Вміння вирахувати відсоток від суми в нагоді в найнесподіваніших ситуаціях: розрахувати податки, дізнатися, чи вигідна знижка, а також, щоб не помилитися з пропорціями в рецепті.

Відсотком числа вважається його сота частина. Знаходити відсоток досить просто. Потрібно порахувати, скільки від цілого числа становить 1%. Для того, щоб це зробити, потрібно вихідний показник ділити на 100. Цей результат буде дорівнювати 1% від суми. Приклад: потрібно знайти 1% від 200. Таким чином, 200: 100 = 2.

Знайти відсотки від числа за допомогою пропорцій

Як порахувати відсоток від суми за домогою пропорцій
Як порахувати відсоток від суми за домогою пропорцій, lifehacker.ru

Вирішувати пропорції вчать ще зі шкільних часів. Розрахунок застосовується в тих ситуаціях, коли потрібно обчислити процентне співвідношення двох різних данних. Перше число дорівнює 400, а як дізнатися друге? Для цього використовуються пропорції.

ВАЖЛИВО! Основна властивість пропорції свідчить: добуток крайніх членів дорівнює добутку середніх.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Без знання цього правила не вдасться правильно скласти пропорцію. Наприклад,

X = 1000, а Y = а%.Необхідно записати в такому вигляді:

X = 1000.

Y = a%.

Далі перемножити всі числа по діагоналі. Вийде наступна пропорція:

X * а = Y * 1000.

а = (Y * 1000) / X.

Приклад складання пропорції з числами:

400 = 100%.

10 = х%.

Виходячи з основної властивості пропорції, потрібно перемножити середні члени і ділити на крайній. Вийде: x% = 10 * 1000/400 = 2.5%.

Розрахувати відсоток від числа за допомогою відомих співвідношень

У повсякденному житті часто доводиться стикатися з відсотками, але калькулятор не завжди виявляється під рукою. Цей метод передбачає, що 1% потрібно перевести в 0,01. Виходить, що для знаходження числа достатньо всього лише помножити його на перекладене дробове. Якщо перетворити правило в вид формули, то вийде наступне:

Y = (а% / 100) * X.

Наприклад: Необхідно обчислити, скільки становить 20% від 60.

20/100 = 0,2.

0,2 * 60 = 12.

Можна робити переклад чисел як в десяткові, так і використовувати прості дроби. У чисельник записується відсоток, а в знаменник — 100.

Як знайти відсоток від числа за допомогою калькулятора

Виведення відсотка на калькуляторі — популярний і надійний спосіб. З цим завданням впорається кожен. На більшості калькуляторів є спеціальний знак, що позначає відсоток. Після натискання на цю кнопку обчислення відбувається автоматично.

Вирахувати відсоток на онлайн-калькуляторі

Вирахувати відсоток на калькуляторі
Вирахувати відсоток на калькуляторі, co-i.ru

Підрахунок відсотка із застосуванням онлайн-калькулятора також легкий, як і за допомогою звичайного. Але не всі з них працюють за тим же принципом. Якщо на калькуляторі відсутня кнопка "%", проводити розрахунки можна одним з двох наступних способів:

Потрібно ділити відсоток, який необхідно знайти, на 100%, а потім помножити на це число. Наприклад: розрахувати 25% від 300. Далі: 25/100 = 0,25. А отриманий результат помножити на 300. Вийде 75.

Початкове число розділити на 100, після чого помножити на відсоток. Виходить: 300 розділити на 100 = 3. А 3 * 25 = 75.

Розрахувати на скільки відсотків змінилося число

Необхідно підрахувати, на скільки зменшилася кількість 300, якщо після змін воно дорівнювати 150.

Спочатку необхідно знайти 1% від 300. Вийде 3.

Потім знайти різницю (від більшого показника відняти менший): 300 - 150 = 150.

Цю різницю ділити на отримане в першій дії число (обчислення 1%). Вийде: 150/3 = 50.

А щоб порахувати відсоток збільшення суми, необхідно провести зворотні обчислення:

150 - 100%, а 1% дорівнює 1,5.

Від більшого відняти менше: 300 - 150 = 150.

150 / 1,5 = 100%.

Розрахунок відсотків знадобиться для продажів, знаходження процентного співвідношення компонентів, обчислення суми кредиту і в багатьох інших випадках. При проведенні розрахунків можна вибрати самі простий і зручний спосіб.

Знаходження відсотка за допомогою Excel

Знаходження відсотка за допомогою Excel
Знаходження відсотка за допомогою Excel, exceed.lv

Зараз Excel - невід'ємна частина офісної роботи. За допомогою цієї програми можна з легкістю обчислювати процентний приріст, відсоток від цілого тощо.

Для коректної роботи з інструментами Excel необхідно знати ряд правил. Формула залежить від очікуваного результату.

  1. Якщо необхідно визначити, яку частину становить 40% від 800. В клітинку А1 вписано число 400, а в В1 - 20%. Далі потрібно виділити третю клітинку, в якій програма буде вираховувати результат, після чого ввести формулу: A1 * B1.
    В цьому випадку був використаний процентний формат клітинки, завдяки чому вдалося спростити завдання. Для того, щоб це зробити, досить просто натиснути правою кнопкою миші по клітинці, після чого у вікні натиснути на "Формат клітинок", де і буде потрібний варіант.

    Без застосування цієї функції кожного разу доведеться вводити формулу: A1 / 100 * B1.

  2. Є завдання: за планом потрібно продати 200 пар взуття, але продано тільки 50. Необхідно порахувати, на скільки відсотків виконано план продажів.

    Для розрахунку потрібно знову встановити процентний формат для клітинок. А далі ввести формулу: В1 / А1, де А1 = 200, а В1 = 50.

  3. Іноді потрібно не просто порахувати відсоток від суми, а навпаки додати відсотки до числа. Не всім легко обчислювати це самостійно, тому вони використовують комп'ютер. Наприклад, до числа 600 необхідно додати 30%. Внести 600 в клітинку з числовим форматом, 30% - з процентним. Після чого вказати формулу: А1 + А1 * В1. В результаті вийде 800.

  4. А в бізнесі часто необхідно знайти різницю між двома показниками у відсотках. Це застосовується в ситуаціях, коли потрібно дізнатися, на скільки змінилася ціна у постачальника, який прибуток у компанії, на скільки велика знижка. Для пошуку цього співвідношення використовується формула:

    (нч - сч) / сч * 100%, де нч - нове число, а сч - старе.

Наприклад: в осередку А1 вказана стара ціна, а в В1 - нова. Формула буде мати вигляд: (B1-A1) / A1 * 100%. Потрібно клікнути на перший осередок в третьому стовпчику і вказати цю формулу, після чого натиснути Enter і протягнути вниз.

І хоч відсотки рахувати досить просто. Ці обчислення вимагають уважності і точності. Тому для розрахунків краще використовувати найбільш зручні способи.