Віднедавна в Україні діє заборона на виїзд закордон у випадку наявності боргів по аліментах. Уже не одного злісного неплатника змусила розщедритися для своїх дітей зовсім не совість, а саме заборона на перетин кордону. В результаті до цієї дієвої міри примусу стали вдаватися і комунальні служби.
Наприклад, мешканців Рівного вже поставили до відома, що у "Рівнотеплоенерго" підготували цілий список кандидатів на "стоп кордон". Отже, за яких обставин можна втратити право вільно залишати межі країни.

Платіжки за комуналку
Платіжки за комуналку

Приводом для заборони на виїзд за кордон можуть стати будь-які грошові зобов'язання. Водночас розмір боргу не має значення. Уповноваженим органом, який може обмежити право виїзду з України є лише суд.
  • аліменти;
  • прострочені кредити;
  • несплачені адміністративні штрафи;
  • не відшкодована за рішенням суду моральний або матеріальний збиток.

Митний контроль
Митний контроль

Боржник має право оскаржувати рішення суду про заборону протягом 10 днів. Весь цей час за людиною залишається право на вільне пересування. Проте нерідко трапляється, що про заборону на виїзд люди дізнаються, коли опиняються на кордоні з квитками і турпутівками на руках. Тільки за 2018 рік Держприкордонслужба розвернула назад 4780 мандрівників. Найчастіше таке трапляється через те, що фактичне місце проживання та місце реєстрації розходяться.
Тому якщо є сумніви, юристи рекомендують звернутися із запитом на Державну прикордонну службу як мінімум за два місяці до планованої поїздки. Заяву можна принести особисто або надіслати поштою у Головний центр обробки спеціальної інформації ДПСУ. Перевірити, чи є у вас рішення суду про стягнення, можна з Єдиного реєстру боржників, який відкрито на сайті Мін'юсту. Але до прикордонної стоп-бази він не має відношення.