Про це йдеться у відкритому листі Української асоціації відновлюваної енергії (УАВЕ) на адресу президента України Володимира Зеленського через тиск на виробників «зеленої» електроенергії і інвесторів.

Як наголошується в зверненні, сьогодні на ринку створюється штучний дефіцит коштів, а за вироблену електроенергію перед виробниками не розраховуються, і заборгованість перед ними «вже перевищує мільярдні суми».

У той же час регулятор - НКРЕКУ - не переглядає тарифи, щоб стабілізувати розрахунки.

«Представники уряду і комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу говорять ультиматумами і оприлюднять вже 15-ий варіант майбутніх змін, які істотно відмінні між собою, що є дуже дивним», - йдеться в тексті листа.

В Асоціації зазначають, що велика кількість гравців на ринку мають кредити в державних банках, а також у Європейському банку реконструкції та розвитку.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

«У державних банків є всі можливості оголошувати компанії неплатоспроможними і забирати їхнє майно тільки через те, що органи центральної влади прямо порушують дані ними раніше гарантії?», - запитують в УАВЕ.

Разом з тим уряд не стверджує п'ятирічний план квот на будівництво нової генерації.

«Однак Кабмін погоджує черговий мільярд гривень субсидій на виплати шахтарям», - обурюються в об'єднанні.

"Пане президенте! Ми сумлінні платники податків і свідомі громадяни України. На що нас штовхає ця брутальна атака влади? Поточна ситуація змусить виробників звертатися з судовими позовами в юрисдикції Європейського Союзу до Держави Україна в зв'язку з порушенням умов, укладених раніше контрактів, і умов Європейської енергетичної хартії? Ми хочемо розвивати нашу спільну країну, а не сперечатися з її владою! », - йдеться в листі.

Як нагадують в УАВЕ, загальний обсяг підтримки сектора відновлюваної енергетики становить близько 5% від загального ринку електроенергії.

«Наша сфера є абсолютно відкритою, залучаючи щорічно тисячі нових учасників і точно не є ворогом Української Держави. Ми розуміємо необхідність болючих змін і змушені йти на втрату мільйонів доларів, вкладених в девелопмент нових проектів. Але ми ніколи не погодимося на знищення сфери, яку створювали важкою працею останні 11 років на догоду фінансово-промисловим групам, які контролюють традиційну енергетику та медіа», - підкреслюють в УАВЕ.

У листі нагадується, що за останні 11 років у відновлювану енергетику інвестовано близько 10 млрд євро, дві третини з яких - за останні роки. І якщо Україна не продовжить реформу енергетичного сектора, не підтримуватиме розвиток «зеленої» е/е і не скорочувати частку атомної та вугільної генерації, країна «не вибереться з кола технічно відсталих країн третього світу». А проблеми екології через роботу зношених АЕС і вугільних ТЕС будуть тільки накопичуватися і забруднювати навколишнє середовище.

В Українській асоціації відновлюваної енергії закликали президента приділити особисто увагу ситуації, яка склалася в енергетичній сфері.

«Просимо про зустріч і хочемо, щоб нас почули», - підкреслюється в зверненні.