Екзотичний фрукт фейхоа не так давно з'явився у вітчизняних супермаркетах, але зараз можливість скуштувати його доступна кожному. А ще недавно фейхоа бачили тільки на фото. Люди швидко оцінили смакові якості і корисні властивості цього фрукта. І зараз періодично балують себе їм.

Фейхоа — що це таке

Що таке фейхоа
Що таке фейхоа, www.passion.ru

Вперше цей зелений фрукт був виявлений на території Південної Америки в Бразилії. Потім фейхоа почали вирощувати і на інших землях. Зараз він росте в Середземномор'ї, на Кавказі і в Криму. Дерева відносяться до теплолюбних і гинуть в умовах холодних температур.

Широке поширення набув тільки один з видів фейхоа — Акка селлова. Ці плоди часто використовуються з метою профілактики і лікування різних захворювань. Також часто використовуються листя дерева у зв'язку з великим вмістом ефірних масел. Фейхоа — часті інгредієнти в стравах високої кухні. Він володіє унікальним смаком і багатим складом. За смаком він схожий на поєднання ківі, полуниці і ананаса. Ціна стартує від 500 грн за кілограм.

Навколо дерева ходить красива легенда. У ній розповідається про молодого хлопця, який полюбив морську царівну. Але в той же час юнак сумував за домівкою, за землею. Володар морів зглянувся над хлопцем. Він велів йому йти на землю, але перетворив в рослину фейхоа.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Склад фейхоа

Склад фейхоа
Склад фейхоа, maya-ballet.ru

Фейхоа знаменитий унікальними лікувальними властивостями. Фрукт може зробити сильний вплив на організм, сприяти поліпшенню функціонування всіх органів і систем. Це обумовлено багатим складом фейхоа. Серед основних речовин в складі м'якоті:

  • магній;

  • цинк;

  • йод;

  • калій;

  • вітаміни С, В, А;

  • залізо;

  • органічні кислоти;

  • полі-/мононенасичені кислоти;

  • рутінг;

  • антиоксиданти;

  • фітогормони.

Наявність в складі полісахаридів і 5 видів цукрів робить фейхоа незамінним для людини джерелом вітамінів і корисних речовин.

Користь фейхоа для організму

Користь фейхоа для організму
Користь фейхоа для організму, www.passion.ru

Фейхоа приваблює своїм цікавим смаком і ароматом, але головне, за що його люблять, — лікувальні властивості.

  1. Фейхоа впливає на роботу щитовидної залози. Захищає її, а також сприяє поліпшенню її функціонування. Це допомагає домогтися зрівняння гормонального фону і уникнути ускладнення захворювань. При можливості плоди дерева фейхоа варто включити в раціон людей, які страждають від хвороби щитовидки.

  2. Фейхоа допомагає поліпшити роботу імунної системи людини. У складі плодів міститься безліч речовин і вітамінів, які відповідають за імунну реакцію, а також покращують опірність організму до захворювань. Фейхоа можна вживати з метою профілактики різних захворювань під час підвищеної активності вірусів та інфекцій.

  3. У фрукті фейхоа містяться антиоксиданти. Цим пояснюється широке застосування фрукта в якості складової лікувальної дієти для профілактики раку і передчасного старіння організму. Регулярне вживання дозволить очистити організм і помітно омолодити його. Також фейхоа рекомендують включити в раціон при запорах.

  4. Фрукт використовують для поліпшення роботи та зміцнення серцево-судинної системи. Якщо включити фейхоа в раціон, з часом покращиться робота серця, стінки судин стануть міцнішими, а також плід відмінно розщеплює холестеринові відкладення. Фейхоа незамінний для людей, у яких часто скаче тиск.

  5. Плід допомагає в боротьбі із захворюваннями дихальної системи. У складі м'якоті містяться флавоноїди, які покращують стан слизової, допомагають очистити бронхи і поліпшити еластичність легенів.

  6. Фейхоа також допомагають людям, які часто схильні до стресів. В фейхоа міститься комплекс речовин, які мають здатність підтримувати нервову систему. Завдяки вмісту жирних кислот і магнію помітно поліпшується якість сну, людина перестає бути розсіяною. А завдяки рутину зміцнюються судини головного мозку.

Також в складі фейхоа у великій кількості міститься корисний цукор, що надає енергію. Цей цукор швидко засвоюється, тому не призводить до появи зайвої ваги.

Користь фейхоа для чоловіків і жінок

Користь фейхоа для чоловіків та жінок
Користь фейхоа для чоловіків та жінок, polzavred-edi.ru

Про користь фрукта для здоров'я чоловіків багато хто знає та переконався на власному досвіді. Вона полягає в тому, що за умови регулярного вживання плід до мінімуму знижує ризик розвитку простатиту, панкреатиту, гіпертонії, патологій репродуктивних органів, запалень сечової системи. Завдяки фейхоа нормалізується гормональний фон.

Що стосується користі для жіночого здоров'я, фейхоа сприяє поліпшенню мінерального обміну. Фрукт широко застосовується для боротьби з безпліддям. Екзотичні плоди допомагають жінці підтримувати красу і здоров'я тіла і організму. Фейхоа практично повністю позбавляє від хворобливих відчуттів під час менопаузи, а також знижують болі під час менструального циклу. Також фейхоа корисний при вагітності, так як він багатий йодом. Плід допомагає спростити і прискорити надходження цього важливого елемента до плоду. Але не варто зловживати, так як надлишок йоду для вагітних нічим не краще його нестачі.

Користь фейхоа для дітей

Користь фейхоа для дітей
Користь фейхоа для дітей, liza.ua

Давати дитині фейхоа рекомендується з 1 року. Плід досить рідко викликає алергічну реакцію, але не варто виключати можливість індивідуальної непереносимості. Те, скільки ягід можна давати за день, залежить від віку дитини. Але до 3 років добова норма — 1 плід.

Малюкам старше року можна давати фейхоа у вигляді подрібненої в пюре м'якоті. Не потрібно додавати цукор. Перед приготуванням необхідно ретельно помити фрукт і повністю видалити шкірку.

Діти особливо сильно схильні до захворювань, тому потребують корисних речовин для зміцнення імунітету. У складі міститься велика кількість вітаміну С, який захищає малюка від вірусів. Фрукт необхідно їсти дітям, які трохи відстають у рості.

Якщо регулярно давати дитині по ягоді, то вдасться підвищити гемоглобін, а також поліпшити еластичність судин.

Як визначити стиглі плоди фейхоа

Як визначити стиглі плоди фейхоа
Як визначити стиглі плоди фейхоа, http://nastroenie.tv/

Як по фотографії, так і в живу, дуже важко візуально відрізнити, де стиглий плід, а де ні. Це пов'язано з тим, що зелена шкірка в процесі дозрівання не змінює свій колір.

При виборі плода звертайте увагу на шкірку. На ній не повинно бути ніяких плям, забарвлення у стиглого плоду рівномірне. Потім візьміть фрукт в руку і злегка стисніть, повинна відчувати пружність. Якщо є можливість, розріжте плід вздовж:

  • прозора м'якоть стиглого плода має характерний вершковий колір — ідеальний плід для вживання; аромат у такого фрукта ніжний і ненав'язливий;

  • якщо м'якоть має коричневий колір, від неї чутно неприємний аромат, то плід перезріл. Такі фрукти не рекомендується вживати в їжу;

  • якщо у м'якоті плода щільна структура, непрозора яскравого білого відтінку, а запах слабо виражений - плоди тільки знаходяться на стадії дозрівання. У такій ситуації плоду просто потрібно полежати і дозріти.

Лікувальні рецепти з фейхоа

Лікувальні рецепти з фейхоа
Лікувальні рецепти з фейхоа, 24tv.ua

Для того, щоб посилити цілющі властивості фейхоа, листя і плоди використовуються в різних рецептах в комбінації з іншими корисними компонентами.

Фейхоа з медом

Для досягнення бажаного результату потрібно вживати суміш курсом. Для цього змішайте подрібнений фрукт зі шкіркою з медом в пропорції 2:1. Надішліть в холодильник і залиште настоюватися на 5-6 годин. Вживати по чайній ложці тричі на день.

Така суміш дуже корисна і сприяє поліпшенню роботи організму, дозволяє очистити судини від холестерину, подовжує молодість, а також нормалізує гормональний фон.

Фейхоа від застуди

Це засіб — дуже корисний і смачний. Для приготування знадобиться:

  • фейхоа — 0,2 кг;

  • корінь імбиру — 50 г;

  • лимон — 1 шт;

  • мед — 0,1 кг.

Мед та імбир відомі антибактеріальними властивостями. Тому вони незамінні в період підвищеної активності вірусів і мікробів. Імбир очистіть, а лимон і фейхоа можна перекрутити через м'ясорубку. Всі інгредієнти ретельно змішайте і залиште настоюватися на добу. Приймати суміш по одній ложці три рази на день.

Фейхоа для зміцнення нервової системи

Фейхоа в комбінації з іншими інгредієнтами допомагає подолати безсоння, дратівливість, а також підвищити витривалість. Необхідні продукти:

  • фейхоа — 0,3 кг;

  • горіхи — 0,1 кг;

  • курага — 50 г;

  • фініки — 50 г;

  • мед — 50 г;

  • кориця — 0,5 ч.л.

Просушені горіхи подрібніть, сухофрукти і фейхоа пропустіть через м'ясорубку. Після чого змішайте всі інгредієнти і заправте корицею і медом.

Маски з фейхоа

Екзотична ягода часто використовуються як компонент масок для обличчя та волосся. М'якоть фейхоа робить шкіру насиченою і зволоженою, а також допомагає в боротьбі з першими ознаками старіння. Щоб відновити шкіру, використовуйте наступні маски:

  • плоди і оливкове масло;

  • фейхоа з лаймовим соком;

  • плоди фейхоа з маслом кунжуту.

А ці маски мають антивіковим ефектом:

  • фейхоа, банан і ківі;

  • плоди з кефіром;

  • масло виноградних кісточок і фейхоа.

Але врахуйте, що використання фейхоа як компонент масок для обличчя протипоказано власникам проблемної шкіри.

Протипоказання

Противопоказання
Противопоказання, fermilon.ru

Фейхоа вкрай рідко викликає алергічну реакцію, тому вживати його можна практично всім. Але не забувайте, що фрукт володіє насиченим і багатим складом. Хоч корисність фейхоа незаперечна, але вживання його у великих кількостях може завдати шкоди організму.

Кому рекомендується відмовитися від вживання фейхоа:

  • людям, що страждають від цукрового діабету;

  • тим, хто страждає від захворювання щитовидки гострій стадії;

  • алергікам;

  • вагітним жінкам в третьому триместрі;

  • мамам в період грудного вигодовування.

Також не рекомендується вживати фейхоа при захворюванні панкреатитом, при виразці і коліті. Але після того, як ваш стан стане стабільним, і ви досягнете ремісії, без побоювань включайте фейхоа в свій раціон.

Фейхоа — це не просто продукт для любителів екзотики. Якщо правильно вживати плоди, вони принесуть масу користі для організму.