Якщо пенсійну систему не реформують найближчим часом, то в Пенсійному фонді України не залишиться грошей для майбутніх пенсіонерів. Наша держава, як і кожна інша європейська країна, переживає старіння нації, коли народжується все менше дітей, а пенсіонерів стає більше. Така ситуація створює фінансові загрози для покоління середнього віку.

Пенсійну систему Україна отримала у спадщину від Радянського Союзу. За даними Пенсійного фонду в Україні 11,3 мільйона пенсіонерів. З часом пенсіонерів буде більшати, а тих, хто платить їм пенсію – буде менше. Тобто, українці не відкладають на власну пенсію, а виплачують її теперішнім пенсіонерам. А за них самих мало б платити молодше покоління, однак демографічна ситуація не стабільна.

Пенсіонери, Фото: Газета "День"
Пенсіонери, Фото: Газета "День"

Недавній перепис населення показав, що найбільша вікова група людей – це основне працездатне населення, якому 25-54 роки, їх близько 45%. А категорії діти і ранній працездатний вік складають лише 25%. І саме вони прийдуть на зміну теперішньому працездатному населенню, якого в результаті буде у півтора раза менше.

Ще більшою проблемою є те, що пенсіонерів навпаки стане більше, адже ними якраз стануть ті, хто зараз працездатного віку. Зараз мінімальна пенсія в Україні становить 1 769 гривень і навіть не дотягує до прожиткового мінімуму - 2 027 гривень. І це при тому, що кількість працездатного населення значно перевищує кількість пенсіонерів. Якщо співвідношення зміниться, то наслідки для майбутніх пенсіонерів будуть очевидні. Прогнозується, що через 30 років 10 українців утримуватимуть 23 пенсіонерів. Рішенням може стати пенсійна реформа.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Пенсіонери, фото: pixabay.com
Пенсіонери, фото: pixabay.com

Що передбачає пенсійна реформа

У 2003 з'явився закон, що дозволяє українцям накопичувати власні пенсії. У 2017 обіцяли, що повноцінна пенсійна реформа запрацює у 2019. Однак тепер її запуск перенесли до 2023. Пенсійна реформа передбачає три рівні, зараз ми на першому. Пенсіонерам виплачують гроші із Пенсійного фонду, який наповнюють люди, які працюють. Зараз в Україні є два види пенсії: трудова та соціальна.

Другим перехідним рівнем є накопичувальна система пенсійного страхування. Тобто частину внесків почнуть відкладати на особисті пенсійні рахунки, а частину і надалі платитимуть у загальний Пенсійний фонд. Третій передбачає добровільні внески. Українці самі вноситимуть бажані суми у недержавні пенсійні фонди на свій рахунок. На липень 2019 в Україні були вже таких 64 недержавних фонди. Тому певні законодавчі передумови для переходу на нову систему існують.

Зарплата, фото: Вісті
Зарплата, фото: Вісті

Проблемою для українців також називають тіньову економіку та зарплати у конвертах. Деяким працівникам не нараховується стаж, а деякі, працюючи офіційно, отримують дві зарплати: офіційну "мінімалку" та решту у конвертах. Тут варто зауважити, що основним чинником розміру пенсії є не стаж, а рівень заробітної плати. Тому отримання неофіційної зарплати не лише зменшує тягар від податків, але й майбутню пенсію.

Нагадаємо, доведеться віддати останнє: мешканці багатоповерхівок отримали нереальні платіжки за комуналку

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці злили праведний гнів на Гончарука та "зниження комуналки": "Попросіть Ілона Маска спустити вас з Марсу"

Також "Знай.ua" писав, що українці отримають субсидії за новою схемою: хто залишиться за бортом, а кому - готувати документи, відео