Часто дорогі кредити є причиною уповільнення економічного розвитку країни, складнощів у веденні бізнесу і навіть трудовий та бізнес-міграції.

Як повідомляє НБУ, в кінці 2019 року розмір процентної ставки за кредитами у гривні становив у середньому 35% річних. Для бізнесу їх вартість коливалася від 15,7% до 19,6% річних.

При цьому в минулому році НБУ неодноразово знижував розмір облікової ставки. Останній раз це відбулося в грудні, коли облікова ставка впала на 2 процентних пункти – до 13,5% річних, передає hromadske.

"Незважаючи на свою велику роль у формуванні кредитного ринку, вплив облікової ставки на відсотки по кредитах був незначним, хоча в середньому кредитні ставки дещо зменшилися", - йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як здешевити кредити в Україні?

- продовжувати зниження облікової ставки;

- зменшити кількість проблемних кредитів, зокрема, повернувши виведені з "Приватбанку" гроші.

- реформувати судову систему і забезпечити чесне судочинство.

Зараз уряд вводить дешеві кредити для українців у цьому році. Програма "Повертайся і залишайся" передбачає, що частина відсотків по кредитах буде виплачуватися з держбюджету. На відкриття або розширення невеликих підприємств уряд планує видавати кредити на суму до 1,5 млн грн під 5-9% річних.

Гривня
Гривня

Дешеві кредити – це зменшення безробіття, збільшення виробництва та доходів населення. Якщо доходи людей зростають, то вони можуть купувати більше товарів, збільшуючи попит на них і стимулюючи ще більше зростання доходів компаній.

Нагадаємо, земельна реформа, дешеві кредити і перезавантаження влади: Гончарук підвів підсумки роботи Кабміну за рік.

Як повідомляв портал Знай.uа, борги, борги і ще раз борги: Україна очолила найганебніший рейтинг у світі.

Також портал Знай.uа писав, що в "Слузі народу" розберуться з ломбардами: як зміниться діяльність установ.