Про перепрофілювання в 50 років, мабуть задумується кожна людина. В Україні це зробити складно, але вкрай потрібно і взагалі професію варто міняти кожних 10-15 років, щоб не зіткнутись із професійним вигорянням.

Відповідно до закону "Про зайнятість населення", держава гарантує працездатним українцям у віці від 16 до 60+ захист від дискримінації, необґрунтованої відмови у наймі на роботу та незаконного звільнення.

А законом "Про рекламу" забороняється в оголошеннях про вакансії зазначати обмеження стосовно віку кандидатів.

українські пенсіонери
українські пенсіонери

Однак на практиці не все так легко і просто, як йдеться у законах. За даними Державної служби зайнятості, за 9 місяців 2019 року лише 68,1% населення у віці 50-59 років мають роботу. У 2018 році цей показник був ще нижче – 65,3%.

Ще старших співробітників – 60-70 років – в країні лише 14,1% від кількості населення цього віку (у 2018 році їх було 13,6%).

Популярні новини зараз
Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Літні люди становлять близько 25% від усього населення нашої країни, а рівень старіння в Україні є одним з найвищих у Європі.

З 1 січня 2020 року в Україні зросла кількість років трудового стажу, які необхідні для призначення пенсії за віком.

Тепер на пенсію у віці 60 років можна піти тільки якщо стаж роботи складає не менше 27 років (в 2019-му році стаж мав бути не менше 26).

Якщо стажу недостатньо – стати пенсіонером можна в 65 років, якщо є страховий стаж 15 років.

За таких умов український ринок праці мав би адаптуватись до великої кількості робітників старшого покоління.

Пенсіонер, фото freepik
Пенсіонер, фото freepik

Але стереотипи "ми шукаємо молодих співробітників" ще живучі.

"Ейджизм (дискримінація за віковою ознакою) – поняття не номінальне, а реальне та розповсюджене, особливо в професійному середовищі, – підтверджує кар'єрний коуч, фахівець з навчання та розвитку Вікторія Сафронова.

В нашій країні буває так: приходить на прослуховування музикант талановитий, але не відповідає стандартам краси – йому можуть відмовити.

І зрештою, зректися суспільства у свої 50, бо піти на пенсію, мабуть варіант для тих, хто любить полежати на дивані. Але йти в ногу з часом, постійно розвивати, бути у вирі найцікавіших подій - ось воно справжнє життя і кайф.

Нагадаємо, пенсіонерам пообіцяли надбавки, але жити легше не стане: що не так з підвищенням.

Як повідомляв Знай.ua, на пенсію в 50 не вийдемо: що робити українцям за відсутності трудового стажу.