• 21-е - міжнародний день рідної мови;

• 26-е - всесвітній день неквапливості.

Варто також згадати, що 20-го лютого Україна відзначає День героїв Небесної сотні.