Грудне вигодовування або лактація одна з найбільш важливих складових материнства. Це невід'ємна частина після народження дитини. Останнім часом цьому надається особливе значення, і фахівці наполягають, що немає кращого харчування для дитини, ніж материнське молоко.

Ми розповімо про користь грудного вигодовування для дитини і матері, про проблеми та перше годування, і дамо відповіді на найбільш поширені питання.

З чого починається материнське молоко?

Ще до появи на світ вашого малюка природа подбала про нього. Будь-яка жінка незалежно від типу грудей може вигодувати дитину.

До процесу годування груди старанно готуються протягом всієї вагітності. Приблизно на 20 тижні у вагітних формується молозиво. Деякі мами можливо помічати виділення з грудей – це нормально.

молозиво
молозиво, Hipwee

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Молоко виробляється на 2-5 день після пологів через активний вплив гормону пролактину і окситоцину.

Відразу після пологів йде перше прикладання до грудей. Тоді дитинка ще смокче молозиво, яке неймовірно корисне для неї. Воно готує шлунок новонародженого для подальшого харчування та материнського молока.

Вчені запевняють, що ефект молозива залишається з нами на все життя, він формує весь наш майбутній імунітет, захищає організм і адаптує до майбутніх перебудов.

З чого складається грудне молоко?

Вже давно відомо, що молоко складається з крові і лімфи, тому все, що всмоктується в кров, потрапляє до ротика малюка. Деякі продукти можуть викликати алергічні реакції, але це індивідуальні особливості дитини - всі малюки різні. Годувальниці, яка практикує веганство варто подбати про належний рівень вітамінів В12, D, цинку, кальцію і заліза.

веганство
веганство, Легкополезно.ру

Звісно, краще для малюка буде, якщо мама, яка годує відмовиться від шкідливої ​​їжі, продуктів що викликають алергію (цитруси, какао), поганих звичок і перейде на збалансоване правильне харчування.

Скільки часу годувати грудьми?

Фахівці ВОЗ стверджують, що грудьми необхідно годувати найменше шість місяців, до двох років і навіть пізніше. Починаючи з шостого місяця рекомендується вводити безпечний і належний за складом прикорм на додаток до материнського молока.

Частота годування на добу залежить виключно від вашого малюка. Адже є дітки, які посмоктали грудь 30-40 хвилин, починають засипати і потім, протягом декількох годин, солодко сплять, а інші їдять потроху і часто. Хтось багато какає і мало їсть, а хтось навпаки. Кожне немовля знає скільки, коли йому потрібно молока і як часто їсти. Недаремно лікарі віддають належне годівлі на вимогу, що означає давати грудь дитині тоді, коли і скільки вона захоче. Плюс, ні в якому разі не можна через силу припиняти трапезу, відривати від грудей.

Консультанти по грудному вигодовуванню часто вживають вираз: дитина і груди є єдиною системою. Але ж так воно і є! Коли малюк багато їсть і йому потрібно більше молока, тоді воно і прибуває в великих обсягах. Не важливо великі чи маленькі груди, чи втягнуті соски, чи ні та інше, але дитина в будь-якому випадку знайде як саме пити мамине молоко.

годування груддю
годування груддю, WomanAdvice.ru

Плюси грудного вигодовування

  • Здоров'я дитини. Це в першу чергу. Саме материнське молоко дає маленькій людині найперший і найважливіший захист. Називати всі переваги такого харчування можна дуже довго.
  • Здоров'я матері. Неодноразові дослідження показують, що ГВ позитивно впливає і на жіночий організм. У годуючих мам менше ймовірності раку грудей, матки, яєчників, ендометрія, а також розвитку остеопорозу, післяпологової депресії і діабету другого типу. Плюс багато калорій витрачається під час годування, що дозволяє швидше відновити колишню фігуру і скинути зайві кіло в період після вагітності.
  • Інтелектуальний і психічний розвиток дитини. Вигодовування грудьми допомагає налагодити зв'язок між мамою і малюком. Перші тижні-місяць діти адаптуються до зовнішнього світу і сприймають груди як первинний спосіб убезпечити себе. Біля неї вони відчувають себе спокійно, а як тільки починають хвилюватися, прокидається смоктальний рефлекс. Трохи пізніше малюкові груди потрібна вже в якості їжі і розваги, він може навіть іноді грати з нею і навіть агукати. А вже приблизно через рік вона перетворюється у смачний десерт, спосіб спілкування і навіть знеболення.
  • Економічність і зручність. Груди завжди з собою. Велику частину часу новонароджений проводить з мамою і практично у будь-який момент він може посмоктати грудь і для мами це буде абсолютно безкоштовно, і для малюка дуже корисно.

грудне годування
грудне годування, Летидор

В даний час якісні замінники грудного молока коштують досить чимало, а материнське молоко завжди безкоштовне і під рукою. Не потрібно боятися, що може не знайтися поруч гарячої води або пляшечка проллється – молоко завжди тепле і в достатній кількості.

До речі, останнім часом суспільство почало ставитися більш толерантно до ГВ в громадських місцях.

Найбільш поширені питання про лактацію

Чи впливає форма грудей і сосків на можливість грудного вигодовування? Значення має лише зрілість молочних залоз, а повністю вона вже готова до кінця вагітності. Коли йде перше годування, то форма соска може створювати деякі незручності мамі і навіть завдавати болю. Але варто звернутися до фахівця і попросити навчити правильно прикладати до грудей. Згодом весь дискомфорт піде. Але ні в якому разі не варто відмовлятися через це від ГВ.

Якщо першу дитину не вдалося вигодувати грудьми, чи виключає це можливість вигодувати другу природним шляхом? Звичайно не виключає. Все індивідуально і дитина, і ситуація. Не важливо чи годували першого грудьми, на другого це ніяк не поширюється. Мамина грудь підлаштовується під кожного малюка персонально, так що шанси вигодувати другу дитину груддю дуже високі.

дівчинка і мама
дівчинка і мама, джерело: Любящая мама

Чи достатньо дитина їсть? Це можна легко перевірити за його вазі. В ідеалі здоровий малюк додає у вазі щотижня від 150 грамів. Вам може здаватися, що він їсть мало або багато, а вага буде в нормі, значить панікувати не варто. Якщо є сумніви, то можна проконсультуватися з педіатром або знайти дані в інтернеті (таблиця, фото і відео зі зрозумілими і вірними даними для мам).

Чи потрібно зціджувати молоко і чи можна таким чином контролювати його кількість? Зціджування може багатьом мамам допомогти позбутися від неприємних моментів при грудному вигодовуванні, таких як закупорки молочних проток. Однак при нормальному харчуванні зціджування не потрібно, молоко приходить тоді, коли потрібно. Сам малюк стимулює приплив молока ефективніше будь-яких пристосувань.

Чи треба поїти водою немовля? Багато мам схиляються до того, що у спеку необхідна вода навіть новонародженому. Але в перші шість місяців з моменту народження дитина не має потреби ні в чому, крім маминого молока. В цей час йому не потрібна вода, вона може спровокувати зниження апетиту. Трохи подорослішавши, можна вводити іншу рідину: воду, чай, легкі соки та інше, відповідно до рекомендацій педіатра.

малюк п'є воду
малюк п'є воду, Биокит

Як збільшити лактацію і підняти відсоток жирності? Особливо ніяк посилити і підвищити її не вийде. Це мало залежить від раціону матері, все необхідне вже є в її молоці. Єдині, кому бажано звернути увагу на харчування - строгим вегетаріанцям. Ніякі чаї, щоб поліпшити лактацію, з молоком, сушений виноград і відвар, горіхи і халва особливого ефекту не дадуть. Сам малюк смоктанням грудей підвищує його вироблення і кількість.

Чи псується форма грудей після грудного вигодовування? Якщо говорити точніше, то груди змінюються вже на етапі вагітності. І тут також все індивідуально. Найчастіше на менш пружні груди після вагітності скаржаться власниці не великих розмірів. Тому не зайвим буде заздалегідь підготувати спеціальний бюстгальтер для годуючих, який добре б підтримував груди. Така білизна дозволить відчувати себе менш скуто, зручно годувати і, якщо потрібно, трохи зцідити молоко.

бюстгальтер
бюстгальтер, джерело: Товары для корящих

Якщо молоко рідке, може краще замінити його сумішшю? Немає нічого кращого за материнське молоко. У будь-якому грудному молоці, навіть якщо воно вам здається не жирним, зарідким і прозорим міститяться всі необхідні корисні речовини для малюка. І жодна суміш не зможе його замінити. До речі, вчені довели, що антитіла, які містяться в грудному молоці, неможливо відтворити в жодній суміші.

Чи краще відмовитися від ГВ і перейти на дитячу суміш тим, хто палить и алкозалежний? Що найцікавіше, що це не найкращий варіант. Куріння і алкоголь – це, звичайно погано і користі від цього немає, тим більше для дитини, проте це вибір кожного. І фахівці запевняють, що навіть під час куріння грудне молоко корисніше будь-якої суміші.

Що робити якщо ти годуєш і почалися місячні? Чи може це стати причиною припинення ГВ? Дуже часто менструація перший раз після пологів з'являється вже коли мама остаточно перестала годувати грудьми. Але іноді буває і раніше. У цьому немає нічого страшного, для дітей не важливо годуєш ти з місячними чи без них. На якості молока це ніяк не позначається, тому відмовлятися від ГВ не варто.

Коли і як відучити від грудей дитину? Зазвичай рекомендують годувати до 24 місяців. Така подія може викликати у малюка стрес, так що різко робити цього не варто. Краще підготувати його завчасно і зробити цей перехід поступовим, він повинен бути максимально непомітним для малюка і дати адаптуватися.

годує грудьми
годує грудьми, Сенсационные новости

Якщо пологи проходили за допомогою кесаревого розтину, відмовлятися від грудного вигодовування чи ні? Після кесаревого всі породіллі можуть годувати рівно так само, як і звичайні жінки. Зазвичай вагітним розповідає про це лікар, у якого вони спостерігаються протягом усієї вагітності.

Висновок

Грудне вигодовування – це щось дуже природне і чарівне. Природа сама все знає і робить за нас, варто лише віддатися своєму материнському інстинкту і все буде у порядку. У майбутніх мам є безліч питань і страхів, але як тільки ви візьмете до рук свого малюка і прикладете до грудей, все погане залишиться позаду.