Проблема жиру на животі турбує дуже багатьох жінок і на її рішення часто йде чимало сил, часу, енергії та грошей, особливо, якщо своєчасно не почати її вирішувати. Хоча в цілому, набагато правильніше буде спочатку тримати своє здоров'я, зовнішній вигляд, жир і кілограми під контролем.

Жир на животі — актуальна проблема як жінок, так і чоловіків

зайва вага
зайва вага, pixabay

Особливо актуальною стає питання зайвого жиру на животі в період початку теплого сезону, як жінкам, так і чоловікам, коли ми всі готуємося поїхати на моря і коли недосконалості нашого тіла прекрасно стає видно. Адже якщо взимку і після новорічних свят ще все зайве можна успішно прикрити товстими шарами одягу, то навесні і влітку хочеться скоріше все те зайве і тепле зняти, а значить, починають виглядати назовні наші проблемні місця, і жир на животі – перший зрадник. Тому починати з ним боротися краще все ще до старту новорічних свят і, як мінімум, не переїдати в святковий період, а краще і зовсім вибирати рецепти якісних і здорових страв і відходити потроху від традиційних майонезних салатів – користі в них, ну самі розумієте, набагато менше, ніж шкоди, на жаль.

Для початку, розберемо причини появи жиру на животі, а після ви дізнаєтеся, що з цим робити і які найбільш ефективні методи допоможуть вам з ним боротися. Але головне пам'ятайте, що односторонньо розв’язати проблему зайвого жиру на животі, наприклад, тільки фізичними вправами або виключно правильним харчуванням просто не вийде. У цьому питанні дуже важливий комплексний підхід і системність. Якщо не будете цього дотримуватися – не зможете досягти бажаного результату, а значить всі попередні обмеження, зусилля і старання підуть нанівець, а віз залишиться на тому ж місці.

зайва вага
зайва вага, pixabay

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Причини появи зайвого жиру на животі

Накопичення зайвого жиру на животі (у жінок понад 88 см, у чоловіків понад 102 см в талії) може подати сигнал про те, що у людини з'являється абдомінальне ожиріння (жир буває вісцеральним або підшкірним).

Причини і ситуації, коли відбуваються відкладення жиру на животі:

• У періоди настання менопаузи у жінок. Зазвичай це відбувається через зміни у виробленні гормонів в організмі: якщо продукуванням кількості тестостерону починає переважати над кількістю естрогену.

• Такий стан буває обумовлено генетично, коли жінки історично накопичують жир для виношування потомства або пам'ятають «голодні» і складні часи саме на рівні тіла. Так, на жаль, частіше ця проблема стосується саме жінок.

• Неправильне і незбалансоване харчування. Особливо, коли в раціоні присутня занадто велика кількість цукру, а також солодких газованих напоїв. Вчені вже неодноразово доводили зв'язок між надмірним вживанням цукру і накопиченням жиру на животі, а також появою зайвих кілограмів. Коли великий живіт росте як на дріжджах, з'являється сало. У цю ж категорію відносимо і фаст-фуди, харчування всухом'ятку, їжа перед сном, пропуски обідів, синтетична їжа і т.д.

картопля фрі
картопля фрі, pixabay

• Алкогольні напої. Зрозуміло, не весь алкоголь катастрофічно шкідливий, адже важливі в першу чергу його якість та дозування. Але регулярне надмірне вживання алкоголю, особливо дешевого і неякісного, може посприяти збоям в роботі печінки і інших органів. Через що виникають порушення в цілому в організмі і зайві елементи не виводяться в повній мірі, а осідають на боках і животі. Крім того, алкоголь також перешкоджає процесу спалювання жиру. Також вчені рекомендують протягом одного дня не вживати різні види алкогольних напоїв, вони також негативно впливають на організм і сприяють появі жиру – краще віддавати перевагу чомусь одному виду за один період. Але краще в цілому приберіть алкоголь зі свого життя, хоча б на певний період.

• Тансжири. Уже, напевно, багато хто з нас чув це слово. Це сучасні консерванти, які додають в магазинні продукти для того, щоб продовжити їх термін придатності. Зрозуміло, користі для нашого організму від них ніякої, а от шкоди – більш ніж достатньо. Їсти такі продукти все ж таки не варто, але якщо не виходить повністю від них відмовитися, то читайте хоча б склад продуктів і віддавайте перевагу максимально якісним товарам по можливості.

• Малорухливий спосіб життя. Зрозуміло, що чим менше ми рухаємося, тим більше відкладень накопичується в нашому організмі, особливо, якщо харчування також у нас неправильне. Малорухливий спосіб життя і неправильне харчування дуже швидко створюють нам зайві кілограми, жири на животі і боках, погіршення самопочуття, втому, апатію і т.д. для ліквідації наслідків яких потім може знадобитися дуже багато сил і часу.

Синдром хронічної втоми
Синдром хронічної втоми, Pinterest

• Такі проблеми зі здоров'ям, як регулярний стрес і гіпертонія також можуть сприяти тому, що у людини накопичуються жири. При стресах організм відчуває небезпеку, а значить намагається зробити запаси якихось речовин «про всяк випадок». Іноді люди люблять «заїдати» стрес чимось смачненьким навіть в ті моменти, коли вони не голодні.

• Дієти, при яких знижується вживання клітковини. На жаль, далеко не всі дієти гарні й корисні для нашого організму, так, якщо не з'їдати достатню кількість клітковини, то буде відбуватися повільніше насичення організму, а значить з'являється ризик переїсти. Вчені також довели, що вживання великої кількості клітковини допомагає в своєчасному спалюванні жиру. Тому, дієта з мінімальною кількістю клітковини явно не ваш варіант в такому схудненні.

Чим небезпечний зайвий жир на животі?

Фахівці стверджують, що жирові відкладення, що накопичуються навколо внутрішніх органів, є метаболічно більш активними, у порівнянні з підшкірним жиром. На жаль, через це такий жир в надмірних кількостях може сприяти появі та розвитку таких захворювань, як цукровий діабет і проблеми з серцево-судинною системою. Такий стан може викликати різні захворювання, аж до виникнення раку. Хоча саме підшкірний жир менш небезпечний, він, скоріше, просто псує фігуру, але особливого негативного впливу на здоров'я не робить.

Більшу небезпеку несе вісцеральний жир, він як раз і може посприяти появі вищеперелічених захворювань.

зайва вага
зайва вага, pixabay

Найбільш поширені проблеми, які можуть виникнути через жир на животі:

• Метаболічний синдром. Відбувається вироблення ретинол-зв'язуючого білка 4 (RBP4), небезпечного для метаболізму глюкози. Білок RBP4 знижує чутливість до інсуліну, через це підвищується ризик появи цукрового діабету 2 типу та зростає ризик виникнення метаболічного синдрому.

• Коронарна хвороба серця. Науковці також визначили закономірність і пряму залежність – чим більше талія, тим вище ймовірність появи коронарної хвороби серця.

• Рак. Вісцеральний жир може сприяти зростанню фібробластів-2 (FGF2), через це клітини тіла починають неправильно функціонувати і розростатися. В результаті є ризик виникнення пухлин. Особливо підвищується вірогідність такого ризику для жінок в період менопаузи.

• Астма. Існує закономірність, при якій люди, що мають зайвий жир в області талії, частіше має таке захворювання, як астма.

• Деменція. На жаль, вісцеральний жир також може послужити негативну службу людям у віці, нагородивши їх деменцією – стійким зниженням когнітивних здібностей. Такий ризик існує навіть якщо у людини нормальний показник індексу маси справи.

Як позбутися від зайвого жиру на животі: допоможе правильне збалансоване харчування

Перш за все, для того, щоб прибрати ненависну складку на животі, слід насамперед звернути свою увагу на раціон харчування. А також бажано перед тим відвідати лікарів і провести загальне обстеження організму, щоб зрозуміти, що ніяких серйозних проблем зі здоров'ям не спостерігається (хвороби нерідко сприяють набору зайвої ваги навіть при правильному харчуванні).

корисна їжа
корисна їжа, pixabay

Самостійно, звичайно, можна підібрати для себе правильний раціон харчування, але набагато ефективніше буде проконсультуватися з сертифікованим дієтологом. В цьому випадку ви можете бути впевнені, що ефект буде швидшим і кращим. Крім того, фахівець також буде тримати вас в тонусі і не дозволить зіскочити зі шляху праведного.

Якщо ж ви все-таки вирішили самостійно перебудовувати свій раціон харчування, то ось тоді вам кілька порад від провідних дієтологів:

• Перш за все зверніть увагу на кількість калорій, які ви вживаєте щодня. Вивчіть свій раціон і перерахуйте все. Потім спробуйте поступово знижувати кількість калорій свого звичного раціону. Бажано знизити споживання приблизно на 400 ккал в день, від вашої звичної добової норми, це допоможе зменшити кількість вісцерального жиру на 25%.

• Виключайте зі свого раціону високовуглеводну оброблену їжу: білий хліб, солодощі. Відмовтеся від солодких газованих напоїв.

• Знизьте до мінімуму або відмовтеся зовсім від алкоголю. Практично будь-який алкогольний напій часто сприяє відкладенню в організмі зайвого.

• Віддавайте перевагу натуральній білковій їжі. Білок не тільки життєво необхідний нашому організму, він також, на відміну від вуглеводів, дає більш повне відчуття насиченості, що допомагає не переїдати.

• Вживайте якомога більше клітковини. Саме клітковина допомагає спалювати жир.

корисні овочі
корисні овочі, pexels

• Харчуйтеся регулярно і дрібно, час між прийомами їжі не повинен перевищувати три години. Намагайтеся не мати сильного почуття голоду протягом дня, але і уникайте хворих перекусів.

• У раціоні має бути вода: чиста, негазована – запобігайте зневодненню організму. Вода сприяє нормальному метаболізму.

Як позбутися від зайвого жиру на животі: регулярні тренування і правильні фізичні навантаження

Паралельно з налагодженням харчування, розробляємо і вибудовуємо необхідні в даному випадку фізичні навантаження. Пам'ятайте, одним тільки правильним харчуванням хороших результатів досягти навряд чи вийде.

Прибираємо жировий прошарок за допомогою нескладних, але регулярних вправ (!), які найкраще розробити разом з фітнес-тренером саме для вас, з урахуванням всіх особливостей вашого організму. Це не тільки допоможе прибрати зайве з боків і животика, але ще і в цілому дасть можливість схуднути. Спалювання жиру на животі може зайняти досить тривалий час, але не варто опускати руки і впадати у відчай завчасно, саме завзятість і системність вам допоможуть в цій непростій, але дуже важливій справі. Коли організм позбудеться від зайвих кілограмів, зайві жири теж підуть за компанію.

фітнес
фітнес, pexels

Ось кілька базових вправ, які допоможуть спалити жир внизу живота:

• Вправа вакуум. Більшість з нас, швидше за все, чули і може навіть пробували цю вправу. Вакуум є дуже важливим вправою, відгуки по ньому дуже надихаючі, якщо ви хочете позбутися від жиру саме в цій області, так як вона чудово допомагає звузити талію і зробити живіт більш пласким. Виконувати вправу вакуум слід вранці натщесерце, після того, як ви вип'єте склянку води. Чи зможете побачити вже буквально через кілька днів, як фактично на очах жирок почне танути, і ви зможете спостерігати схуднення. До того ж така нехитра зарядка вранці ще й допоможе вам позбавитися від токсинів, що теж дуже важливо для здоров'я і самопочуття.

бокова планка
бокова планка, pexels

• Планка. Планка зараз досить популярна і ефективна вправа. Але в цій ситуації ще краще бічна планка зі скручуванням. Вона допоможе зігнати жир і з нижньої частини живота, і з боків, ще й допоможе опрацювати все тіло. Для того, щоб ця вправа дала ефект, її потрібно робити щодня і не менше 20 разів.

фітнес
фітнес, pexels

• Вправа «велосипед». Ця вправа знайома багатьом з дитинства. Вправа робиться, лежачи на спині, при цьому дуже важливо не опускати ноги на підлогу, прес повинен бути напружений, руки за головою, а голова і спина піднята на рівні лопаток.

• Вправа на нижній прес з підйомом ніг. Ця вправа успішно прибирає той самий ненависний жир, який знаходиться внизу живота і який зазвичай так дратує і нервує. Щоб цю вправу виконати, треба лягти на спину, покласти руки під сідниці і в 2-3 заходи піднімати рівні ноги вгору по 7-10 разів за кожен підхід. По можливості не варто класти ноги на підлогу (так ми спалюємо жир більш ефективно), але якщо складно, то перший час опускайте, але тільки перший час.

• Вправа «куточок». Це непроста, але дуже ефективна вправа, полягає в тому, що треба з позиції лежачи на спині одночасно піднімати руки і ноги вгору (корпус тягнеться до ніг, виходить куточок, на підлозі в цей момент залишаються тільки сідниці). Спина під час вправи повинна бути рівною, а не зігнутою. Повторюйте вправу 20 разів. Це допоможе прекрасно пропрацювати, як нижню частину тіла, так і верхній прес. Ненависні складки на животі скоро розгладяться.

• Регулярний біг. Так, старий добрий біг також буде не зайвим в боротьбі з жиром на животі.

планка
планка, pexels

Бажано ці всі вправи виконувати 2-3 рази по колу з перервами між ними приблизно по 1 хвилині. При регулярному виконанні ваш животик дуже швидко почне танути вже через тиждень, ще й допоможе скинути кілька зайвих кілограмів. Особливо, якщо ви ще й дотримуєтеся правильного харчування, достатньо спите і дотримуєтеся певного режиму дня, то жир з проблемних зон незабаром повинен з вами розпрощатися. До того ж це ще й прекрасний спосіб для схуднення в цілому і оздоровлення, який підійде не тільки жінкам, ними успішно можуть користуватися і чоловіки. В результаті ви станете активнішими, бадьорішими, здоровішими, а значить зможете більше встигати, довше займатися улюбленими справами, будете менше відчувати апатію, втому, сонливість.