Чим почистити жовте золото?

Найпоширеніші ювелірні вироби з жовтого золота - одночасно і найпростіші в догляді. Щоб очистити кільце, ланцюжок або сережки від нальоту, що псує їхній вигляд, найчастіше досить підручних засобів.

Наприклад, можна скористатися зубною пастою. Її можна нанести на місця забруднення за допомогою щітки, а можна і обробити виріб повністю. Потім протріть виріб м'якою тканиною і обполосніть звичайною водою.

Чистка золота зубною пастою
Чистка золота зубною пастою // livemaster.ru

Інший дієвий засіб від невеликих забруднень - цибулевий сік, змішаний з оцтом. Золотий виріб потрібно протерти м'якою тканиною, змоченою в цій суміші, а потім промити водою.

Серед інших народних засобів – суміш пива з яєчним білком, а також недорога губна помада. Вона містить діоксид титану, який здатний позбавити ювелірний виріб від темних плям.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Щоб позбутися більш серйозного забруднення, золото доведеться кип'ятити в мильній воді (чайна ложка мила на склянку води, кип'ятити на середньому вогні десять хвилин) або воді з содою (дві столові ложки на склянку). Кип'ятіння з содою займе близько двадцяти хвилин, після чого прикраси потрібно промити в чистій воді і висушити.

Ефект соди можна посилити фольгою. Для цього столову ложку соди розчиніть в склянці окропу. Золоті вироби покладіть в ємність з застелене фольгою дном і залийте розчином. Залиште на ніч, а вранці промийте в проточній воді. Цей спосіб підходить також, щоб помити потемніле срібло. Його очищення за допомогою соди і фольги займе всього десять-п'ятнадцять хвилин.

Чистка золота за допомогою фольги
Чистка золота за допомогою фольги // remontbp.com

На кожній кухні є й інший засіб, здатний відчистити ваші кільця і ​​сережки. Це - звичайнісінька сіль, п'ятдесят грам якої потрібно розчинити в половині склянки гарячої води. Ніч, проведена прикрасами в цьому розчині, врятує їх не тільки від мутного нальоту, а й, кажуть, від енергетичного негативу.

Для чищення золота можна скористатися також нашатирем. Розчин складається з однієї чайної ложки нашатирного спирту і однієї столової ложки рідкого мила або засоби для миття посуду на склянку води. Закип'ятивши розчин, зачекайте, поки миючий засіб повністю розчиниться, а потім опустіть туди прикраси на півтори-дві години. Після цього їх потрібно промити і витерти м'яким рушником. До слова, засіб для миття посуду відмінно позбавляє від жирних плям. У разі появи на ювелірному виробі маслянистого нальоту це може бути відмінним рішенням.

Інший варіант саморобної миючого засобу - по п'ять мілілітрів нашатирю, перекису водню і рідкого мила на склянку теплої води. У цьому розчині золоті вироби потрібно протримати близько двадцяти хвилин, а потім ретельно висушити. Перекисом можна скористатися і інакше - нанести його на ватний тампон і акуратно протерти поверхню золотих прикрас.

Чим очистити виріб з білого золота?

Біле золото - це сплав, який крім власне золота містить мідь і нікель, і покривається родієм. Для прикрас з білого золота підходить більшість коштів, рекомендованих для чищення звичайного, але є і свої тонкощі. Сплав набагато більш примхливий у догляді, і в деяких випадках (якщо кільце почорніло або пожовкло) - не обійтися без допомоги професіоналів. З простими забрудненнями можна легко впоратися самостійно.

Види золота
Види золота // inzoloto.ru

Такі вироби не потрібно залишати в чистячих розчинах на ніч. Наприклад, якщо ви вирішили скористатися аміаком і шампунем, прикрасам буде досить півгодини, після чого їх слід прополоскати і висушити м'яким рушником.

Можна також зробити густу пасту з води з содою, або мильний розчин. Ці кошти прекрасно очистять прикрасу від слідів бруду і поту.

Біле золото не можна терти щітками і навіть витирати тканиною з жорстким ворсом. Родієвий шар може потоншати, і прикраса втратить блиск. Також рекомендуємо з обережністю вибирати засоби для чищення, і для початку випробувати їх на маленькій непомітній ділянці. Якщо результат вас задовольнить - приступайте до очищення виробу цілком.

Подібний підхід можна застосувати і до позолочених виробів. Стійкість позолоти до тертя і різних миючих засобів залежить від її складу і товщини. Якщо ви не впевнені в цих характеристиках - дійте якомога акуратніше.

Вироби з камінням - як бути?

Прикраси з дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння дуже красиві, але їх чистка може стати досить складним завданням. Чистячі засоби можуть залишити на камінні плями і подряпини або розчинити клейовий шар, що утримує його.

За перерахованих вище причин для чищення таких виробів не підходять розчини з оцтом або нашатирним спиртом.

Чистка виробів з каменями
Чистка виробів з каменями // xclean.info

Для м'якого каміння (бірюза, малахіт, опал) згубними можуть виявитися будь-які абразивні речовини, такі як, наприклад, порошок. Вироби з цим камінням не повинні довго контактувати з рідиною. Їх краще протирати спиртом або мильним розчином. Органічне ж каміння, такі як бурштин або корал, мити взагалі не варто - тільки акуратно протирати замшевою серветкою.

Якщо ваш продукт потребуватиме полірування, використовуйте фланелеву серветку або м'який рушник.

Тверде каміння (діамант, аквамарин, сапфір) не так примхливі і більш стійкі до пошкоджень. Для чищення прикраси з таким камінням найкраще підійде мильний розчин. Можна також протерти виріб спиртом або одеколоном.

Як почистити золотий годинник?

Годинники в золотому або позолоченому корпусі виглядають дорого і стильно, але вимагають ретельного догляду. Щоб не допускати сильного забруднення, аксесуар потрібно регулярно протирати вологою тканиною або ватним тампоном - зрозуміло, не допускаючи попадання вологи всередину, адже це може вивести з ладу механізм. Такий захід допоможе зберігати браслет і корпус годинника яскравими і блискучими, і дозволить їх власнику якомога рідше проводити серйозну чистку.

Золотий годинник
Золотий годинник // prozoloto.com

Застарілий бруд можна акуратно видалити за допомогою зубної пасти: нанести її на брудні ділянки і протерти шматочком тканини, ватяним тампоном або зубною щіткою з м'якою щетиною. Після цього потрібно ретельно вичистити зубну пасту з усіх заглиблень, щоб уникнути корозії.

Також для очищення позолочених годинників можна скористатися краплею мастила WD40. Його варто наносити на попередньо зволожену ділянку браслета або корпусу. Після очищення годинник потрібно насухо витерти і відполірувати шматочком тканини.

Профілактика забруднень

Вироби з золота дуже довговічні, часто передаються у спадок з покоління в покоління. Але все ж не можна сказати, що час над ними не владний. Мало якій прикрасі вдається уникнути потемніння або утворення нальоту. Особливо страждають кільця, що найчастіше контактують з жиром і брудом. Незважаючи на те, що, як ви могли переконатися, почистити золото зовсім не складно, занадто часті чистки на користь виробу не підуть.

Щоб улюблене кільце завжди блищало, як нове, непотрібних забруднень краще уникати. При контакті з відбілювачами, поліролями, лаками для волосся та іншими подібними засобами зніміть золоті прикраси, щоб не пошкодити їх.

Блискуче кільце
Блискуче кільце // 4damki.ru